A fost dată alarma în Tulcea, zona Chilia Veche, după ce radarele MApN au detectat o „țintă aeriană de mici dimensiuni” în spațiul aerian al României.
Obiectul zburător neidentificat pătruns în spațiul aerian românesc a intrat în contact cu radarele militare în jurul orei 21.04, moment în care se afla la o distanță de 15 kilometri de Chilia Veche.
Locuitorii din zonă au primit mesaje de avertizare la trei minute de la reperarea semnalului, iar piloții militari români și străini din serviciul de poliție aeriană au primit ordine să se îmbarce în aeronavele armatei în vederea interceptării obiectului necunoscut.
La scurt timp, însă, semnalul a dispărut, astfel că autoritățile nu au mai pornit în urmărirea sa. Totuși, au fost demarate cercetări ale evenimentului care, timp de 26 de minute, au semănat panică printre locuitorii din Tulcea.
După ce s-au asigurat că obiectul zburător nu se mai află în spațiul aerian românesc, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au transmis explicații.
„Deși aeronavele de luptă au fost pregătite de intervenție în timpul prevăzut de standarde, situația nu a impus decolarea acestora. La ora 21:09 a fost pierdut definitiv contactul radar cu această țintă, într-o zonă aflată la aproximativ 6 km în interiorul spațiului aerian național, iar la ora 21:30 a fost transmis semnalul de încetare a alertei aeriene”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MApN, General Maior Constantin Spînu.
Ministerul nu a putut răspunde la întrebarea dacă obiectul neidentificat era o dronă rusească, căci piloții militari nu au avut contact vizual cu acesta.
Specialiștii iau în considerare și o posibilă testare a sistemului de apărare antiaeriană românesc, însă chiar dacă ar fi vorba de acest lucru, MApN ar trebui să transmită o informare specifică în acest sens.
„Toate aceste elemente se pot înregistra undeva și interpreta după aceea pentru a acționa ostil împotriva țării noastre. Adică da, e bună frecvența pe care am trimis semnalul, s-a înregistrat ca fiind țintă. A doua, viteza de reacție a sistemului de apărare, da, e o țintă, în cât timp s-au ridicat avioanele, care a fost traiectoria, de unde au plecat avioanele, câte avioane au plecat…”, a afirmat contraamiralul de flotilă dr. Constantin Ciorobea, potrivit stirileprotv.ro.
Și ISU Tulcea a transmis un comunicat prin care a menționat că, pe durata alertei, nu au fost înregistrate apeluri la 112 din partea locuitorilor.