News

Ratingul României, menținut la BBB-/A-3 de agenția S&P. Ministerul Finanțelor: ”Majorarea pensiilor ar avea un impact considerabil”

06.06.2020 | 09:58
Ratingul Romaniei mentinut la BBBA3 de agentia SP Ministerul Finantelor Majorarea pensiilor ar avea un impact considerabil
ADVERTISEMENT

Ratingul României a fost menținut la BBB-/A-3 de agenția S&P. Informația vine la trei săptămâni după ce o altă companie revizuia acest staturu de la stabil la negativ.

Ratingul României, menținut la BBB-/A-3 de agenția S&P. Ministerul Finanțelor: ”Majorarea pensiilor ar avea un impact considerabil”

Agenția Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, la finalul acestei săptămâni, faptul că ratingul României se menține la “BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

ADVERTISEMENT

De asemenea, S&P a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Digi24.

La această dată, ratingul BBB- este cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții. O retrogradare ar fi plasat România în categoria ”junk”, nerecomandată investitorilor.

ADVERTISEMENT

S&P și-a motivat decizia de a menţine ratingul de ţară al României la nivelul investment grade “BBB-“, cu perspectivă negativă, argumentând că declinul bugetar provocat de pandemia COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a reduce costul creşterilor de pensii prevăzute pentru luna septembrie.

”Deși ne așteptăm ca scăderea economică și fiscală induse de COVID-19 să împingă datoria publică netă a României la 43% din PIB în 2020, iar cheltuielile cu dobânzile să crească până la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipăm o consolidare fiscală semnificativă după alegeri.

ADVERTISEMENT

Considerăm că accesul României la finanțare externă și nivelul moderat al datoriei externe încă atenuează presiunile generate de reducerea investițiilor străine directe și a remiterilor în 2020”, se arată în raportul agenției de rating.

Reacția ministerului Finanțelor: ”Majorarea pensiilor ar avea un impact considerabil”

După noua raportarea a ratingului de țară al României, Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reacţionat într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

”Anunțul Standard & Poor’s reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual.

Așa cum am subliniat și în trecut, agenția consideră că situația gravă a finanțelor publice a fost cauzată de creșterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitatea politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

În opinia guvernanților, majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanțelor publice, afirmă comunicatul Ministerului Finanțelor.

ADVERTISEMENT
Tags: