News

Rata transmiterii coronavirusului a coborât sub pragul de 1. Scenariile cu care lucrează autoritățile

17.05.2020 | 13:28
Rata transmiterii coronavirusului a coborat sub pragul de 1 Scenariile cu care lucreaza autoritatile
ADVERTISEMENT

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, într-o intervenție la Digi24, că rata transmiterii infecției în România este la 0,9, asta însemnând că un om infectat transmite virusul la mai puțin de o persoană.

Rata subunitară a transmiterii, un semn bun

E o valoare calculată pentru majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS, suntem în zona galbenă, în care sunt majoritatea țărilor care au introdus măsuri de relaxare. Sunt doar două, trei țări în zona verde, cu un indice de transmitere de 0,7-0,8. Noi suntem undeva pe la 0,9”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Practic o rată subunitară a transmiterii arată că epidemia este pe cale să dispară.

Este bine, ca să ai speranță că ții epidemia sub control, să fii întotdeauna sub 1 ca să nu ai o transmitere care să ducă la apariția unui număr mai mare de cazuri. Trebuie menținută această rată a transmiterii sub 1”,  a precizat Rafila.

Rămâne deocamdată o necunoscută cum va reacționa populația la primele măsuri de relaxare, epidemiologii luând în calcul trei scenarii.

ADVERTISEMENT

Aceste calcule matematice nu pot ține cont de comportamentul individual. Periodic trebuie evaluată situația, trebuie evaluată peste 7 zile, când vedem dacă relaxarea a dus la o creștere substanțială, la o creștere acceptabilă sau rămânem la același nivel sau chiar mai mic, acestea sunt cele trei scenarii. În funcție de această situație se pot calcula ratele de transmitere în viitor”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie.

Un alt indicator pentru evoluția epidemiei este procentajul rezultatelor pozitive din nunărul total al testelor făcute.

ADVERTISEMENT

Acest procent ar trebui să fie tot timpul sub 5%. Este un indicator care arată că nu este vorba despre o continuare a răspândiri masive a infecției în populație”, a conchis Alexandru Rafila.