News

Răsturnare de situație în cazul atentatorului de la Boston. Ar putea fi condamnat din nou la moarte

La opt ani de la atentatul din timpul Maratonului din Boston din 2013, Curtea Supremă americană pare pregătită să restabilească sentința cu moartea pentru Djohar Țarnaev.
14.10.2021 | 18:50
Rasturnare de situatie in cazul atentatorului de la Boston Ar putea fi condamnat din nou la moarte
ADVERTISEMENT

Atentatul a dus la moartea a trei spectatori și a unui ofițer de poliție, Djohar Țarnaev și fratele său Tamerlan au fost implicați în atac.

Răsturnare de situație în cazul atentatorului de la Boston

Țarnaev a fost condamnat în 2015 pentru moartea lui Krystle Campbell, Martin Richard și Lingzi Lu la maraton și a ofițerului de poliție al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Sean Collier, câteva zile mai târziu, printre alte acuzații.

ADVERTISEMENT

Sute de persoane au fost rănite după ce Țarnaev și fratele său Tamerlan au detonat două bombe cu șrapnel lângă linia de sosire, lăsând trotuarele presărate cu proiectile metalice, cuie, resturi de metal și fragmente de sticlă.

Mai târziu, Tamerlan Țarnaev avea să oară într-o luptă cu poliția. Djohar Tsarnaev este încarcerat în închisoarea federală din Florence, Colorado, după un verdict de vinovăție și o recomandare de a fi condamnat la pedeapsa cu moartea din partea juriului.

ADVERTISEMENT

În iulie 2020, o curte de apel federală a declarat că Djohar Țarnaev va rămâne în închisoare pentru tot restul vieții sale pentru „fapte nespus de brutale”, dar că ar trebui să i se ofere un nou proces în fază de pedeapsă, invocând probleme referitoare la selecția juraților și publicitatea preliminară precum și excluderea probelor care ar fi putut să-i ajute cazul.

Prima Curte de Apel a Circuitului SUA a anulat pedeapsa cu moartea cu instrucțiuni pentru organizarea unui nou proces pentru stabilirea pedepsei, dar a avertizat: „Nu vă faceți iluzii” – Țarnaev „își va petrece zilele rămase în închisoare”.

ADVERTISEMENT

„O promisiune esențială a sistemului nostru de justiție penală este că până și cel mai rău dintre noi merită să fie judecat în mod echitabil și pedepsit legal”, a afirmat instanța, potrivit CNN.

Prima condamnare la moarte, anulată din cauza unei erori de procedură

Un avocat al administrației Biden l-a numit miercuri pe Țarnaev un „terorist” care a acționat în „promovarea Jihadului” și a îndemnat judecătorii să restabilească recomandarea juriului de moarte după „masacrul de la linia de sosire”.

ADVERTISEMENT

Judecătorii și-au petrecut cea mai mare parte a timpului concentrându-se pe dovezile pe care o instanță districtuală le-a exclus din faza de stabilire a pedepsei a procesului.

Avocații lui Țarnaev au încercat să forțeze includerea pe lista dovezior descoperirea unei triple crime nerezolvate care a avut loc în 2011 în Waltham, Massachusetts. Anchetatorii au ajuns să suspecteze că un prieten al lui Tamerlan, Ibrahim Todașev, este implicat în crimă.

Todașev a negat inițial implicarea, dar în cele din urmă a cerut o înțelegere. El a spus că a fost implicat, dar că Tamerlan a comis crimele prin tăierea gâtului victimelor. Todașev începuse să scrie o mărturisire, dar apoi a atacat agenții care l-au împușcat și l-au ucis.

Avocații lui Djohar au încercat să includă probele, deoarece au argumentat că susțineau teoria lor conform căreia clientul lor nu merita pedeapsa cu moartea, deoarece el acționa doar sub îndrumarea fratelui său mai mare, care a jucat un rol mult mai mare în executarea bombardamentelor de la maraton, după cum reiese din experiența sa din trecut.

Djohar Țarnaev putea fi condamnat din nou la moarte

Miercuri, în instanță, avocatul lui Țarnaev, Ginger Anders, a declarat că este „esențial pentru stabilirea circumstanțelor atenunate”, demonstrând că frații nu erau parteneri egali în crimă.

Ea a spus că eroarea instanței districtuale a compromis garanțiile necesare pentru a se asigura că clientul ei a primit o sancțiune adecvată.

Însă procurorul general adjunct, Eric Feigin, a numit dovezile „zvonuri nesigure” de la un „mort cu un motiv puternic de a minți” și a spus că informațiile nu sunt esențiale pentru verdictul final al juriului. El a spus că crimele din 2011 rămân nerezolvate și că nu există dovezi suficiente pentru a descrie juriului rolul real al lui Tamerlan în crimă.

Feigin a precizat că juriul a decis să recomande pedeapsa cu moartea pentru că Djohar s-a poziționat „în spatele unui grup de copii, dându-și jos rucsacul”.

În instanță, judecătorii conservatori păreau de acord cu Feigin, sugerând că instanța districtuală a avut dreptate să excludă dovezile din 2011, deoarece nu a fost niciodată dovedită și ar putea induce în eroare juriului.

Însă cei trei judecători liberali au spus că se referă la esența argumentului lui Țarnaev: că el nu ar trebui să primească pedeapsa cu moartea, deoarece fratele său a fost cel care a preluat conducerea în executarea bombardamentului.

Nu este clar dacă, chiar dacă pedeapsa cu moartea lui Țarnaev va fi restabilită, el ar fi de fapt executat.

În iulie, procurorul general Merrick Garland a impus un moratoriu asupra execuțiilor federale în timp ce Ministerul Justiției revizuiește politicile și procedurile.

Supraviețuitorii au păreri împărțite

De-a lungul anilor, supraviețuitorii și membrii familiei au avut păreri împărțite referitoare la dacă Țarnaev ar trebui să primească pedeapsa cu moartea.

În 2015, Bill și Denise Richard au scris un editorial pentru The Boston Globe după ce și-au pierdut fiul, Martin, în vârstă de 8 ani. “Știm că guvernul are motivele pentru care solicită pedeapsa cu moartea, dar continuarea urmăririi acestei pedepse ar putea aduce ani de apeluri și prelungirea retrăirii celei mai dureroase zile din viața noastră”, au scris soții Richards.

Jennifer Kauffman a spus că urmărea cursa când a explodat prima bombă și a suferit pierderea auzului, aritmie cardiacă, vânătăi interne și umflături. Ea a spus că este împotriva permisiunii de a continua o altă fază de stabilire a pedepsei.

„Știu că sunt unii oameni care nu sunt de acord cu mine și este în regulă”, a declarat ea pentru Globe. „Cred că toți avem dreptul să vorbim, să ne împărtășim vocile și fiecare avem libertatea de a ne spune adevărurile, chiar dacă s-ar putea să nu fim de acord. Sper doar să putem face acest lucru dintr-un loc de compasiune, bunătate și respect pentru unul o alta.”

Într-o declarație adresată CNN, Mikey Borgard, un alt supraviețuitor, a spus că crede că instanța inferioară are dreptate să anuleze pedeapsa cu moartea. „A identificat probleme grave în ceea ce privește selecția juriului și excluderea probelor esențiale pentru circumstanțele atenuante”, a spus el.

De asemenea, el a numit pedeapsa cu moartea „barbară”. „Nu pot suporta gândul la o viață umană stinsă în numele meu”, a spus el.

Dar Helen Zhao, mătușa victimei Lingzi Lu, a spus că instanța „nu ar fi trebuit să anuleze verdictul”. Ea a spus că speră că „următorul va ajunge la același verdict”, deoarece „dacă renunțăm, practic am pierdut în fața lui”.

ADVERTISEMENT