News

Răsturnare de situație! Se mai deschid muzeele? Ministrul Culturii, anunț surpriză

05.05.2020 | 18:06
Rasturnare de situatie Se mai deschid muzeele Ministrul Culturii anunt surpriza
ADVERTISEMENT

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a făcut un anunț surpriză în privința redeschiderii muzeelor odată cu încetarea stării de urgență din 15 mai.

Ministrul Culturii, anunț surpriză despre deschiderea muzeelor

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că una dintre măsurile de relaxare vizează redeschiderea muzeelor, dar ministrul Culturii a precizat la Digi24 că acest lucru se va face doar în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

”În funcţie de cum se va mişca fiecare manager îşi va putea deschide instituţia. Poate vor fi manageri care nu vor putea implementa aceste norme de siguranţă şi atunci vor fi muzee care vor rămâne închise până la o relaxare ulterioară a măsurilor”, a spus Bogdan Gheorghiu, conform hotnews.ro.

Ministrul a mai precizat că aceste norme de siguranţă, de igienă și care să permită păstrarea distanţei dintre vizitatori, vor fi gestionate din bugetul fiecărui muzeu în parte.

ADVERTISEMENT

Teatrele se vor redeschide în etapa a doua a măsurilor de relaxare

”În momentul de faţă nu a fost tăiat bugetul niciunui muzeu, funcţionează cu bugetul iniţial, iar neavând activitate curentă au şi economisit nişte bani. Unde există probleme cu desfăşurarea activităţii se va putea obţine o suplimentare bugetară”, a afirmat el.

Ministerul Culturii a trimis către Ministerul Sănătăţii un plan etapizat de reluare a activităţilor artistice, care prevede în prima etapă deschiderea muzeelor, bibiliotecilor, librăriilor şi a cinematografelor, cu cel mult 50 de spectatori în sală, şi abia într-o a doua etapă a teatrelor.

ADVERTISEMENT

”În a doua etapă am introdus şi instituţiile de spectacol într-o primă fază cu participare de până la 50 de spectatori, urmând să se poată participa ulterior 100 până la 300 de spectatori”, a declarat Gheorghiu.

Ministerul a făcut o propunere ca organizatorii de spectacole să aibă posibilitatea să prelungească valabilitatea biletului pentru evenimentul/festivalul care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 8 martie – 30 septembrie 2020, fără obligaţia de a rambursa contravaloarea.

ADVERTISEMENT

Ieșirea din starea de urgență începând cu data de 15 mai aduce cu sine și o serie de relaxări, iar președintele României a precizat că printre activitățile care se vor redeschide vor fi și muzeele.

ADVERTISEMENT