News

Ratingul de țară al României, revizuit de la stabil la negativ. Care sunt cauzele și reacția ministrului Florin Cîțu

25.04.2020 | 12:26
Ratingul de tara al Romaniei revizuit de la stabil la negativ Care sunt cauzele si reactia ministrului Florin Citu
ADVERTISEMENT

Ratingul de țară al României a fost revizuit de la stabil la negativ. Aprecierea a fost făcută de o agenție de specialitate și vine într-un context extrem de dificil din punct de vedere economic.

Ratingul de țară al României, revizuit de la stabil la negativ. Care sunt cauzele și reacția ministrului Florin Cîțu

În cursul acestei săptămâni, Agenţia de rating Moody’s a revizuit rating legat de datoria guvernamentală a României la Baa3/A-3 pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat de presă.

Pe ce se bazează această realocare a ratingului. Încadrarea de la stabil la negativ vine din cauza deteriorării structurale a finanțelor publice pusă mai ales pe seama viitoarei creșteri a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie.

O a doua cauză este reprezentată de înrăutățirea poziției României pe piețele externe în ce privește datoria pe termen scurt în valuta care crește riscul de țară.

În comunicatul emis azi, Ministerul Finanțelor notează că ”decizia agenției de reconfirmare a ratingului de țară are la baza potențialul de creștere economică solidă al României, chiar și în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum și capacitatea instituțională moderată a statului român.

Agenția apreciază că România are o economie mai mare și cu o creștere mai rapidă decât alte state din aceeași categorie de rating (Baa3).”

Florin Cîțu: ”Modificarea ratingului arată că măsurile economice ale României sunt corecte și responsabile”

În opinia ministrului Florin Cîțu, ”Anunțul Moody’s confirmă că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economică a României sunt corecte și responsabile.

Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală”, precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.”

Conform Ministerului Finanțelor, factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de țară sunt îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoțite de alte măsuri care ar influența pozitiv sustenabilitatea fiscală.