News

Răsturnare de situație! Terasele, cafenelele și restaurantele rămân în continuare închise. Care sunt excepțiile

15.05.2020 | 07:29
Rasturnare de situatie Terasele cafenelele si restaurantele raman in continuare inchise Care sunt exceptiile
ADVERTISEMENT

Încetarea stării de urgență vine cu vești proaste pentru patronii de restaurante și cafenele care vor rămâne în continuare închise din cauza pandemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut de șeful DSU, Raed Arafat, care a precizat și excepțiile de la această regulă.

Terasele, restaurantele și cafenelele, închise și după 15 mai

Dacă te numeri printre persoanele care abia așteptau că iasă la un suc la o terasă sau să mănânce la restaurant, află că nu vei avea această posibilitate nici după 15 mai când începe relaxarea măsurilor impuse de pandemie. Fondatorul SMURD, Raed Arafat, a declarat că suspendarea acestora va fi una temporară.

ADVERTISEMENT

„Este suspendată temporar activitatea de servise și consum în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor sau altor localuri publice cât și la terasele din exteriorul acestor locații”, a transmis Raed Arafat, potrivit regulilor stabilite de CNSU.

Care sunt restaurantele care fac excepție de la regulă

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a menționat și care sunt excepțiile de la această regulă. Concret, restaurantele de tip drive-in și cele care livrează mâncare la domiciliu vor rămâne deschise, ca și până acum.

ADVERTISEMENT

„Sunt exceptate, cum erau exceptate și înainte, activ de prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a produselor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiul destinat acestui scop”, a completat medicul.

Totodată, Raed Arafat a mai precizat că și activitatea de vânzare cu amănuntul din centrele comerciale mai mari de 15.000 de metri pătrați va rămâne suspendată în continuare. Asta înseamnă că mall-urile vor rămâne închise, așa cum a precizat ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

„La reluare (a competiţiilor sportive, spectacole, mall-uri – n.r.), nu. La reluarea activităţii ne gândim să redeschidem anumite locuri de muncă, să redeschidem anumite spaţii.

Sunt multe la care ne gândim, dar nu la adunările cu număr mare de participanţi”, a spus ministrul Sănătăţii în urmă cu câteva zile, informează Mediafax.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri iau autoritățile în perioada stării de alertă

În altă ordine de idei, șeful DSU a mai precizat ce se va întâmpla după data de 15 mai cu angajații care merg la serviciu, în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale, cât și în spațiile închise. În toate aceste locuri românii vor fi obligați să poarte mască de protecție, așadar gura și nasul trebuie să fie neapărat acoperite.

„Instituțiile publice și operatorii economici publici și privați au obligația organizării activității, astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru să ia măsuri pentru:

  • asigurarea triajului epidemiologic
  • dezinfectarea mâinilor
  • respectarea regulilor în birourile cu spații comune
  • decalarea programului de lucru pentru entitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minim o oră, pe parcursul a minim trei ore, în tranșe de minim 20% din personal”, a anunțat Raed Arafat.

 

ADVERTISEMENT
Tags: