LIVE Actualizat 28-10-2023
07:17

Război în Israel. Trei săptămâni de la atacul Hamas. Ierusalimul respinge apelul ONU la încetarea focului

Gruparea Hamas spune că nu va elibera ostaticii până când nu se va ajunge la un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza.
28.10.2023 | 10:19
Razboi in Israel Trei saptamani de la atacul Hamas Ierusalimul respinge apelul ONU la incetarea focului
Războiul din Israel se apropie de trei săptămâni Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-10-2023
07:17

Trei săptămâni de la atacul Hamas. ”Armistițiul propus de ONU este josnic”

Se împlinesc trei săptămâni de la atacul lansat de teroriștii Hamas asupra Israelului. Pe contul oficial X(Twitter) al statului Israel a fost postat un montaj video, care arată consecințele devastatoare a atacului Hamas.

Israelul respinge apelul la încetarea focului în Gaza aprobat vineri de Adunarea Generală a Națiunilor Unite. “Respingem categoric apelul josnic al Adunării Generale a ONU pentru o încetare a focului”, a scris ministrul israelian de externe Eli Cohen pe X(Twitter). “Israelul intenționează să elimine Hamas așa cum lumea s-a ocupat de naziști și ISIS”, a mai scris acesta.

27-10-2023
20:59

ONU a adoptat o rezoluție care solicită un armistițiu umanitar imediat în Gaza

Chiar în timp ce Armata din Israel declanșa operațiunea terestră în Fâșia Gaza, Adunarea Generală a ONU adopta prin vot o rezoluție care solicita un armistițiu umanitar imediat în zonă.  Actul prevedea și eliberarea tuturor civililor luați prizonieri de teroriștii Hamas.

S-au înregistrat 120 de voturi pentru adoptarea rezoluției, 14 împotrivă și 45 de abțineri. Statele care au votat împotrivă: SUA, Austria, Croația, Cehia, Fiji, Guatemala, Ungaria, Israel, Insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Papua Noua Guinee, Paraguay și Tonga.

Alte 45 de state s-au abținut, printre care și România, Australia, Canada, Finlanda, Germania, Grecia, India, Irak, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Coreea de Sud, Suedia, Tunisia, Ucraina și Marea Britanie.

 
27-10-2023
20:55

Serviciile de internet și telefonie, întrerupte în Fâșia Gaza

Cu puțin timp înainte ca forțele IDF să anunțe extinderea operațiunilor terestre, serviciile de internet și telefonie au fost întrerupte în Fâșia Gaza. S-a întâmplat asta sub bombardamentele intensificate.

În mare măsură, cei 2,3 milioane de locuitori ai acestei zone sunt izolați total de lumea exterioară. Tot vineri seara, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că agenția ONU a pierdut legătura cu personalul său din Gaza, cu unitățile de sănătate, lucrătorii din domeniul sănătății și partenerii săi umanitari pe teren.

Acest asediu mă face foarte să fiu foarte îngrijorat de siguranța lor și de riscurile imediate pentru sănătatea pacienților vulnerabili”, a scris pe rețelele de socializare, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS.

27-10-2023
20:52

Hamas anunță că armata israeliană a declanșat invazia. Teroriștii nu se tem de IDF

Aripa militară a grupării teroriste Hamas, Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam, spune că se confruntă cu o incursiune terestră a IDF (Armatei israeliene) în Fâșia Gaza.

Reprezentații teroriștilor spun că au loc ”confruntări violente” lângă Beit Hanoun, în partea de nord a Fâșiei Gaza și în zona Bureij, în centru. Anterior, un alt oficial Hamas a afirmat că organizația este ”gata” pentru o invazie israeliană în Gaza.

Dacă Netanyahu decide să intre în Gaza în această seară, rezistența este pregătită”, a afirmat Ezzat al-Rishaq, un membru senior al biroului politic Hamas, pe platforma de socializare Telegram. ”Rămășițele soldaților săi vor fi înghițite de pământul din Gaza”, mai amenință acesta, scrie Times of Israel.

27-10-2023
18:03

Armata israeliană anunță că forțele sale terestre își extind operațiunile

Într-o conferință de presă susținută vineri seara, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), Daniel Hagari, spune că forțele terestre ale Israelului ”își extind operațiunile în această seară”.

Pe lângă atacurile efectuate în ultimele zile, forțele terestre își extind operațiunile în această seară”, a declarat contraamiralul Hagari într-un briefing de presă televizat, notează The Guardian.

În aceeași apariție publică, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene le-a transmis locuitorilor orașului Gaza să se deplaseze spre sud.

Vom continua să atacăm în Gaza și împrejurimile sale și continuăm să facem apel la oamenii din Gaza, aflați în nord, că la sud au condiții mai bune”, a mai adăugat Hagari.

Oficialul de la Tel Aviv a mai spus că atacurile aeriene din ultimele ore au vizat tunelurile Hamas și alte ținte. ”Militarii acţionează cu mare forţă… pentru a atinge obiectivele războiului”, a spus el.

27-10-2023
15:45

Hamas vrea armistiţiu de 5 zile, Israelul doar de o zi

Cairo News a transmis pe surse informaţii despre negocierile mediate de Egipt și Qatar cu privire la ostaticii israelieni deținuți de Hamas. Principalul aspect este legat de faptul că există progrese semnificative în negocierile privind un armistițiu umanitar în Gaza, de ordinul orelor și poate chiar zilelor.

Conform surselor, Hamas a cerut un armistițiu de 5 zile în schimbul eliberării a mai puțin de 100 de ostatici. De asemenea, Hamas cere la schimb eliberarea prizonierilor palestinieni.

În schimb, Israelul este de acord cu un armistițiu de doar o zi, cu condiția să existe o supraveghere internațională. În plus, israelienii sunt dispuşi la o încetare a focului în schimbul numai eliberării tuturor ostaticilor, nefiind de acord cu o eliberare parţială din partea Hamas.

27-10-2023
14:15

Israelul acuză Hamas că şi-a stabilit sediul celulei teroriste sub spitalul din Gaza

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), Lt. Col. Daniel Hagari, a făcut publice, într-o informare specială pentru presa internațională, informații extinse primite de la Shin Bet și IDF, conform cărora sediul central terorist al Hamas este situat sub spitalul central din orașul Gaza.

Conform serviciilor de informații, Spitalul Shifa are mai multe complexe subterane folosite de liderii Hamas pentru a-și dirija activitățile și un tunel care ajunge la spital, permițând intrarea în sediul Hamas fără a trece prin spital.

În plus, în interiorul spitalului există un centru de control al securității interne al Hamas. “Sunt multe informații care demonstrează că Hamas folosește în mod obișnuit și în situații de urgență infrastructura umanitară din Fâșia Gaza în beneficiul activităților sale teroriste, folosind în același timp adăpostul umanitar pentru a-și proteja teroriștii și liderii organizației teroriste”, a spus Hagari.

“Spitalul are 1.500 de paturi și aproximativ 4.000 de membri ai personalului care formează un scut uman pentru liderii Hamas. Infrastructura energetică a spitalului, care ar trebui să fie folosită de pacienții săi, este folosită și de infrastructura teroristă subterană a organizației și de liderii organizației”, a adăugat el.

27-10-2023
11:30

O rachetă Hamas a lovit un bloc din Tel Aviv

Cel puțin trei persoane au fost rănite după ce o rachetă a lovit o clădire de pe strada Haim Barlev, din Tel Aviv. Un tânăr de 20 de ani a fost rănit moderat și a fost transportat la Spitalul Ichilov din oraș, iar alți doi au fost răniți ușor și sunt îngrijiți la fața locului.

Locaţia exactă unde a căzut racheta se află în suburbia Ramat Gan, din zona metropolitană a Tel Avivului.

Alte surse indică faptul că numărul răniţilor ar fi de cel puţin 13.

Yosef Nahon, un medic care se afla cu motocicleta în zonă, a povestit despre momentul în căderii rachet. „De îndată ce am auzit alarmele, am intrat într-o zonă protejată. Câteva momente mai târziu am auzit un zgomot foarte puternic de explozie și când am ieșit afară am văzut că a fost o lovitură directă. Am semnalat incidentul la centrul MDA pentru ca ei să trimită echipe medicale la fața locului. I-am îndepărtat pe toți cei care se aflau în zonă și răniții au început să iasă la noi”, a spus acesta.
 

27-10-2023
11:24

Prima delegație de medici străini a intrat în Gaza prin punctul de la Rafah

O echipă medicală și zece camioane de ajutor umanitar au intrat vineri în Fâșia Gaza prin trecerea de la Rafah, dinspre Egipt, transportând apă, alimente și medicamente, a declarat pentru Reuters un oficial de frontieră palestinian.

De la începutul războiului, au intrat în Gaza doar 84 de camioane. Înainte de actualul conflict, aproximativ 450 de camioane cu ajutor umanitar soseau zilnic în Fâșia Gaza. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai săi erau deja dependenți de acest ajutor.

Negocieri detaliate sunt în desfășurare cu Israelul în încercarea de a asigura mai multe treceri umanitare în enclava palestiniană aflată sub asediu israelian, a declarat Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriul palestinian.

Potrivit informațiilor oferite de canalul de televiziune Al Hadath, „o delegație de medici a intrat în Gaza în același timp în care un alt convoi de camioane care transporta ajutor umanitar pătrundea în enclavă”.

Înainte de trecerea de Rafah, membrii delegației de medici s-au întâlnit pe teritoriul egiptean cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Canalul tv nu a precizat câți medici au fost incluși în primul grup care a mers în enclava palestiniană.

Războiul dintre Israel și Hamas se apropie de finalul celei de-a trei săptămâni, iar autorităţile de la Tel Aviv au revizuit la 229 numărul persoanelor răpite de Hamas şi ţinute ostatice. De partea lor, teroriştii susţin că nu poate fi vorba de eliberarea acestora înainte de o încetare prealabilă a focului.

Jumătate dintre israelieni vor să se renunţe la invazia terestră a Gazei

Un reprezentant al Hamas, aflat în vizită la Moscova, a declarat că ostaticii israelieni ținuți în Gaza nu pot fi eliberați până când nu se ajunge la un acord de încetare a focului, relatează ziarul rus Kommersant. Ziarul l-a citat pe Abu Hamid, un membru al delegației Hamas care vizitează capitala Rusiei, spunând că grupul avea nevoie de timp pentru a-i găsi pe cei răpiți pe 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

Rusia are legături cu toți jucătorii cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Israelul, Iranul, Autoritatea Palestiniană și Hamas. Moscova a acuzat în repetate rânduri eșecul diplomației americane pentru conflict.

În acelaşi timp, aproape jumătate dintre israelieni vor să să fie abandonată orice invazie a Gazei, potrivit unui nou sondaj publicat vineri în ziarul Maariv. La întrebarea dacă armata ar trebui să lanseze imediat o ofensivă terestră la scară largă, 29% dintre israelieni au fost de acord, în timp ce 49% au spus că ar fi mai bine să aștepte, iar 22% au fost indeciși. Rezultatele contrastează cu un sondaj de săptămâna trecută care a arătat un sprijin de 65% pentru o ofensivă majoră.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, sute de avocați din Marea Britanie au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Rishi Sunak, cerând acțiuni urgente, avertizând despre încălcări grave ale dreptului internațional în Gaza. De asemenea, avocații cer guvernului britanic să oprească vânzările de arme către Israel, deoarece acestea ar putea fi folosite pentru a comite încălcări grave ale dreptului internațional umanitar.

„Înfometarea civililor ca metodă de război, inclusiv obstrucționarea deliberată a furnizării unui ajutor adecvat, așa cum o face Israelul în Gaza, este strict interzisă de dreptul internațional cutumiar și constituie o crimă de război”, se arată în scrisoarea semnată de 260 de avocați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, președintele american Joe Biden și echipa sa și-au schimbat în mod semnificativ tonul în ultimele zile când vorbesc despre conflictul dintre Israel și Hamas și despre atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, de la sprijinul necondiționat pentru Israel până la sublinierea nevoii de a proteja viețile civililor palestinieni.

Biden nu și-a schimbat totuşi convingerea de bază că Israelul are dreptul și responsabilitatea de a se apăra după un atac al unui grup militant palestinian din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de civili în zonele de graniță, au declarat consilierii săi pentru Reuters.

ADVERTISEMENT

Dar, numărul de morți în creștere rapidă în Fâșia Gaza, dificultățile în eliberarea ostaticilor Hamas și protestele tot mai mari din partea națiunilor arabe, a aliaților europeni și a unor americani de acasă au forțat echipa președintelui să se alăture apelurilor pentru o pauză umanitară în atacurile israeliene și pentru acordarea de ajutor palestinienilor.

ADVERTISEMENT
Tags: