News

Răsturnare de situație în cazul ”teroristei” pe care România vrea s-o extrădeze în Rusia. CEDO, decizie de ultim moment

Amina Gerikhanova, femeia acuzată de Rusia de legături cu organizații teroriste, ar putea să scape de extrădare, ca urmare a intervenției Curții Europene a Drepturilor Omului.
13.05.2022 | 12:09
Rasturnare de situatie in cazul teroristei pe care Romania vrea so extradeze in Rusia CEDO decizie de ultim moment
Amina Gerikhanova urmează să fie extrădată în Rusia, conform deciziei judecătorilor români / Colaj foto: Fanatik / Sursă: Monitorul
ADVERTISEMENT

Cazul Aminei Gerikhanova, femeia arestată în luna martie la Vama Siret, pe baza unui mandat emis de un tribunal din Groznîi, capătă o amploare internațională. La doar câteva zile după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv femeia acuzată că ar avea legături cu o organizație teroristă din Siria va fi extrădată în Rusia, CEDO a cerut oficial României să amâne procedura.

Instanțele românești au decis s-o extrădeze pe Amina Gerikhanova în Rusia

Amina Gerikhanova (36 ani) a fost reținută pe data de 11 martie, la vama Siret, în timp ce încerca să treacă în România împreună cu fiul ei, într-un autocar plin cu refugiați. Ea încerca să ajungă în Turcia.

ADVERTISEMENT

Autoritățile române au pus în aplicare un mandat internațional emis de un tribunal din Groznîi, ea fiind acuzată că a luptat în Siria alături de gruparea teroristă Ansar Al-Sharia.

Pe 5 aprilie, Procuratura Generală a Federației Ruse a cerut oficial extrădarea Aminei Gerikhanova, urmărită penal pentru ”participare la o formațiune armată pe teritoriul unui stat străin care nu este prevăzută de legea acestui stat, în scopuri contrare Federației Ruse” (art 208 din Codul Penal al Federației Ruse).

ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Suceava a decis, pe 18 aprilie, să admită cererea autorităților din Rusia, iar soluția a fost confirmată pe 4 mai de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Organizațiile internaționale au avertizat în legătură cu abuzurile autorităților ruse

Judecătorii români au refuzat să ia în considerare argumentele Aminei Gerikhanova. Aceasta susine că acuzațiile procurorilor ruși sunt nefondate, mai ales că în perioada 2016-2018, în care se presupune că a luptat în Siria, ea se afla în Ucraina, acolo unde fugise de frica lui Ramzan Kadîrov, conducătorul regiunii Cecenia.

ADVERTISEMENT

Deși decizia ÎCCJ este definitivă, Amina Gerikhanova ar putea scăpa de extrădare, după ce cazul ei a ajuns la CEDO. Instanța europeană a fost sesizată în legătură cu situația Aminei Gerikhanova, în cazul ei existând suspiciuni că ar putea fi supusă la tratamente rele în timpul anchetei.

”În ultima perioadă, mai ales în timpul războiului ruso-ucrainean, organizația noastră a primit mai multe raportări despre persoane dispărute sau supuse torturii și tratamentelor rele în Cecenia”, a arătat organizația Amnesty International într-un apel transmis ministrului de Interne, Lucian Bode.

ADVERTISEMENT

”Vă îndemnăm să vă conformați obligațiilor care vă revin din legile și standardele internaționale ale drepturilor omului, inclusiv articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și să opriți procedura de extrădare a Aminei Gerikhanova în Rusia, acolo unde există riscul real de a fi torturată și supusă tratamentelor degradante”, a mai arătat Amnesty International.

CEDO a admis cazul femeii acuzate de terorism. Prima decizie: oprirea temporară a extrădării

La începutul acestei săptămâni, CEDO a activat regula 39 din Regulamentul Curții Europene a Drepturilor Omului care reprezintă ”o măsură provizorie care se aplică numai în cazul în care există un risc iminent de vătămare iremediabilă”, în cazul Aminei Gerikhanova. Acest lucru echivalează cu o suspendare a procedurii de extrădare, cel puțin până la data de 15 iunie. În acest moment, ”mingea” este în terenul Guvernului României, care poate decide dacă va da curs hotărârii CEDO sau va acorda prioritate deciziei instanțelor din România

”Într-adevăr, s-a făcut această cerere pe măsuri provizorii, regula 39 din Regulamentul CEDO, iar luni seara s-a primit scrisoare din partea Curții că cererea a fost admisă. În acest moment, procedura de la CEDO e în curs”, a declarat Diana Olivia Hătneanu, avocatul care o reprezintă pe Amina Gerikhanova la CEDO, pentru FANATIK.

În perioada următoare, părțile implicate trebuie să ofere informații suplimentare către CEDO, iar instanța va analiza documentele și va aprecia dacă există temeiuri pentru extrădarea Aminei. Este vorba doar despre o măsură temporară, urmând ca plângerea propriuzisă să fie înaintată ulterior de reprezentantul legal al persoanei extrădabile.

Se așteaptă răspunsul Guvernului României

Guvernul României a fost informat de această măsură prin intermediul Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului și urmează să dea un răspuns până la sfârșitul lunii mai.

Cazul Aminei Gerikhanova va fi judecat cu prioritate de CEDO, iar măsurile provizorii pot fi prelungite în cazul în care magistrații nu iau o decizie în perioada indicată. În acest sens este important și răspunsul guvernului român, în sensul de a fi evaluată iminența procedurii de extrădare.

ADVERTISEMENT