News

Ratingul României, în perspectivă negativă, confirmat de Fitch. Instabilitatea politică pune sub îndoială stabilitatea economică

Agenția de rating Fitch a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la 'BBB minus', cu perspectivă negativă
22.02.2025 | 11:59
Ratingul Romaniei in perspectiva negativa confirmat de Fitch Instabilitatea politica pune sub indoiala stabilitatea economica
Agențiile de rating arată cu degetul spre instabilitatea politică de la București. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agenția de rating subliniază că România are un PIB pe cap de locuitor peste cel al altor state cu același rating, însă instabilitatea politică și lipsa de credibilitate cu privire la capacitatea de a duce la îndeplinire politicile fiscale au condus la un rating mult mai slab decât ar fi altfel, doar pe baza indicatorilor economici.

Incertitudinea politică pune sub întrebare stabilitatea economică

Potrivit agenției de rating Fitch, care vineri a confirmat ratingul României pe termen lung în valută la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aspectele pozitive care sprijină această decizie sunt apartenența țării noastre la Uniunea Europeană intrările de capital asociate cu apartenența la piața unică. Mai mult Fitch observă că România are un PIB peste cel al altor țări cu un rating similar, însă România este depunctată la capitolele stabilitate economică și perspectivele privind reducerea deficitului bugetar.

ADVERTISEMENT

„PIB-ul per capita și indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană sunt niveluri superioare față de țările din aceeași categorie de rating (‘BBB’). Aceste puncte forte sunt puse în balanță cu deficitul bugetar și deficitul de cont curent, care sunt persistente și ridicate, cu deteriorarea dinamicilor datoriei, slăbirea credibilității politice, pe fondul incertitudinii politice ridicate și a poziției externe de debitor net relativ ridicată, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.

Perspectiva negativă reflectă combinarea deteriorării semnificative a finanțelor publice și încetinirea accentuată a creșterii în 2024 și posibilul efect advers al incertitudinii politice ridicate privind perspectivele consolidării fiscale”, se arată în analiza celor de la Fitch, care subliniază că deficitul bugetar al țării noastre a fost anul trecut de 8,7%, cel mai ridicat în rândul statelor cu rating de „BBB minus”.

ADVERTISEMENT

Criza politică a lovit puternic stabilitatea economică a României

Pe lângă factorii economici luați în calcul de către cei de la Fitch, precum creșterea accelerată a datoriei externe, alți factori ce contribuie la perspectiva negativă a țării noastre este instabilitatea politică apărută în urma alegerilor prezidențiale anulate din decembrie. Reamintim că victoria în primul tur al lui Călin Georgescu a dus și pe plan intern la o scădere accelerată a bursei din București, în contextul pozițiilor anti-UE și anti-NATO ale acestui candidat.

„Incertitudinea politică a crescut de la sfârșitul anului 2024. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din cauza unor presupuse interferențe străine, în urma victoriei surprinzătoare din primul tur a candidatului populist Călin Georgescu. Noile alegeri prezidențiale sunt programate pentru mai 2025, iar deciziile Curții Constituționale privind eligibilitatea candidaților, inclusiv cea a dlui Georgescu, având în vedere investigațiile în curs, sunt așteptate până la jumătatea lunii martie.

ADVERTISEMENT

Alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 au condus la un parlament mai divizat, reflectând polarizarea socială crescândă a României. O coaliție pro-europeană formată din trei partide a fost formată rapid, iar guvernul a anunțat măsuri de consolidare fiscală și a adoptat bugetul pentru 2025 în ianuarie.

ADVERTISEMENT

În opinia noastră, durabilitatea coaliției este incertă, iar presiunile politice vor rămâne ridicate, în special în timpul campaniei prezidențiale, ceea ce ar putea întârzia măsurile suplimentare de consolidare fiscală până în semestrul al doilea al anului 2025”, se mai arată în analiza celor de la Fitch.