News

Rata scăzută de vaccinare din România aduce mai multe persoane la ATI și mai multe decese decât media europeană

Din cauza unei rate de vaccinare anti-Covid scăzute, numărul persoanelor care ajung la ATI și cel al deceselor din România se situează mult peste media europeană.
28.01.2022 | 21:01
Rata scazuta de vaccinare din Romania aduce mai multe persoane la ATI si mai multe decese decat media europeana
ADVERTISEMENT

Puțin peste 8 milioane de români s-au vaccinat anti-Covid cu schema completă până în prezent. Asta înseamnă circa 40% din populația eligibilă, adică mult sub media din Europa.

Această rată scăzută de vaccinare face ca în țara noastră, în acest val 5 Omicron, numărul persoanelor care ajung la ATI, precum și numărul deceselor, să fie peste media europeană.

ADVERTISEMENT

Vineri seara, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid (CNCAV) din România, Valeriu Gheorghiță, a prezentat o statistică destul de îngrijorătoare pentru țara noastră.

Rata deceselor Covid-19 din România, de 3 ori mai mare decât media europeană. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Conform șefului CNCAV, deși varianta Omicron nu este atât de agresivă precum Delta, tulpina care a făcut ravagii în toamnă, rata scăzută de vaccinare plasează România într-o zonă extrem de expusă formelor severe și a decesului din cauza Covid-19.

ADVERTISEMENT

Astfel, în țara noastră, rata de spitalizare este de două ori mai mare decât media din Europa, iar cea a mortalității de trei ori mai mare.

”Rata de pozitivare este de peste 30%, ceea ce ne plasează într-o perioadă de transmitere comunitară. În continuare, în România, rata de spitalizare este de două ori mai mare decât în Europa.

ADVERTISEMENT

În România, 1 din 500 de persoane ajunge la ATI, pe când în Europa media este de 1 la 1.000. În România, o persoană din 500 își pierde viața, pe când în Europa vorbim de o persoană la 1.500.

De ce vorbim de aceste lucruri? Pentru că rata de vaccinare în România este mai mică la persoanele din categoriile vulnerabile”, a spus medicul Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță le recomandă celor care ezită să se vaccineze și se află într-o grupă de risc, să meargă la imunizare.

”Vreau să atrag atenția ca persoanele vulnerabile, vârstnicii și cei cu boli cronice ar trebui să meargă să se vaccineze anti-Covid”, a mai spus medicul.

Valeriu Gheorghiță îi liniștește pe părinți: Riscul de miocardită după vaccinare, extrem de scăzut

Coordonatorul CNCAV a avut și un mesaj pentru părinții care ezită să-și vaccineze copiii. Medicul spune că riscul de miocardită e mult mai mare după infecție decât după imunizare.

”Mi se pare de înțeles starea de ezitare. Pe de altă parte, trebui să ne informăm. Avem date științifice cât se poate de clare care arată că beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile.

Dacă ne uităm la rata de miocardită, la categoria 5-11 ani, avem un studiu în SUA care spune că s-au depistat 2 cazuri la 1 milion de doze administrate, pe când riscul de miocardită la aceeași grupă este de 1 caz la 1.000 de infectări.

A decide să nu-mi vaccinez un copil din cauza riscului de miocardită nu este pe deplin justificat din punct de vedere medical.

Există și un risc mai mare de diabet zaharat la copiii de sub 18 ani care fac infecția cu Covid-19. Așadar, vaccinarea aduce beneficii și pe aceste potențiale complicații la distanță”, a mai adăugat medicul.

ADVERTISEMENT