News

Război în spațiu între Rusia și NATO, un scenariu posibil. Alexandru Mironov, după amenințările șefului Roscosmos: ”Rogozin este valetul lui Putin. Vrea distrugere totală”

Conflictul Rusia-NATO a căpătat o nouă dimensiune după ce Moscova a anunțat că ar putea întrerupe colaborarea cu Statele Unite la Stația Spațială Internațională.
17.03.2022 | 09:07
Razboi in spatiu intre Rusia si NATO un scenariu posibil Alexandru Mironov dupa amenintarile sefului Roscosmos Rogozin este valetul lui Putin Vrea distrugere totala
Alexandru Mironov a vorbit despre amenințările șefului Roscosmos în legăutră cu Stația Spațială Internațională / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Suntem în pragul unui nou tip de război, nemaiîntâlnit până acum, care ar putea să se poarte în spațiu. Înghețarea aproape totală a relațiilor economice cu Rusia a primit un răspuns neașteptat din partea Moscovei.

Dimitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse, spune că va lăsa stația spațială de 500 de tone să se prăbușească pe Pământ

Dimitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos, susține că Rusia ar putea decide să întrerupă serviciile de mentenanță a Stației Spațiale Internaționale. Rogozin a declarat pe o rețea socială că structura de 500 de tone ”poate să cadă în mare sau pe Pământ”.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu este posibil, susține profesorul Alexandru Mironov, consultat de FANATIK. El e de părere că, cel mai probabil acest serviciu poate fi preluat de Elon Musk, în cazul în care rușii refuză să mai colaboreze.

”Pentru ca stația să nu se apropie de Pământ din cauza legilor naturii, din când în când, navele atașate de stației îi înalță acesteia orbita prin impulsuri. Chiar și în cazul în care acest lucru nu s-ar mai întâmpla, stația are de făcut mai multe sute sau chiar mii de rotații în jurul Pământului și apoi, ca orice meteorit s-ar prăbuși pe Pământ, nu înainte de a lua foc în atmosferă și a se rupe în bucățele, cu oarece riscuri.

ADVERTISEMENT

Vă amintesc că în urmă cu 25 de ani, una din stațiile orbitale rusești a trebuit doborâtă de pe cer, ca să spun așa. A fost o manevra foarte bine făcută, s-a ales un loc în Oceanul Pacific și a fost prăbușită cu succes. Cei mai buni ingineri de pe Pământ sunt în acest domeniu”, a declarat Alexandru Mironov pentru FANATIK.

Alexandru Mironov: ”Rogozin are aceleași probleme de sănătate mintală precum stăpânul lui, Putin”

Rusia asigură în acest moment servicii de menținere pe orbită a Stației Spațiale Internaționale iar echipajul și proviziile sunt transportate de nava Soyuz. Șeful Roscosmos a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva companiilor rusești și spune că în caz contrar, astronauții aflați pe stație ”pot să se avânte în spațiu pe cozi de mătură”.

ADVERTISEMENT

”Părerea mea e că domnul Rogozin, care este un fel de valet de casă al domnului Putin, are aceleași probleme de sănătate mintală ca și stăpânul domniei sale. Ceea ce vrea el să facă strică absolut toate regulile. El nu poate să nu ia astronauții din stația orbitală pentru că oricând va apărea concurența iar eu cred că Elon Musk e deja capabil să facă acest serviciu de navetă. Ceea ce este foarte posibil e ca acest serviciu să se întrerupă și stația să fie părăsită cel puțin pentru o vreme”, a mai spus profesorul Mironov pentru FANATIK.

Specialistul e de părere că reacția șefului Roscosmos pune în pericol relația foarte bună pe care profesioniștii din domeniul astronauticii o au dintotdeauna. El spune că aceștia sunt prieteni, schimbă informații și se ajută fără să țină cont de naționalitate sau interese politice ale statelor din care provin.

ADVERTISEMENT

”Apare unul ca Rogozin care n-are nici o treabă cu subiectul, el nu e din branșă absolut deloc, care declară că, pentru că așa a hotărât Vladimir Putin, trebuie să fie cu distrugere totală pe toate domeniile”, a mai spus Alexandru Mironov pentru FANATIK.

Cum i-au păcălit americanii pe ruși cu o flotă cosmică imaginară

Relațiile încordate între forțele aliate și Rusia pot duce însă la un tip nou de război, care să se poarte în spațiu, e de părere specialistul consultat de FANATIK. Profesorul Mironov spune că, din punct de vedere tehnologic, acest scenariu ar fi posibil.

”Eu vă amintesc că în urmă cu câțiva ani, un satelit a fost distrus pe cer cu o rază laser, de către China. Era un satelit care-și terminase perioada în care fusese în uz. Prin urmare, se poate, arma există.

De asemenea, în urmă cu mai mult de 35 de ani, Ronald Reagan a jucat o cacealma uriașă, amenințând că va crea o flotilă cosmică extraordinară, cu care va stăpâni cerul, speriindu-i pe sovietici, care au început să cheltuiască imens în această aventură a armelor viitoare în Cosmos. A fost foarte scump.

În realitate, americanii nu aveau armamentul pe care-l promiseseră, iar rușii s-au apucat să cheltuiască și mai mult. A venit apoi războiul din Afganistan care i-a lăsat pe ruși în faliment iar asta a făcut să se prăbușească Uniunea Sovietică”, a mai spus Mironov pentru FANATIK.

Relațiile între forțele spațiale nu au mai fost niciodată atât de încordate, ”nici măcar în cele mai ascuțite momente ale războiului rece”, mai spune Mironov. Ceea ce părea odinioară imposibil, poate deveni realitate, iar literatura științifico-fantastică prezintă doar o istorie a viitorului care are rădăcini adânci în prezent.

ADVERTISEMENT