News

Ratele unei familii din Iași, înjumătățite de o instanță. Banca a făcut contestație și așteaptă decizia finală

O familie din Iași va plăti rate înjumătățite dacă o decizie a instanței va fi menținută în 5 octombrie. Ratele familiei s-au dublat din cauza dublării francului.
22.09.2022 | 21:30
Ratele unei familii din Iasi injumatatite de o instanta Banca a facut contestatie si asteapta decizia finala
Ratele în franci elvețieni s-au dublat. Foto: CNBC
ADVERTISEMENT

Cuplul de ieșeni a obținut obligarea băncii la folosirea unui curs al francului elvețian aflat la o valoare înjumătățită față de cea curentă. Așadar, rata lor se va calcula la 2.22 de lei, nu la cursul de 5.18 ca și în prezent.

O familie din Iași ar putea plăti jumătate de rată

Judecătorii și-au motivat decizia prin faptul că nici măcar specialiștii din bancă nu au putut anticipa faptul că valoarea francului elvețian ”va exploda” în acest fel. Cursul francului s-a dublat, mutare șocantă pentru cei cu credite în franci elvețieni, ca urmare a unei decizii a Băncii Naţionale a Elveţiei.

ADVERTISEMENT

Iuliu și Camelia S. sunt doi ieșeni care în 2008 au apelat la Banca Românească pentru un credit în valoare de 144.350 de franci elvețieni pe 25 ani, cu garanție ipotecară. Creditele în franci elvețieni erau soluția ideală pentru familiile care nu își permiteau credite în euro sau dolari.

Valoarea francului a crescut brusc după intervenția Băncii Naționale a Elveției, astfel că oamenii s-au trezit că rata lor s-a dublat peste noapte, după ce cursul a crescut cu 178%. Mai mult, în timpul crizei economice din 2009 cei doi ieșeni au cerut o perioadă de grație de un an în care nu au mai putut să plătească decât două rate.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă s-au adresat instanței, nemulțumiți că nu mai pot să-și plătească ratele, mai ales că nu se așteptau la dublarea acestora.

”Cei doi au cerut stabilirea unui curs echitabil de plată, respectiv cel de la momentul contractării creditului, plus maxim 30%, ca și reducerea soldului și conversia sumei rezultate în lei. În esență, readaptarea contractului de credit”, anunță Ziaruldeiasi.ro.

ADVERTISEMENT

Banca a replicat prin faptul că acel contract nu conținea vreo clauză de risc valutar care să poată fi invocată. Cu toate acestea, magistrații s-au bazat pe o decizie a CCR din 2016 care susține că au apărut situații care nu puteau fi luate în vedere, precum decizia Băncii Naționale Elvețiene.

”Instituţia bancară pârâtă nu a făcut dovada că, în calitate de profesionist, a fost în măsură să prevadă creşterea accelerată a valorii monedei CHF, ca urmare a crizei economice mondiale şi că, la data perfectării contractelor a adus la cunoştinţa clienţilor săi riscul valutar inerent.

ADVERTISEMENT

Instanţa mai are în vedere aspectul de notorietate privind particularitatea creşterii valorii francului elveţian, ce nu s-a mai întâlnit, în proporţii similare, la alte monede străine. Aceasta evoluţie reprezintă, în opinia instanţei, un eveniment imprevizibil, exterior contractului, care nu putea fi anticipat de părţi la momentul contractării”, au transmis judecătorii.

Potrivit sursei citate, rata celor doi ieșeni a ajuns la nivelul veniturilor salariale totale care intrau în casa acestora. În consecință, instanța a cerut băncii să calculeze ratele oamenilor la cursul din 2008 al francului elvețian. Decizia finală va fi anunțată pe 5 octombrie, pentru că reprezentanții Băncii Românești au făcut contestație.

ADVERTISEMENT