News

Rata de infectare în București, în scădere continuă. Zonele în care masca rămâne obligatorie și la exterior

15.05.2021 | 16:07
Rata de infectare in Bucuresti in scadere continua Zonele in care masca ramane obligatorie si la exterior
ADVERTISEMENT

Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București a decis că masca de protecție va trebui purtată în continuare și în spații deschise, precum zonele din apropierea școlilor sau în stațiile de transport în comun.

UPDATE 16.15: De asemenea, masca rămâne obligatorie și în piețele agroalimentare. Prefectul Bucureștilor, Alin Stoica, a precizat că urmează o săptămână de monitorizare a unor zone din oraș în care există potențialul apariției aglomerărilor, precum Centrul Vechi sau parcurile.

ADVERTISEMENT

În principiu am stabilit că în jurul unităţilor şcolare unde există potenţial de aglomerare şi la venire, şi la plecare şi sunt copii, majoritatea fiind sub 16 ani, nu pot fi vaccinaţi, atunci este necesar să avem perimetru de 50 de metri în jurul şcolii, acolo va fi obligatorie purtarea măştii pentru cei care vor staţiona în acest perimetru”, a declarat prefectul Alin Stoica.

Măsura este aplicabilă imediat, iar cei care nu  vor respecta decizia vor fi pasibili de amendă. Prefectul a precizat că forțele de ordine din zonele în  care masca rămâne obligatorie nu  vor fi suplimentate, dar se va face „o observare empirică a situației”.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială: Tendința de scădere a cazurilor de infectare cu coronavirus în București se menține, ajungând sâmbătă la 1,11‰.

Rata de incidență calculată la mia de locuitori pe ultimele 14 zile este în continuare sub pragul de 1,5‰, după cinci zile consecutive de scădere, potrivit datelor oferite de către Direcția de Sănătate Publică București.

ADVERTISEMENT

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a fost convocat de către prefectul Alin Stoica pentru a fi discutat modul în care vor fi aplicate măsurile de relaxare care au intrat de astăzi în vigoare.

Capitala a intrat în zona verde

Capitala a intrat de vineri în zona verde, adică a localităților în care rata de infectare este mai mică de 1,5‰, astfel că interiorul restaurantelor și sălile de spectacol au fost deschise la o capacitate de 50%.

ADVERTISEMENT

În plus, sunt permise spectacolele în aer liber, cu maxim 300 de spectatori, precum și spectacolele drive-in, cu condiția să nu fie mai mult de trei persoane într-o mașină.

În jur de ora 12:00-13:00 va avea loc ședința Comitetului pentru Situații de Urgență. Analizăm și noi, conform HG, care ar fi zonele aglomerate, dacă ar trebui să adăugăm peste cele care sunt deja prevăzute în ordinul comun al ministerelor sănătății și de interne și, de asemenea, să ajustăm măsurile pe care le aveam în ultima hotărâre a CMBSU față de noile măsuri de relaxare care au fost hotărâte”, a declarat prefectul Capitalei Alin Stoica, la Digi24.

Chiar dacă la nivel național a fost eliminată obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise, în București ar putea fi stabilite zone în care obligația va rămâne în vigoare, fiind vorba de cele în care există potențialul creării de aglomerări.

Masca ar putea rămâne obligatorie în unele zone din București

Suntem în discuții atât cu DSP cât și cu Poliția și cu ISU să identificăm sau să vedem dacă putem să identificăm și să și precizăm în hotărâre, ne gândim la zonele pietonale, știm că în Centrul Vechi se pot forma aglomerări, mai ales că se vor deschide acum toate restaurantele și vor funcționa până la ora 00:00, multe dintre parcuri se aglomerează, arterele comerciale sunt destul de aglomerate… Urmează să discutăm”, a exemplificat Stoica.

Însă nu există posibilitatea ca în București să fie impuse restricții de program suplimentare față de cele valabile la nivel național.

Pentru operatorii economici nu avem nimic nou față de ce se prevedea în hotărâre, trebuie ridicate interdicțiile de funcționare între 21:00 și 5:00, ei vor putea să funcționeze tot timpul, cu excepția restaurantelor, cafenelelor care vor funcționa până la 00:00. Aplicabilitatea va fi imediată”, a mai spus Alin Stoica.

ADVERTISEMENT