News

Războiul ce durează de peste 70 de ani s-ar putea încheia. Cine împiedică progresele și negocierile pentru pace

Conflictul dintre Coreea de Nord și de Sud s-ar putea încheia după șapte decenii de la izbucnire, însă progresele nu sunt tocmai cele dorite de actorii implicați.
14.12.2021 | 11:39
Razboiul ce dureaza de peste 70 de ani sar putea incheia Cine impiedica progresele si negocierile pentru pace
ADVERTISEMENT

Un război ce a fost început acum aproape șapte decenii s-ar putea încheia curând, după ce în prealabil a fost semnat un armistițiu între combatanți.

Este vorba despre Războiul Coreean, care a început în 1950 și care, după trei ani de lupte, a dus la despărțirea peninsulei și la apariția Coreei de Sud și celei de Nord. Deși conflictul s-a stins în 1953, cele două state au rămas în război, tehnic vorbind, în lipsa unei declarații formale de încetare a ostilităților.

ADVERTISEMENT

Președintele coreean Moon Jae-in și-a asumat pe parcursul întregului mandat că va îmbunătăți relația cu statul de la nord și a fost unul dintre promotorii declarării oficiale a încetării conflictului. S-ar putea ca acest pas, însă, să fie mai dificil de atins decât pare.

Ce vrea Nordul pentru a deschide discuțiile despre pace

Coreea de Nord s-a arătat și ea dispusă să vină la masa negocierilor, semnalele find date de Kim Yo-jong, sora liderului de la Phenian. Condiția este ca SUA să renunțe la ”politicile ostile” împotriva Nordului.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord obiectează constant cu privire la prezența trupelor americane în Sud, dar și față de exercițiile militare desfășurate de americani și de coreenii și față de sancțiunile impuse de americani din cauza programului nuclear.

SUA, la rândul său, a declarat în repetate rânduri că înainte de ridicarea sancțiunilor e nevoie de renunțarea la programul nuclear. Moon Jae-in, într-o conferință de presă susținută la Canberra, alături de premierul australian Scott Morrison, a reiterat că Nordul continuă cu aceste cereri ca precondiție pentru negocieri.

ADVERTISEMENT

”Din această cauză, nu putem discuta sau negocia referitor la declarație… sperăm că aceste tratative vor începe”, a declarat Moon.

Liderul Sudului a mai afirmat în trecut că o declarație formală referitoare la încheierea conflictului ar putea încuraja Nordul să renunțe la armele nucleare.

ADVERTISEMENT

Problema lui Moon este că acesta nu mai are mult timp la dispoziție pentru planurile sale, deoarece mandatul său se încheie în martie 2022, după cinci ani la cârma statului. Între timp, Coreea de Nord este mai izolată ca oricând.

Ar ieși rivalii Coreei de Nord pierzători din aceste negocieri?

Moon Jae-in are o ultimă speranță de a aduce încetarea războiului pe masa negocierilor, însă americanii par din ce în ce mai ezitanți. Administrația Biden se arată deschisă discuțiilor, pentru că nimeni nu vrea o stare permanentă în război în peninsulă, mai ales că asta durează deja de mai bine de șapte decenii. Criticii susțin însă că un acord ar reprezenta o recompensă pentru Kim Jong-un fără ca restul lumii să primească ceva la schimb.

Susținătorii negocierilor spun că acordul este un gest diplomatic prin care se acordă Coreei de Nord garanții de securitate. Cei ce se opun discuțiilor spun că Phenianul ar putea folosi negocierile ca să ceară retragerea celor 28.000 de trupe americane din Sud, dar și ca să împiedice desfășurarea de noi exerciții militare comune anuale între cele două state, conform bbc.com.

În cadrul unei conferințe de presă din octombrie, consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că SUA ”ar putea avea perspective cumva diferite în ceea ce privește secvențele sau timpii anumitor condiții pentru diverși pași” în ceea ce privește o înțelegere asupra declarației de încetare a războiului.

Între timp, agenția de presă sud-coreeană Yonhap a raportat recent că Yang Jiechi, un diplomat chinez de elită, a declarat că țara sa susține ”negocierile pentru o declarație de încheiere a războiului”, citând diplomații sud-coreeni din Beijing.

Conflictul dintre cele două Corei a demarat în iunie 1950, odată cu incursiunea dincolo de paralela 38 a 75.000 de trupe din nord. Americanii s-au implicat în conflict următoarele luni și au contribuit la retragerea trupelor comuniste din Nord, susținute de China și USSR.

Războiul Coreean a durat, însă, trei ani de zile, un armistițiu fiind semnat abia în 1953. Este interesant de menționat faptul că Coreea de Sud nu a semnat niciodată acest armistițiu de pace pentru conflictul care a luat nu mai puțin de 5 milioane de vieți din rândurile soldaților și civililor.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Comunicatul dat de TAS în cazul Simonei Halep
Comunicatul dat de TAS în cazul Simonei Halep
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul...
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Trucul pe care instructorii auto nu-l spun. Cum pot evita șoferii să apese...
Trucul pe care instructorii auto nu-l spun. Cum pot evita șoferii să apese pedala de accelerație în loc de frână
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba...
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba ajută la încălzirea întregii locuințe” FOTO
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Ce pensie primește acum un senior care la 1 ianuarie 2024 avea 2.000...
Ce pensie primește acum un senior care la 1 ianuarie 2024 avea 2.000 de lei? Toate calculele
Ce scrie în decizia de demitere a lui Silvestru Șoșoacă. Documentul, emis acum...
Ce scrie în decizia de demitere a lui Silvestru Șoșoacă. Documentul, emis acum o săptămână
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Convoi rusesc în miez de noapte. Ce au surprins camerele de supraveghere în...
Convoi rusesc în miez de noapte. Ce au surprins camerele de supraveghere în cazul Navalnîi - VIDEO
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant