News

Răsturnare de situație în cazul bebelușului mort după botez. Ce a scos la iveală raportul medico-legal. Reacția BOR. Update

05.05.2021 | 17:58
Rasturnare de situatie in cazul bebelusului mort dupa botez Ce a scos la iveala raportul medicolegal Reactia BOR Update
ADVERTISEMENT

Răsturnare de situaţie în cazul bebelusului din Suceava mort după botez. Raportul medico-legal a scos la iveală concluzii favorabile preotului. Miercuri după amiază a venit și o reacție din partea Patriarhiei Române pe acest subiect.


UPDATE, ora 17:58 / Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au reacționat după ce medicii legiști din Suceava au anunțat că decesul bebelușului survenit în ianuarie, la 12 ore de la botez, nu are legătură cu procedura din biserică.

ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, spune că ”cei ce s-au grăbit să-l răstignească public pe preot ar trebui să ofere o reacție a bunului-simț” în aceste momente.

”Poate că cei ce s-au grăbit să-l răstignească public pe preotul respectiv înainte de pronunțarea rezultatelor oricărei anchete și au cerut, neștiind ce cer, schimbarea ritualului Botezului, ar trebui să ofere acum o reacție. O reacție a bunului-simț”, a declarat Bănescu, anunță Digi24.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 11:53 / Tragedia s-a petrecut la sfârșitul lunii ianuarie. Bebelușul a intrat în stop cardio-respirator după ce a fost scos din cristelniță, iar medicii de pe ambulanță au constatat că inhalase aproximativ 110 ml de apă.

Moartea micuțului a avut loc în mai puțin de 24 de ore de la botez. Raportul medico legal nu arată vreo legătură între incidentele petrecute în cadrul ceremoniei de creștinare și deces.

ADVERTISEMENT

Răsturnare de situație în cazul bebelușului mort după botez. Ce a scos la iveală raportul medico-legal

Potrivit raportului medicilor legiști moartea bebelușului nu a avut nicio legătură cu apa inhalată. Ea a fost cauzată de o  insuficienţă cardio-respiratorie acută „consecutivă sindromului de detresă respiratorie acută, instalat pe fondul pneumoniei interstiţiale, complicată în evoluţie cu bronhopneumonie formă severă,” potrivit Observator News.

Specialiștii susțin că afecțiunile pe care micuțul le prezenta la momentul internării „au fost sigur şi direct letale”. Părinții bebelușului sunt revoltați și au declarat că nu numai că vor contesta raportul, ci vor depune plângere penală pe numele doctorilor care l-au semnat.

ADVERTISEMENT

Ei s-au declarat revoltați că în documentul medical nu se menționează întâmplările din timpul botezului, nici intrarea în stop cardio-respirator la scurt timp după scoaterea bebelușului din cristelniță. În schimb, în expertiză sunt consemnate și constatările inițiale ale medicilor de pe ambulanță și a celor urgentiști cu privire la înecul cu apă și prezența lichidului în plămâni.

Doctorii au subliniat că decesul a fost non-violent. Ei au mai precizat că acesta era născut prematur „nevaccinat şi nedispensarizat”.

Raportul cuprinde concluziile medicale ale celor care l-au realizat. Acesta trebuie să primească avizul forurilor superioare, Institutul de Medicină Legală de la Iași, dar și cel național de la București.

Micuțul avea doar șase săptămâni la momentul botezului. La scurt timp după ce a fost scos din cristelță, el a intrat în stop-cardio respirator. Medicii de pe ambulanță au reușit să-l resusciteze și, ulterior, a fost internat la secția de Anestezie și Tarapie Intensivă a Spitalului Judeţean Suceava. Din păcate, decesul a survenit în mai puțin de 24 de ore de la incident.

ADVERTISEMENT