News

Rata mortalității COVID-19, subestimată în Italia. Bilanțul real al epidemiei este mult mai sumbru

20.07.2020 | 23:30
Rata mortalitatii COVID19 subestimata in Italia Bilantul real al epidemiei este mult mai sumbru
ADVERTISEMENT

Rata mortalității în Italia a fost dublă în luna martie față de media ultimilor cinci ani, martie fiind perioada cea mai grea în peninsulă de la începutul pandemiei. Un studiu publicat de o revistă americană sugerează că numărul victimelor COVID-19 a fost substanțial subestimat, scrie AFPP, citată de Libertatea.

Un studiu al statisticilor oficiale din Italia, publicat în revista americană Jama Internal Medicine, arată că dublarea ratei deceselor în martie nu este acoperită de numărul oficial al celor care au murit din cauza SARS-CoV-2, fapt care sugerează că decesele provocate de COVID-19 nu au fost înregistrate cu acuratețe.

ADVERTISEMENT

O analiză similară arată și alte țări au subestimat numărul deceselor, fiind vorba de Peru și Statele Unite. De pildă, la New York numărul  deceselor s-a triplat în primăvară, dar 22% dintre decesele suplimentare nu au fost atribuit  COVID-19, în lipsa testărilor suficiente.

5.000 de morți lipsesc din bilanțul epidemiei

Concluziile au rezultat după utilizarea unei metode folosite în cazurile epidemiilor de gripă: numărul deceselor este comparat cu cel din anii precedenți, iar diferența este comparată apoi cu numărul oficial al deceselor provocate de gripă sau, în cazul de față, de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei statistici oficiale, între 1 martie și 4 aprilie, în Italia s-au înregistrat 41.329 de decese, cu 20.000 mai multe decât media precedenților cinci ani, adică o creștere a mortalității de 104,5%. În provincia cea mai afectată, Lombardia, creșterea mortalității a fost de 173%, iar pentru bărbați de 213%.

În condițiile în care în aceeași perioadă autoritățile au anunțat 15.000 de decese cauzate de COVID-19, există suspiciunea că circa 5.000 de decese nu au fost raportate ca fiind din cauza coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Subestimarea din statisticile oficiale ar fi fost provocată de faptul că decesele provocate de COVID-19 au  fost raportate doar din spitale și azilele de bătrâni.

O explicație  a erorii este faptul că, în perioadele de referință, nu s-au făcut testări pe scară  largă. Astfel, pe măsură  ce numărul  de teste crește ar scădea și erorile statisitice legate de mortalitatea provocată de COVID-19.

ADVERTISEMENT

La New York,  diferența dintre bilanțul real și ce oficial al deceselor a scăzut considerabil pe măsură ce a crescut  numărul de teste.

ADVERTISEMENT