News

Rata de infectare în București a ajuns la 2,33 la mie. Autoritățile au decis impunerea restricțiilor în Capitală

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București s-a reunit în ședință pentru a stabili restricțiile care intră în vigoare în Capitală.
18.09.2021 | 16:00
Rata de infectare in Bucuresti a ajuns la 233 la mie Autoritatile au decis impunerea restrictiilor in Capitala
ADVERTISEMENT
18-09-2021
13:18

Măștile rămân obligatorii în jurul școlilor

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis să aplice toate regulile prevăzute de legislație privind localitățile care au o rată a infectărilor care a trecut de 2‰.

De asemenea, Comitetul a decis să mențină obligativitatea purtării măștii  de protecție pe o rază de 50 de metri  de școli.

A rămas purtarea obligatorie a măştii pe o distanţă de 50 de metri de către persoanele care staţionează în jurul şcolilor. Suplimentar a fost specificată o normă din Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi Sănătăţii care legiferează că, la peste 2 la mie, orele de educaţie fizică vor avea loc doar în spaţiu deschis, fără purtarea măştii”, a declarat subprefectul Capitalei, Antonela Ghiţă.

La trei unități de învățământ cursurile vor continua online: Grădiniţa nr. 133, Şcoala Gimnazială nr.124 şi Şcoala Sanitară Postliceală VITA, însă acest lucru este determinat de lucrări de reabilitare. În schimb, o grupă a Grădiniţei nr. 269 va intra în sistemul online deoarece un cadru didactic s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Subprefectul de București, Antonela Ghiță, a anunțat, sâmbătă dimineața, că rata  de infectare cu coronavirus a crescut de la 2,05‰, cât a fost vineri, la 2,33‰, informează HotNews.

Începând de la ora 12.00, a început ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență București ca să instituie restricțiile legale care se impun în aceste circumstanțe.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației în vigoare, comitetele județene sau al municipiului București au la dispoziție cel mult 48 de ore pentru a institui restricțiile prevăzute pentru depășirea pragului de două infectări la mia de locuitori.

Lista restricțiilor pentru Capitală

Prin HG 932/2021, Guvernul a prelungit starea de alertă și a stabilit două praguri de la care sunt necesare restricții. Unul vizează intervalul de 2-3 infectări la mie, iar a doua situație se referă la restricțiile valabile pentru  o rată a infectărilor mai mare de 3‰.

ADVERTISEMENT

Prin același act normativ s-au stabilit pragurile pentru carantina de noapte în weekend (4‰) și pentru carantina de noapte permanentă (7,5‰).

În situația în care rata de infectare a depășit 2‰, situația în care se regăsește Capitale, intră în vigoare următoarele restricții:

ADVERTISEMENT

-competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar pe baza  certificatului verde;
-accesul în cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție;
-spectacolele în aer liber sunt limitate la numai 2.500 de spectatori care trebuie să poarte mască și să prezint certificatul verde;
-sunt interzise activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună;
-evenimentele private, precum nunțile sau înmormântările, vor avea un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, fără a fi luate însă în calcul persoanele mai tinere de 16 ani. În cazul evenimentelor la care toți participanții au certificat verde, limita crește la 300 de persoane;
-numărul participanților la conferințele desfășurate în interior este de 150, iar la mitinguri și demonstrații este de 100.
-barurile, cluburile și sălile de jocuri vor funcționa la 70% din capacitate, numai în intervalul orar 05.00-02.00.