News

Raționalizarea mălaiului! Un hypermarket din Capitală apelează la vechile metode “ceauşiste”, pentru ca alimentele să ajungă tuturor

27.02.2020 | 18:50
Rationalizarea malaiului Un hypermarket din Capitala apeleaza la vechile metode ceausiste pentru ca alimentele sa ajunga tuturor
ADVERTISEMENT

Paranoia creată de coronavirus a dat peste cap vânzările lanțurilor de magazine. Astfel, grupuri întregi de români au dat năvală în magazine, mai ceva ca de sărbătorile de Crăciun și Paște sau de petrecerea de 1 Mai. Mai multe resurse primare au dispărut de pe rafturi, printre care cea mai mare căutare o au apa, făina, mălaiul sau dezinfectanții. Cu toate acestea, felul în care au dispărut materialele primare a forțat anumiți producători să „raționalizeze” produsele din rafturi. Acțiune ce aduce aminte din timpuri de mult apuse.

Când capitalismul apelează la metodele „de mult apuse” pentru a le rămână alimente pe rafturi

Jurnalistul Alin Grigore a surprins și a publicat pe facebook mai multe poze dintr-un magazin din București al lanțului alimentar Auchan. Astfel, există mai multe anunțuri care îndeamnă românii la cumpătare.

ADVERTISEMENT

Astfel, într-un apel la responsabilitate în ceea ce privește cumpărăturile, cei de la Auchan le cer clienţilor să ia „doar cantitățile necesare pentru consumul familiei”.

„Suntem într-o perioadă de cerere crescută și ne dorim să servim cât mai bine toți clienții. Auchan este un comerciant cu amănuntul, nu vinde en gros și nici în cantități nejustificat de mari”, stă scris pe un anunț făcut în magazin.

ADVERTISEMENT

Mai mult, și mălaiul a fost „raționalizat” în magazinele din Auchan, iar cei din magazin le cer clienților să nu cumpere mai mult de 12 bucăți de persoană:

Am trăit să văd și asta. Acum mă pot duce pe copcă ?‍♂️?‍♂️?‍♂️

Posted by Alin Grigore on Thursday, February 27, 2020

Asemănări cu anii ’80 pentru românii care au prins cozile din comunism

Penuria de alimente, dar și cozile din supermarketuri, aduc aminte românilor de perioada anilor ’80. Mai exact, după 1984 autoritățile comuniste au luat decizia de a raționaliza alimentele de bază ca un „mijloc de reducere a obezității”.

ADVERTISEMENT

Astfel, în acea perioadă s-a stat foarte mult în cozi, încă de la orele dimineții, pentru pâine, lapte, unt, ulei, zahăr sau carne. Toate acestea au fost raționalizate, iar rațiile au scăzut neîncetat până în 1989.

Banii obținuți din aceste cozi erau folosiți pentru plata datoriei externe și pentru industrializarea forțată. Iar aceste cozi la salam de soia au fost picătura care a umplut paharul pentru poporul român, iar „mămăliga a explodat” în decembrie 1989, că tot vorbim de mălai.

ADVERTISEMENT

Sigur, acum nu mai este penuria de alimente cum era în acea perioadă „întunecată” ai ultimilor ani ai comunismului. Cu toate acestea, tarele societății noastre se văd atât prin aceste cozi, cât și prin felul în care românii au făcut ca alimentele să dispară din rafturi.

ADVERTISEMENT