Life

Râul unic din România care curge de la sud spre nord. Puțini știu unde se află

Unde se află râul unic din România care curge de la sud spre nord. Are o particularitate interesantă. Străbate un oraș mare din țară.
22.06.2024 | 15:00
Raul unic din Romania care curge de la sud spre nord Putini stiu unde se afla
Râul din România care curge de la sud spre nord. Sursa foto: Wikipedia – Cezarika1/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde se află râul unic din România care curge de la sud spre nord. Acesta străbate un oraș important din țară, dar a ajuns să fie foarte poluat în ultimii ani, iar albia sa este plină de gunoaie. Cu ani în urmă, râul a creat niște probleme pentru locuitori.

Râul unic din România care curge de la sud spre nord. Unde se află

În Iași se află Nicolina, un râu mic ce se varsă în râul Bahlui, având o lungime de 20 de kilometri. Este un râu unic la noi în țară și izvorăște din Codrii Iașilor, în sudul comunei Bârnova, lângă dealul Rotunda, de la altitudinea de peste 350 de metri.

ADVERTISEMENT

Lungimea râului Nicolina este de 20 de kilometri, iar bazinul hidrografic are o suprafață de 1700 de kilometri pătrați. Debitul mediu multianual este de 0.477 metri cubi pe secundă, în cartierul Nicolina ll, din municipiul Iași. Valoarea este stabilită de stația hidrometrică Nicolina, care se află în această zonă.

Râul străbate municipiul Iași și intră în oraș prin partea de sud, prin cartierul C.U.G., apoi traversează cartierul Nicolina ll. Acest râu mai străbate și cartierele Nicolina l, Galata şi Mircea cel Bătrân. La capătul acestuia din urmă, râul se varsă în Bahlui.

ADVERTISEMENT

Fostele fabrici din Iași reprezentau principalele surse de poluare pentru acest râu. De asemenea, potrivit studiilor, un rol în acest sens îl reprezintă și populația riverană din municipiul Iași.

Deșeurile menajere din albia râului, precum și evacuarea directă a apelor uzate menajere reprezintă, totodată, niște surse de poluare pentru râul Nicolina.

ADVERTISEMENT

Albia râului este foarte murdară în acest moment, iar vegetația este abundentă. Locuitorii din oraș se plâng de multe ori în legătură cu mirosul neplăcut pe care aceasta îl provoacă.

Râul este unul destul de mic, însă a provocat niște probleme pentru locuitori cu mai mult timp în urmă. Pe 24 iulie 1980, a avut loc cea mai mare viitură produsă de acest râu. La momentul respectiv, debitul maxim înregistrat a fost de 87 de metri cubi pe secundă.

ADVERTISEMENT

Vara, debitul râului scade considerabil, iar temperatura lui este mai mare. În luna iulie 1958, pe acest râu a fost înregistrată o temperatură de 36,8 °C, notează Wikipedia.

ADVERTISEMENT