News

Rate mai mari de la 1 ianuarie pentru sute de mii de români care au fugit de ROBOR

Circa 450.000 de români vor avea de plătit rate mai mari la credite începând cu prima zi a anului 2023, odată cu creșterea IRCC
31.12.2022 | 11:14
Rate mai mari de la 1 ianuarie pentru sute de mii de romani care au fugit de ROBOR
Dobânzi mai mari pentru românii cu credite pe IRCC. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Începând cu 1 ianuarie 2023, indicele IRCC trimestrial va crește cu 40%, ceea ce va însemna o creștere a ratelor pentru românii care și-au mutat creditele de la ROBOR.

Credite mai mari pentru români de la 1 ianuarie

Vineri, 30 decembrie, Banca Națională a României a anunțat noul indice trimestrial al IRCC la 5,71%, ceea ce reprezintă o creștere cu 40% față de valoarea medie din trimestrul doi a anului trecut folosită în acest moment la calcularea ratelor până la 31 decembrie, valoare ce este în prezent de doar 4,06% pe an.

ADVERTISEMENT

IRCC este în esență o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă. Indicele IRCC se calculează atât zilnic cât și trimestrial. Indicele zilnic reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, altfel spus dobânzile practicate de bănci atunci când își împrumută bani.

Indicele IRCC trimestrial este stabilit prin media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, și se aplică de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Astfel, în trimestrul al patrulea al anului 2022, IRCC a avut o valoare maximă de 7,06% în 24 octombrie, și un minim de 5,38% în 18 octombrie.

ADVERTISEMENT

Mulți români și-au mutat creditele de pe ROBOR pe indicele IRCC în contextul în care rata ROBOR pe 3 și 6 luni s-a stabilizat în jurul valorii de 7,91%, la care se adaugă marja medie a băncii de 2,65%, ceea ce înseamnă o dobândă efectivă în jurul a 10%. De altfel, istoricul IRCC arată că acest indice a fost mult mai scăzut.

La lansare, în luna mai a anului 2019, IRCC trimestrial a avut o valoare de 2,36%, iar după șase trimestre cu fluctuații minore, în trimestrul al treilea din 2020 IRCC a scăzut până la 1,88%, pentru a ajunge în trimestrul al doilea din 2021 la minimul absolut de 1,08%.

ADVERTISEMENT

Peste 400.000 de români afectați

La noul indice IRCC de 5,71% comunicat vineri de către BNR, se adaugă marjele practicate de bănci de 2,65% ceea ce înseamnă dobânzi totale de circa 9%.

Potrivit publicației Economica.net, în luna septembrie era estimat că nu mai puțin de 450.000 de români au credite unde dobânzile sunt calculate pe baza indicelui IRCC trimestrial. Între aceștia erau incluși și cei aproximativ 15.000 de români care au au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditele Prima Casă, din momentul în care ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8%.

ADVERTISEMENT

În prezent, indicele ROBOR la 3 luni este situat la valoarea de 7,57%, fiind în scădere față de luna octombrie atunci când ajunsese la valoarea de 8,21% pe an.

În condițiile în care dobânda unui credit cu dobândă variabilă se calculează din marja fixă a băncii, între 2 și 3%, plus indicele IRCC (trimestrial) sau ROBOR la 3 luni (zilnic), creditele calculate pe baza IRCC rămân cu dobânzi mai mici, însă doar în jurul a unui singur procent.

ADVERTISEMENT
Tags: