Rata de infectare a crescut iar în București. Nici județul Alba nu o duce mai bine

Bogdan Solomon   
în HotNews
19/10/2020, 14:46
Rata de infectare a crescut iar în București. Nici județul Alba nu o duce mai bine
Rata de indicență a ajuns la 3,19 la mia de locuitori în București. Situația tinde să devină critică și în restul țării. Sursa foto: Agerpres

În ultimele 24 de ore au fost raportate 2.466 de noi infectări cu virusul SARS-COV-2, o cifră deloc îmbucurătoare pentru o zi de weekend în care s-au prelucrat doar puțin peste 8.000 de teste.

În plus, în acest interval s-au înregistrat 59 de decese ale unor pacienți internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

De asemenea, în secțiile de terapie intensivă se află la ora redactării acestei știri 757 de persoane care se confruntă cu forme grave ale bolii. În București, rata de infectare crește din nou și ajunge la 3,19 la mia de locuitori și obligă autoritățile locale să ia măsuri urgente în vederea stopării răspândirii agentului patogen.

Rata de infectare a ajuns la 3,19 în București. Ce se întâmplă în restul țării

Situația tinde să devină critică și în Alba, județ care se apropie cu pași repezi de pragul critic de 3 la mia de locuitori și, implicit, de intrarea în scenariul roșu.

În momentul de față sunt 2,95 la mie, conform datelor oficiale, în vreme ce Sălaj și Vâlcea au depășit indicele 2,5 și este foarte posibil să aibă parte de noi restricții.

Bucureștiul intră în carantină. Ludovic Orban anunță noi restricții

Se va institui purtarea măștii în toate spațiile publice închise și deschise. La solicitarea mediului cultural și a HORECA, noi am schimbat evaluarea inițială și am introdus pragul de 3 la mie. După 3 la mie se suspendă activitatea în instituțiile de cultură, teatre, cinematografe, dar și în restaurante, cafenele.

Aceste măsuri au valabilitate 14 zile. Obiectivul nostru este ca în această perioadă să oprim creșterea numărului de infectări. Sunt cele mai severe măsuri cuprinse în hotărârea privind starea de alertă. Obiectivul măsurilor este acela de a reduce cât mai mult interacțiunile între oameni”, a declarat premierul Ludovic Orban la B1 TV.

De asemenea, ministrul Educației a anunțat că Inspectoratul Școlar București va propune închiderea școlilor pentru următoarele 14 zile. Măsura ar urma să intre în vigoare de marți, 20 octombrie.

Noi trebuie să ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat ieri – şi anume rata a depăşit 3 la mia de locuitori. Prin urmare, propunerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti va fi de suspendare a activităţilor didactice faţă în faţă pentru 14 zile.

Înţeleg că astăzi la ora 15,00 va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Astăzi cursurile se desfăşoară în scenariul 2 – hibrid, aşa cum a fost şi până acum, pentru că este prevăzut tot în ordinul comun: În lipsa hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se aplică scenariul 2.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti anunţă IŞMB cu privire la rata incidenţei. Dacă rata depăşeşte 3 la mia de locuitori aşa cum suntem în situaţia aceasta astăzi IŞMB, împreună cu DSP, transmite către Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă propunerea pentru suspendarea temporară a cursurilor, suspendare care va dura 14 zile şi care înseamnă că elevii nu vor mai merge fizic la şcoală însă învăţarea va continua în sistem online.

Prevederile legale sunt clare şi dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat şi în alte judeţe vom observa că deciziile au fost luate de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a explicat ministrul Educației.

Închide ×