News

Rata șomajului în România a ajuns la 3,8 la sută în martie, mult mai mică decât cea din zona euro

03.05.2019 | 18:44
Rata somajului in Romania a ajuns la 38 la suta in martie mult mai mica decat cea din zona euro

Institutul Național de Statică a transmis un comunicat de presă în care prezintă date actualizate despre rata șomajului din România. Față de zona euro, România stă bine dacă e să ne luăm strict după cifre. Țara noastră înregistrează în luna martie o rată de 3,8%, față de 7,7% la nivelul țărilor din zona euro.

Rata șomajului în România: cifrele actualizate de la INS

România numără la ora actuală aproximativ 345.000 de șomeri, în scădere cu 5.000 față de luna anterioară lunii la care se referă această cifră, februarie. Cu toate acestea, rata șomajului pentru martie 2019 este mai mare decât estimarea care s-a făcut inițial. Se prevedea o cifră de 2,9 pentru a treia lună din an, iar aceasta a sărit, în realitate, cu 1%.

Șomajul este redus în România datorită dezvoltării unor sectoare economice care încă funcționează în paralel cu reducerea ponderii economiei subterane, arată INS. Ca o clasare, suntem la jumătatea mediei europene. La nivelul țărilor din zona euro, șomajul în februarie era de 7,8, deci a scăzut cu doar 0,1% în luna martie.

Institutul Național de Statistică
INS publică periodic date statistice relevante despre starea nației

În ce sectoare lucrează cei mai mulți români

Per ansamblu, în toată Uniunea Europeană, cu tot cu zona euro deci, rata șomajului este în martie 2019 6,4%, față de 6,5% în februarie. Țările care au cele mai mari rate ale șomajului sunt Grecia (peste 18 procente), Spania (14%) și Italia, cu 10%. La polul opus se numără Cehia cu 1,9, Germania cu 3,2, Olanda cu 3,3, Polonia cu 3,4, respectiv Malta cu 3,5%. România este peste Malta, cu 3,8%.

Cei mai mulți angajați sunt în industrie și servicii, chiar dacă despre cele din urmă nu toată lumea are o părere foarte bună. Cei mai mulți români continuă să lucreze în comerț, locul întâi în topul sectoarelor (asta se datorează și extinderii centrelor comerciale, mall-urilor), în construcții și foarte mulți în învățământ.

Alte sectoare în care sunt angajați foarte mulți români sunt transportul de mărfuri, domeniul medical..