News

Rata de infectare în Bucureşti a ajuns la 15, 42 la mia de locuitori. Care este cel mai afectat sector

Rata de infectare în Capitală a ajuns, joi, 14 octombrie la 15, 42 la mia de locuitori. Asta după ce miercuri a avut 15,1.
14.10.2021 | 11:29
Rata de infectare in Bucuresti a ajuns la 15 42 la mia de locuitori Care este cel mai afectat sector
ADVERTISEMENT

Rata de infectare se menține pe o pantă ascendentă în București. Miercuri a avut 15.1 la mie, marți-14.71, iar luni-14.2.

Cel mai afectat Sector este 1 cu 17.63 la mie. După acesta este Sectorul 6 cu 16.38 la mie, apoi Sectorul 4 cu 15.96 la mie, Sectorul 5 cu 15.90 la mie, Sectorul 2 cu 15.85, iar Sectorul 3 are cea mai mică incidență, de 12.83, potrivit dsp.ro

ADVERTISEMENT

Rămân în vigoare restricțiile actuale anti-Covid

Având în vedere această situație, rămân în vigoare regulile anti-Covid actuale:

  • Între 20:00 și 5:00 au permis la deplasare fără declarație pe propria răspundere doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală. Cei nevaccinați, nu doar că vor trebui să arate autorităților declarația pe propria răspundere, dar vor trebui să aibă un motiv bine întemeiat al deplasării,
  • Restaurantele și cinematografele sunt deschise la jumătate din capacitate, dar doar pentru persoanele imunizate care au avut Covid,
  • Tot la jumătate din spațiu pot avea loc și evenimente private (nunți, botezuri) cu cel mult 200 de persoane. Este permis accesul doar celor vaccinați sau trecuți prin infecția cu coronavirus,
  • Este interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci,
  • Sălile de sport își vor desfășura activitatea doar la jumatate din capacitate pentru vaccinați și cei trecuți prin boală,
  • Se pot desfășura în aer liber activităţile recreative şi sportive cu cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună sau sunt vaccinate sau trecute prin boală,
  • De la ora 22:00 se închid magazinele.

România, noua Lombardie a Italiei

De asemenea, numărul de îmbolnăviri se mențin și ele pe o pantă ascendentă. Ieri (miercuri-n.r) s-au înregistrat peste 15.000 de infectări. Au fost și aproape 400 de decese.

ADVERTISEMENT

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare naționale, avertiza în urmă cu câteva zile că România este noua Lombardia a Italiei, de anul trecut, în prezent.

”Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele, unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli – urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medical.

ADVERTISEMENT

Este o situaţie extrem de complicată. Valul 4 este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta, care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr foarte mare de cazuri şi evident că pentru acest lucru, pentru a limita numărul de cazuri noi avem nevoie să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

România a primit ajutor din partea Lombardiei

De altfel, România a primit din Lombardia sprijin în criza epidemiologică. Mai exact, 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, adică proteine produse în laborator pentru tratarea de Covid, au fost aduse cu un avion marți.

ADVERTISEMENT

”Zborul a fost efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea s-a executat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (Spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane”, conform MApN.

ADVERTISEMENT