News

Răsturnare de situație în cazul copilului înecat după botez, la Suceava. Raport INML: “A fost o moarte violentă”

În urmă cu doi ani, în ianuarie 2021, un bebeluș murea la 12 ore după botez, după ce s-ar fi înecat în momentul în care a fost scufundat în apă.
26.01.2023 | 17:46
Rasturnare de situatie in cazul copilului inecat dupa botez la Suceava Raport INML A fost o moarte violenta
Copil botezat care a murit ulterior. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

În acel moment, reprezentanții BOR se spălau pe mâini de tragedie, susținând că cel mic a murit din cauza pneumoniei, lucru susținut și de un raport local al IML Suceava. Cu toate acestea, părinții au contestat această informație la INML București, care a răsturnat astăzi cazul.

Raport IML care răstoarnă situația bebelușului mort

Potrivit raportului prezentat așadar de Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici din București, bebelușul botezat la biserica ”Sf. Împărați Constantin și Elena” în urmă cu doi ani a avut parte de o moarte violentă, mai exact el a murit înecat.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va contesta raportul, având în vedere că ”este contradictoriu cu cel de la Suceava”.

”Din coroborarea datelor de istoric medical, datelor medicale din actele medicale, cu cele ce reies din imaginile video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, în evoluția encefaloptaiei posthipoxice, consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii.

ADVERTISEMENT

Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, este prezentat în raportul medico-legal. Așadar, cu toate că micuțul era într-adevăr născut prematur și avea pneumonie, acesta a murit înecat.

În condițiile în care IML Suceava susținea că acest copil a murit de pneumonie, oficialii BOR au contestat raportul prezentat de IML București. ”Întrucât raportul publicat de IML București este în contradictoriu cu cel de la Suceava, o contestație a raportului este un demers firesc, pentru a avea o constantă a concluziilor.

ADVERTISEMENT

Ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire. Ne arătăm sprijinul necondiționat față de familia pruncului decedat, ca datorie morală și firească, manifestată în relația credincios-Biserică”, a transmis Arhiepiscopia.

Medicii legiști de la Suceava stabileau în mai 2021 că decesul bebelușului nu are nicio legătură cu botezul în sine, acesta fiind declarat decedat în urma unor probleme cardio-respiratorii.

ADVERTISEMENT

Copilul murise în ianuarie 2021 după botezul său la biserica ”Sfinții Constantin și Elena”, din cartierul Zamca, la 12 ore după slujba de botez oficiată de preotul Alexandru Mazarache.

ADVERTISEMENT