News

Rata mortalităţii din cauza COVID-19 creşte enorm în rândul persoanelor sub 50 de ani care au această afecţiune banală

02.04.2020 | 12:40
Rata mortalitatii din cauza COVID19 creste enorm in randul persoanelor sub 50 de ani care au aceasta afectiune banala
ADVERTISEMENT

Persoanele care sunt supraponderale sau suferă de obezitate au șanse mult mai mari să se infecteze cu noul coronavirus și să dezvolte simptome grave, anunță oamenii de știință.

Persoanele supraponderale, risc mare de infecție cu coronavirus

Noul coronavirus are forme ușoare în 80% dintre cazuri, însă există și forme mai grave ale bolii, ce afectează în special persoanele ce suferă de comorbidități, cum ar fi diabet, astm, dar și obezitate.

ADVERTISEMENT

Yazdan Yazdanpanah, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Bichat din Paris, spune că foarte mulți dintre pacienții unității medicale care suferă de coronavirus sunt persoane supraponderale.

“Mai mult de 80% dintre pacienții sub 50 de ani care sunt la terapie intensivă aici din cauza coronavirusului sunt supraponderali sau obezi”, a spus medicul, potrivit engnews24h.

ADVERTISEMENT

Declarația medicului de la Paris este întărită și de un studiu realizat în Marea Britanie. Centrul Național de Cercetare și Audit pentru  Terapie Intensivă din Londra arată că 72% dintre pacienții cu coronavirus internați la terapie intensivă sunt obezi sau supraponderali.

Ne referim la obezitate atunci când indicele de masă corporală este mai mare de 30 și de supraponderabilitate atunci când acesta depășește 25. Obezitatea morbidă este întâlnită în rândul celor cu un indice peste 40.

ADVERTISEMENT

Cum sunt persoanele supraponderale sau obeze mult mai susceptibile să se infecteze cu noul coronavirus? Oamenii de știință vin cu două explicații.

Prima este aceea că oamenii aflați în aceste categorii suferă, în cele mai multe cazuri, de boli asociate, în special de cele cardiovasculare. Acestea sunt comorbidități ale afecțiunii pe care o au și contribuie la dezvoltarea unor simptome severe ale coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Centrul de Obezitate și Supraponderabilitate din Grenoble-Sud, Franța, explică faptul că kilogramele în plus duc la probleme de respirație, astm, apnee de somn, ce se transpun în dezvoltarea simptomelor în caz de infecție cu COVID-19.

În plus, alte studii au demonstrat că obezitatea face ca persoanele ce suferă de această afecțiune să fie mult mai susceptibile la infecții virale sau bacteriene, fapt ce permite coronavirusului să pătrundă mai ușor în organism.

Stefan de Hert, doctor și fost președinte al Societății Europene de Anesteziologie, a ajuns la concluzia că obezitatea a fost cel mai întâlnit factor de risc în rândul pacienților din unitățile de terapie intensivă din Italia, anunță New York Post.

“Vârsta celor mai mulți pacienți este de 70 de ani, iar unul dintre riscurile majore pentru care aceștia au ajuns la terapie intensivă a fost obezitatea”, a explicat specialistul.

Medici din toată lumea au avertizat de altfel că obezitatea duce la slăbirea sistemului imunitar și crește inflamația din organism, lucru ce face mult mai dificilă lupta corpului uman cu germenii.

În plus, greutatea în plus poate pune o presiune în plus asupra plămânilor, crescând riscul de complicații din cauza noului coronavirus.

Potrivit celor mai recente date publicate de Universitatea Johns Hopkins, peste 487.000 de persoane de pe tot globul sunt infectate cu coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: