News

Răsturnare de situație în justiție! O femeie achitată în prima instanță pentru omor va sta după gratii două decenii

Răsturnare spectaculoasă de situație la Curtea de Apel Târgu Mureș! Achitată în primă instanță pentru omor, condamnată în apel la 20 de ani de închisoare.
22.05.2021 | 18:49
Rasturnare de situatie in justitie O femeie achitata in prima instanta pentru omor va sta dupa gratii doua decenii
ADVERTISEMENT

O femeie, acuzată că a omorât un bătrân pentru a-l jefui, care fusese declarată nevinovată în primă instanţă, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Răsturnare de situație în justiție! O femeie achitată în prima instanță pentru omor va sta după gratii două decenii

Crima a avut loc în noaptea de 5 spre 6 noiembrie 2016, în localitatea Răuceşti, judeţul Mureş. Potrivit procurorilor, Carmen Lavinia Ionescu şi concubinul ei îi duceau iarna lemne victimei, primind în schimb sume cuprinse între 70 şi 100 de lei. Cu aceste ocazii, Carmen Lavinia Ionescu ar fi observat că victima deţine în locuinţă o sumă relativ mare de bani.

ADVERTISEMENT

În noaptea omorului, femeia s-a dus în casa bătrânului pentru a fura bani şi alimente. Din curtea casei a luat un levier cu care a forţat uşa, dar a fost surprinsă de victimă.

Potrivit rechizitoriului, femeia s-a năpustit asupra victimei aplicându-i mai multe lovituri cu levierul în cap. „În cele din urmă, dorind să se asigure că victima nu va mărturisi nimănui cele întâmplate, inculpata a imobilizat-o pe patul unde a fost descoperită, acoperindu-i căile respiratorii şi urcându-se peste torace, împiedicându-i respiraţia. În urma acestor violenţe, victima a decedat”, s-a arătat în rechizitoriul citat de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Pusă sub acuzare, Carmen Lavinia Ionescu nu a recunoscut faptele. Tribunalul Târgu Mureș a decis achitarea femeii, motivând lipsa probelor.

Condamnată la 20 de ani de închisoare în apel

Sentinţa Tribunalului Mureş a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Târgu-Mureş. Judecătorii de aici au anulat sentinţa de achitare şi au condamnat-o pe femeia acuzată de omor la 20 de ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

„Nici în faţa instanţei de fond şi nici în faţa noastră, inculpata nu a înţeles să ofere nici o explicaţie plauzibilă care să fie în măsură să justifice prezenţa urmelor sale papilare (amprentelor n.r.) pe exteriorul uşii de acces în bucătărie şi respectiv pe exteriorul uşii de legătură dintre bucătărie şi cameră”, se arată în sentinţă.

Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureş au mai reținut ca probă indirectă faptul că că în dimineaţa de după omor, în timp ce era pe stradă, femeia a fost oprită de un echipaj de poliţie şi întrebată unde locuieşte victima, iar femeia le-ar fi spus poliţiştilor că acolo a mers şi o ambulanţă. Acest lucru, au motivat judecătorii, dovedește faptul că femeia știa că bătrânului i se întâmplase ceva.

ADVERTISEMENT

Raportul psihologului a contribuit la stabilirea vinovăției

Raportul psihologului criminalist a contribuit la decizia de condamnare. Potrivit raportului, „fapta a fost săvârșită de o personalitate impulsiv-epileptiformă, cu un nivel de inteligență scăzut, scopul fiind sustragerea de bunuri alimentare și non-alimentare.

Mecanismul de trăgaci care determină trecerea la violenţe este constituit de prevalenţa instinctelor primare (de supravieţuire) şi de intervenţia elementului-surpriză: apariţia neaşteptată a victimei.”

Potrivit judecătorilor, femeia a avut un comportament suspect în seara crimei. Deși avea musafiri, a preferat să meargă să spele de mână hainele sale, ale concubinului și ale copiilor.

„O astfel de conduită, în opinia noastră, denotă preocuparea acuzatei de a şterge eventualele urme biologice rămase pe mâinile ei sau pe hainele cu care a fost îmbrăcată, atunci când a suprimat viaţa victimei”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş.

ADVERTISEMENT