News

Războaiele între clanuri s-au dezlănțuit, oamenii sunt arși de vii sau decapitați. Țara pe care narcotraficanții încearcă să o transforme într-un paradis al drogurilor

Clanurile vor să pună o nouă țară pe harta traficului masiv de droguri. Străzile sunt sub teroarea bandelor, civili și polițiști sunt omorâți zilnic
05.11.2022 | 13:01
Razboaiele intre clanuri sau dezlantuit oamenii sunt arsi de vii sau decapitati Tara pe care narcotraficantii incearca sa o transforme intrun paradis al drogurilor
Războaiele între clanuri s-au dezlănțuit, oamenii sunt arși de vii sau decapitați Foto: El Universo
ADVERTISEMENT

Seriile de atacuri terifiante care au avut loc în  ultimele luni pe străzile din Ecuador au devenit treptat realități cotidiene pentru cetățeni, iar escaladarea bruscă a conflictului dintre clanurile criminale aflate în război a condus la o situație generală de coșmar în întreaga țară.

La începutul acestei săptămâni, polițiștii au găsit două cadavre decapitate atârnate pe un pod pietonal. În aceeași zi, prizonierii dintr-o închisoare au luat ostatici paznicii, nouă mașini burdușite cu bombe au explodat, iar cinci polițiști au fost uciși.

ADVERTISEMENT

Statul a pierdut zona de coastă a Ecuadorului

Marți, președintele Guillermo Laso a introdus o stare de asediu care a intrat în vigoare de la ora 21:00 în provinciile Guaijas și Esmeraldas și a numit incidentele violente care se petrec în fiecare zi în stradă drept „o declarație de război deschis”, spunând că statul este gata să reacționeze dur pentru a preveni un val de violențe.

Președintele a adăugat că militarii au intrat în închisori și au confiscat o mare cantitate de arme, muniție, explozibili și telefoane.

ADVERTISEMENT

Analiștii susțin că această creștere a violenței pe străzile din Ecuador este rezultatul influenței mari a cartelurilor mexicane asupra bandelor domestice, care sunt folosite pentru a intimida oficialii și cetățenii de rând. Ca urmare a evenimentelor în curs se estimează că această țară cu aproximativ 18 milioane de locuitori este pe punctul de a deveni un narco-stat, la cheremul traficanților.

Ministrul de Interne al Ecuadorului spune că bandele au ucis miercuri doi polițiști. “Anul acesta este foarte trist și tragic pentru poliția noastră. De la începutul lui 2022, 61 de polițiști au fost uciși în timpul serviciului“, a spus el, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT
Țara pe care narcotraficanții încearcă să o transforme într-un paradis al drogurilor
Războaiele între clanuri s-au dezlănțuit, oamenii sunt arși de vii sau decapitați

Se crede că această ultimă serie de atacuri a fost un răspuns la transferul prizonierilor din închisoarea Litoral, după cel mai mare masacru din istoria acestei țări , în care au murit 119 persoane. “În anumite zone, statul a fost înlocuit“, spune colonelul Mario Pazminho, fost director al serviciului de informații militare din Ecuador. El spune că acest lucru se aplică unor părți de pe coasta Pacificului, inclusiv cartiere din metropola Guayaquil.

Contrabanda cu cocaină

Peste 400 de deținuți au fost uciși, mulți arși de vii sau decapitați, începând cu februarie 2021, în timp ce bandele rivale de droguri luptă pentru controlul rutelor lucrative de contrabandă cu cocaină către SUA și Europa. Ecuador, situat geografic între Columbia și Peru, cei mai mari doi producători de cocaină din lume, este o rută strategică de contrabandă datorită coastei lungi a Pacificului și a flotei consistente.

ADVERTISEMENT

Analiștii spun că semnalul exacerbării violențelor a fost dat atunci când bandele criminale locale au început să concureze pentru cooperarea cu cartelurile rivale de droguri mexicane Sinaloa și Jalisco.

Până în luna august a acestui an, în Ecuador au fost înregistrate 2.785 de decese violente, cifră ce reprezintă cel mai mare record din ultimii zece ani . Aproximativ două treimi dintre aceste decese au avut loc în regiunile de coastă.

Un vânzătorul de piese auto, Luis, care locuiește de ani de zile în Guayaquil, spune că îi este frică să-și părăsească casa, din cauza bandelor de droguri. “Nu poți ieși din casă seara. Este foarte greu. În fiecare zi sunt din ce în ce mai mulți criminali pe străzi, nici nu poți chema un taxi”, spune el. De asemenea, la fel ca mulți alți cetățeni, nu are încredere în poliție, întrucât un număr mare de polițiști sunt corupți.

El consideră că răspunsul autorităților statului la lupta împotriva cartelurilor este destul de blând. “Dacă vor încerca să introducă o oră limită de acces pe străzi, cred că membrii bandelor vor râde de ei“, zâmbește amar, Luis.

ADVERTISEMENT
Tags: