ADVERTISEMENT
Fotbal intern

Răsturnare incredibilă de situație: Dinamo scapă de retrogradare chiar dacă rămân 14 echipe în Liga 1!

Autor: Andrei David | 05.08.2020 | 23:12
Răsturnare incredibilă de situație: Dinamo scapă de retrogradare chiar dacă rămân 14 echipe în Liga 1!
Răsturnare incredibila de situatie: Dinamo scapă de retrogradare chiar dacă rămân 14 echipe în Liga 1! FOTO: sportpictures.eu

Cluburile din Casa Pariurilor Liga 1 au votat pentru un sistem de departajare bazat pe media de puncte pe meci în play-out, dar acesta nu poate fi validat din cauza… play-off-ului.

ADVERTISEMENT

DSP Giurgiu a băgat-o pe Astra în carantină, iar jucătorii lui Bogdan Andone nu se pot antrena sau juca timp de 14 zile. Asta înseamnă că nu pot disputa cele două jocuri restante cu FCSB şi Universitatea Craiova.

În acest caz, clasamentul în play-off ar trebui stabilit conform aceluiaşi criteriu folosit pentru play-out, cel votat de cluburi. Aici apar însă problemele, pentru că dacă se calculează prin această metodă, Craiova e campioana României.

ADVERTISEMENT

Compromisul perfect: media punctelor pe meci în tot sezonul şi 16 echipe în 2020-2021

Cum LPF a transmis deja la UEFA, pe 3 august, lista echipelor româneşti participante în cupele europene şi CFR Cluj va fi reprezentanta din Liga Campionilor, deci campioana României, criteriul de puncte pe meci în play-off / play-out nu se poate aplica.

În aceste condiții, Comitetul de Urgenţă de joi, 6 august, va trebui să găsească un nou criteriu de departajare, pentru a stabili o ierarhie finală care să coincidă cu lista trimisă la UEFA. Exista două variante:

ADVERTISEMENT
  1. clasamentul puncte pe meci, dar ţinând cont de toate meciurile din acest sezon (regular + play-off şi play-out)
  2. clasamentul la finalul sezonului regular

1. Media de puncte în toate partidele

Prima varianta complică destul de tare lucrurile. Chindia ar rămâne ultima, dar imediat deasupra ei schimbările ar fi majore. Clinceni ar fi penultima şi, deci, retrogradată direct, dacă se menţine Liga 1 cu 14 echipe. Iar pentru locul de baraj trebuie departajate Poli Iaşi şi Voluntari, care au acelaşi număr de puncte pe meci. Varianta „salvatoare“ pentru FRF şi LPF ar fi mărirea numărului de echipe la 16, aşa cum a anunţat FANATIK din 25 iulie.

ADVERTISEMENT

Clasamentele play-off şi play-out (puncte/meci, toate partidele)

Play-off:

Play-out:

ADVERTISEMENT

Clasamentele play-off şi play-out (puncte/meci votat de cluburi)

Play-off:

Play-out:

ADVERTISEMENT

2. Clasamentul de la finalul sezonului regular

Varianta a doua ar răsturna şi mai tare situaţia actuală. După 26 de etape jucate, Voluntari era ultima şi ar trebui să retrogradeze. Şi Academica din Clinceni ar trebui să meargă în Liga 2, pentru că a terminat penultima. La baraj ar fi Poli Iaşi.

Indiferent de varianta pentru care va opta Comitetul de Urgenţă, Dinamo se salvează fără emoţii. Iar Sepsi scapă de baraj. De cealaltă parte, conform noilor criterii, Clinceni termină penultima.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!