Râul aflat în Europa, care are mai multe nuanțe, i-ar putea ajuta pe cercetători să identifice viață pe Marte. Este spectaculos și pare desprins din filmele SF.
Planeta Pământ este plină de peisaje unice, care îți taie răsuflarea și care par să fie desprinse din filme. Unele locuri de pe Terra au, însă, un aspect neobișnuit.
Râul Tinto din sudul Spaniei a fost fotografiat din avion și pare ireal. Cantitățile mari de metale din râu îi dau acestuia nuanțele de violet, vișiniu, galben și albastru.
Oamenii de știință sunt de părere că acest râu poate fi de ajutor pentru a afla cum pot fi găsite organisme vii în adâncul solului de pe Marte.
Râul se află în Andaluzia, partea de sud a Spaniei, lângă munții Sierra Nevada. Comparativ cu alte râuri, acesta nu arată foarte diferit, însă o anumită secțiune este colorată.
Pe o porțiune de 50 de kilometri, însă, în apropiere de orașul Niebla, la o oră de mers cu mașina de Sevilla, râul capătă mai multe culori. Peisajul este unul suprarealist, ca într-un film SF.
Potrivit istoricilor, râul Roșu, așa cum se traduce Rio Tindo, este unul dintre locurile de proveniență ale epocii cuprului și bronzului.
Încă din anul 3.000 î.Hr., ibericii, fenicienii, grecii și romanii au extras cupru, aur și argint din zona în care se află râul, notează antena3.ro.
Râul are acest aspect colorat din cauza conținutului său chimic acid. Este vorba despre jarozit, un sulfat de fier și potasiu, care se găsește în cantități destul de mari în porțiunea colorată a râului.
În ultimii ani, mineralul a fost descoperit și pe Marte. De altfel, atât Planeta Roșie, cât și râul din sudul Spaniei conțin cantități mari de gaz metan.
Având în vedere aceste detalii, oamenii de știință au constatat că, dacă ar fi apă pe Marte, atunci aceasta ar semăna, probabil, cu Râul Roșu.
Astrobiologii au analizat Rio Tinto pentru a afla cum poate fi acesta de ajutor. Aceștia au testat tehnicile care ar putea fi utilizate de către astronauți pentru a identifica viața de pe Marte.
După ce au săpat adânc sub baza acidă a râului, cercetătorii au găsit mai multe bacterii și microorganisme. Specialiștii au afirmat că există o probabilitate să existe viață în adâncul solului de pe Marte.