News

Rata de infectare în Bucureşti a ajuns la 7,68 cazuri la mie. S-ar putea intra în carantină de noapte toată săptămâna

DSP Bucureşti a anunţat că rata de infectare în Capitală a ajuns, vineri, la 7,68 cazuri la mia de locuitori.
01.10.2021 | 13:04
Rata de infectare in Bucuresti a ajuns la 768 cazuri la mie Sar putea intra in carantina de noapte toata saptamana
ADVERTISEMENT

În aceste condițiile în care rata de infectare în București a atins 7,68 la mia de locuitori, măsura carantinei de noapte ar putea fi extinsă în fiecare zi a săptămânii.

Rata de infectare în București a fost joi de 6,64 la mie.

Carantina de noapte permanentă se instituie  la peste 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori. Acest lucru presupune ca  circulația persoanelor în afara gospodăriei în intervalul orar 20:00-5:00 să fie interzisă.

ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate au dreptul să circule fără restricţii

În cazul persoanele nevaccinate, pentru acest interval, este necesară declarația pe proprie răspundere, o adeverință de la angajator sau legitimația de serviciu.

Persoanele vaccinate pot circula fără restricții în orice interval orar.

Mai sunt prevăzute şi următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

ADVERTISEMENT

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

ADVERTISEMENT

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Totodată, se prevede ca “operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5:00-22:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori. În intervalul orar 22:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”.

ADVERTISEMENT

O şedinţă a Comitetului pentru Situații de Urgență ar putea avea loc vineri pentru a putea impune măsurile prevăzute de lege.

Noi reguli privind pandemia, aprobate de CNSU joi seara

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit pentru a stabili noi reguli privind pandemia. Astfel, CNSU  a anunţat că, la diverse evenimente, nu numai nunți sau botezuri, vor putea participa doar persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală, în cazul localităților cu incidența cazurilor de coronavirus mai mare de șase la mie.

„Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane și doar dacă acestea sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180- a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea adoptată joi.

Așadar, în multe locuri publice vor putea merge doar persoanele care s-au vaccinat de cel puțin zece zile sau cei care au trecut prin boală. Este cazul și pentru cinematografe, la activități culturale în aer liber, concerte, festivaluri, sau activități sportive în aer liber. Totodată, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spațiile publice deschise.

 

ADVERTISEMENT
Tags: