Raționalizarea gazelor naturale nu va afecta populația, conform surselor citate de Digi 24. În urmă cu șase zile, chiar directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că nu există riscul ca la iarnă, românii să rămână fără gaze sau să fie raţionalizat consumul populaţiei.
Guvernul României intenționează să aplice raționalizarea gazului natural doar pentru companii în această iarnă. La această soluție se va ajunge dacă vor fi probleme de aprovizionare. De asemenea, popuția a fost informată că prețul gazelor naturale va rămâne plafonat până în aprilie 2023.
Potrivit sursei citate, România își asigură în prezent 85% din necesarul de gaze naturale. În următoarele luni, odată cu creșterea producției de gaz din Marea Neagră, procentul poate ajunge la 90%.
Așa cum au mai transmis și cu alte ocazii, guvernanții caută surse alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Astfel, printre soluțiile imediate se numără semnarea unui memorandum cu Emiratele Arabe Unite.
Sursele guvernamentale citate susțin că în discuțiile avute până acum, oficialii din EAU au transmis omologilor că vor putea asigura aprovizionarea cu gaze doar în anumite condiții, în funcție de disponibilitate.
O altă soluție țintită de Guvernul României are în prim-plan aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan. De asemenea, se poartă discuții și cu Turcia pentru tranzitul gazului din Azerbaidjan, dar și pentru descărcarea gazului natural lichefiat din EAU.
Mai mult, gazul natural lichefiat poate fi adus și din Statele Unite ale Americii. Dacă niciunul dintre planurile amintite nu va aduce rezultatele așteptate, Guvernul României analizează alte măsuri.
”Se va continua furnizarea de gaz pentru populație, nu va fi nicio limitare, însă pentru operatorii economici am considerat ca e mai corect să limităm în procent echitabil pentru fiecare operator”, spun sursele citate de Digi 24.
S-a aflat și de ce prețul plătit de populație pentru gazele naturale nu va suferi modificări până în primăvara anului 2023. Datorită ordonanței de urgență adoptate anul acesta de guvern, compensarea va fi valabilă până în luna aprilie a anului viitor.
Mai trebuie spus că la nivelul Guvernului României a fost format un consiliu consultativ care urmează să funcţioneze în perioada următoare. Obiectivul acestuia: analizarea evoluţiei crizei energetice, generate de războiul din Ucraina.