Sport

Rayo Vallecano, revelația sezonului în La Liga! Care sunt marile surprize în celelalte campionate din Europa

Nou-promovata Rayo Vallecano scrie istorie în acest sezon din Spania: are cea mai bună linie de clasament pe teren propriu în Europa, cu opt victorii și un egal, și ocupă un loc de Champions League.
20.12.2021 | 15:18
Rayo Vallecano revelatia sezonului in La Liga Care sunt marile surprize in celelalte campionate din Europa
ADVERTISEMENT

Victoria de sâmbătă obținută cu 2-0 în fața lui Deportivo Alaves a marcat încheierea unui an 2021 de vis pentru Rayo Vallecano. După revenirea în elita fotbalului spaniol din vară, gruparea din Vallecas, o suburbie a Madridului, visează acum cu ochii deschiși la participarea în Champions League.

“Anul care vine, Rayo – Liverpool”, au scandat fanii lui Rayo după succesul cu Alaves, care a urcat echipa lui Andoni Iraola pe locul al patrulea în La Liga, deasupra lui Atletico Madrid, Real Sociedad, FC Barcelona, Valencia și Athletic Bilbao. Totul a fost posibil, mai ales, datorită unui parcurs ireproșabil pe teren propriu, unde Rayo nu a avut milă de adversarii întâlniți, indiferent de numele acestora.

ADVERTISEMENT

Astfel, clubul din Vallecas are cea mai bună linie de clasament în jocurile de acasă nu doar din La Liga, ci chiar din primele cinci campionate ale Europei, grație celor opt victorii și unei remize înregistrate în cele nouă meciuri disputate, cu un golaveraj de 19-3, în șase dintre acestea, Rayo neprimind vreun gol. Printre victimele trupei lui Iraola s-a numărat chiar și Barcelona, învinsă cu 1-0, iar singura echipă care a plecat neînvinsă de pe Estadio de Vallecas a fost Celta Vigo, care a obținut un egal, 0-0, la începutul lunii noiembrie.

Primul atu al lui Rayo: Oscar Trejo, cel mai bun pasator din La Liga

Astfel, cu 25 de puncte din 27 posibile, Rayo este cea mai bună echipă de pe teren propriu din topul celor mai puternice ligi europene, devansându-le pe Paris Saint-Germain, care are un golaveraj mai slab, 21-6, Bayern Munchen și Borussia Dortmund, ambele cu un punct mai puțin. Madrilenii au și cea mai bună apărare de acasă, doar trei goluri încasate, performanță pe care a mai realizat-o doar liderul din Premier League, Manchester City.

ADVERTISEMENT

Unul dintre principalele atu-uri ale lui Rayo Vallecano îl reprezintă Oscar Trejo, care, la 33 de ani, traversează cel mai bun moment al carierei. Un adevărat simbol pentru fanii echipei, fotbalistul argentinian este liderul paselor decisive din La Liga, cu opt assist-uri, ultimul venind chiar în partida cu Alaves. Trejo a înscris și trei goluri, fiind al treilea marcator al echipei sale în acest sezon, după Alvaro Garcia și Radamel Falcao, ambii cu cinci reușite. “Aici, nu sunt idoli. Publicul îți cere să transpiri în tricoul echipei, să dai totul. Tot ceea ce contează este echipa”a explicat Oscar Trejo care este filosofia lui Rayo.

Atacantul columbian Radamel Falcao a jucat și el un rol major în ascensiunea fulminantă a grupării lui Andoni Iraola în acest tur fantastic de campionat. Vârful de 35 de ani și-a regăsit apetitul pentru gol și doar problemele medicale l-au împiedicat să aibă cifre și mai impresionante în tricoul lui Rayo.

ADVERTISEMENT

Radamel Falcao, golgheterul reinventat pe Vallecas

Sosit pe Vallecas la începutul lui septembrie, de la Galatasaray, Falcao a debutat cu gol pe 18 septembrie în victoria cu Getafe, scor 3-0, iar la sfârșitul lunii octombrie, reușita lui o răpunea pe FC Barcelona. În acel moment, “El Tigre” era unul dintre cei mai eficienți atacanți din Europa, cu o medie de un gol la 24 de minute, printre cele mai bune în primele cinci ligi.

Mai mult, golurile sale i-au adus șapte puncte lui Rayo Vallecano, aproape un sfert din cele 30 acumulate după 18 etape. Falcao a mai punctat și în meciul cu Real Madrid, pierdut cu 1-2 pe Santiago Bernabeu, în care s-a accidentat din nou, iar în prezent, are cinci goluri în 352 de minute disputate în La Liga.

ADVERTISEMENT

“Are în continuare același instinct de ucigaș. Știe dinainte ce va face coechipierul lui sau fundașul advers și, de fiecare dată, știe unde să se poziționeze și în ce moment. Odată cu experiența, cred că este mai puternic la aceste aspecte acum. Este un exemplu pentru toată lumea. Ceea ce ne-a surprins cel mai mult este că, în ciuda statutului său, este un tip modest, simplu, chiar timid și nu are nicio solicitare extravagantă. Este un câștig foarte important pentru noi la absolut toate nivelurile. Cu Radamel, beneficiem și de o recunoaștere mondială. Suntem un pic mai mari și mai respectați datorită lui”a descris David Cobeno, directorul sportiv al lui Rayo, cum Falcao a dus clubul de pe Vallecas într-o altă dimensiune.

Freiburg, marea revelație a turului în Bundesliga

O altă surpriză majoră în fotbalul european o reprezintă SC Freiburg, care va ierna pe podium în Bundesliga după succesul cu 2-1 obținut duminică în fața lui Bayer Leverkusen. După ce în sezonul precedent, a terminat pe locul 10, echipa lui Christian Streich a surprins prin startul excelent, tradus printr-o serie invincibilă de 10 meciuri, oprită abia la începutul lui noiembrie de campioana Bayern Munchen.

Freiburg s-a remarcat, în primul rând, printr-o defensivă excelentă, lăudându-se cu cele mai puține goluri încasate în Bundesliga, 16, la fel ca și liderul incontestabil Bayern. Depășită în clasament doar de bavarezi și de Borussia Dortmund, Freiburg se uită de sus la echipe cu pretenții mult mai mari precum Leverkusen, Hoffenheim, RB Leipzig sau Borussia Monchengladbach.

Trupa lui Streich a făcut câteva victime importante în turul campionatului, precum cele două Borussii, Dortmund și Monchengladbach, pe ultima pulverizând-o în deplasare, la începutul lui decembrie, cu un 6-0 administrat încă din prima repriză.

Arsenal 2021 sau cum ce începe foarte prost şi se poate termina bine

În urmă cu cinci ani, prezența lui Arsenal pe un loc de Champions League nu ar fi reprezentat ceva neobișnuit, dar după câteva stagiuni pline de turbulențe, poziția a patra ocupată de “tunari” în acest moment poate fi privită ca un miracol. Și asta pentru că managerului Mikel Arteta i se cerea insistent demisia în urmă cu câteva luni, când Arsenal era mai aproape de zona retrogradării decât de locurile de cupe europene.

Gruparea de pe Emirates nu a mai jucat în Champions League din ediția 2016-2017, iar în sezonul trecut a ratat calificarea în cupele europene pentru prima dată în ultimii 26 de ani. Și deși a fost zdrobită de Manchester City, Liverpool și Chelsea, echipele situate deasupra sa și împotriva cărora nu a putut să le înscrie măcar un gol, și a mai pierdut cu Brentford, Man. United și Everton, Arsenal și-a făcut zestrea de puncte prin cele 10 victorii obținute în fața cluburilor aflate pe poziții inferioare. Fix cele pe care nu le putea învinge atunci când se lupta pentru titlu în Premier League.

O altă revelație a sezonului în Anglia este și West Ham, echipă aflată pe locul al cincilea doar ca urmare a pierderii de viteză în ultimele etape, după un parcurs entuziasmant care a consemnat victorii fabuloase cu Liverpool și Chelsea, precum și eliminarea lui Man. United și Man. City în Cupa Ligii.

Un tandem neobișnuit în fruntea Superligii din Turcia

În campionatul Turciei, numele liderului Superligii nu surprinde foarte mult întrucât Trabzonspor s-a mai aflat implicată în lupta pentru titlu și în urmă cu doi ani, când a terminat pe locul secund. Acum, însă, gruparea de la Marea Neagră pare mai aproape ca niciodată de primul său trofeu de campioană după aproape trei decenii de așteptare, ultimul triumf fiind consemnat în 1984.

Trabzonspor are un avans de nouă puncte față de surprinzătoarea Konyaspor, care are al doilea atac și a doua apărare din ligă. Dacă Trabzonspor reprezintă un nume de tradiție în fotbalul turc, fiind printre cele mai iubite și mai galonate cluburi din Turcia, Konyaspor este marea revelație întrucât în sezonul precedent, s-a clasat abia pe locul 11.

Cum celelalte echipe de tradiție, Galatasaray, Fenerbahce și Beșiktaș sunt departe de așteptările fanilor și la mijlocul ierarhiei, Konyaspor țintește depășirea celei mai bune clasări din întreaga sa istorie, locul al treilea obținut în 2016.

ADVERTISEMENT