News

Război în Ucraina, ziua 1. Rușii au cucerit centrala de la Cernobîl. Tiruri grele de rachetă la Harkov

Război în Ucraina. Rusia a început invazia. Putin a dat ordinul de atac joi dimineața, dar spune că nu plănuiește să ocupe Ucraina. Explozii au fost auzite la Kiev și în alte orașe
24.02.2022 | 23:52
Razboi in Ucraina ziua 1 Rusii au cucerit centrala de la Cernobil Tiruri grele de racheta la Harkov
Război în Ucraina. Rusia a început invazia. Putin a dat ordinul de atac joi dimineața. Explozii la Kiev, trupe la Odesa
ADVERTISEMENT
24-02-2022
21:53

Tiruri grele de rachetă la Harkov. Oamenii au fugit la metrou

Lupte grele între armata din Ucraina și trupele de invazie ale Rusiei, în mai multe zone ale țării. În spațiul online au apărut imagini de la confruntările de la Harkov și Sumî.

Pe Twitter au apărut imagini care arată intensitatea și amploarea bombardamentelor care au loc în aceste momente în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

De teama confruntărilor de la suprafață, locuitorii din Harkov au fugit la metrou. Mai multe imagini video au apărut pe internet.

În social-media au apărut și imagini cu lupta din Sumî, un oraș regional în regiunea Sumî. Trupele ucrainene țin piept invadatorilor ruși, iar schimbul de focuri este unul extrem de intens.

 

24-02-2022
21:11

Ucrainenii au informații despre marele plan al invadatorilor ruși

Armata ucraineană a declarat joi că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev. Al doilea obiectiv al invadatorilor are legătură cu peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Reprezentanții armatei ucrainene au dezvăluit că rușii doresc crearea unui coridor terestru pe coasta de sud între Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Amintim că forțele ucrainene s-au luptat joi cu invadatorii ruşi care au atacat din trei părţi. La ordinul lui Vladimir Putin, rușii au lansat un asalt pe uscat, pe mare şi pe aer.

A fost cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-Al Doilea Război Mondial, conform Agerpres. Din cauza acestei ofensive de tristă amintire pentru istorici, zeci de mii de ucraineni să îşi părăsească locuinţele

Sursa citată a completat că Ucraina a cerut preşedintelui Consiliului pentru Drepturile Omului să organizeze o dezbatere urgentă privind situaţia drepturilor omului ”rezultată din agresiunea rusă”.

Într-o scrisoare trimisă joi preşedintelui Consiliului, argentinianul Federico Villegas și ambasadoarea ucraineană Evgheniia Filipenko au cerut ca dezbaterea să aibă loc ”cât mai curând posibil” în cadrul următoarei sesiuni a Consiliului. Evenimentul menționat începe săptămâna viitoare la Geneva. Aici va participa marţi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Conform ultimelor informații, cererea Ucrainei va fi examinată vineri de oficialii biroului Consiliului.

24-02-2022
20:15

Victorie importantă și de moral pentru armata ucraineană

Forțele armate ale Ucrainei au recucerit Hostomel (regiunea Kiev) de la invadatorii ruși. Anunțul îi aparține lui Oleksiy Arestovych, consilierul șefului biroului președintelui Volodîmîr Zelenski.

”Hostomel a fost recucerit de către Forțele Armate ale Ucrainei. Trupele au fost distruse”, a scris Arestovici pe Facebook joi seara, conform en.interfax.com.ua.

24-02-2022
19:00

Olaf Scholz îl avertizează pe Putin să nu ignore NATO

Cancelarul federal german Olaf Scholz a subliniat joi hotărârea NATO de a preveni extinderea războiului pe care Rusia l-a declanşat în Ucraina. ”Putin ar trebui să nu subestimeze hotărârea NATO de a-şi apăra toţi membrii”, a declarat Scholz în cadrul unei intervenții televizate.

În acest context, amintim că dintre ţările membre ale NATO, republicile baltice, Polonia şi Norvegia au frontiere comune cu Rusia. Încă de când Rusia și-a adus trupele la granița cu Ucraina, NATO a luat măsuri pentru a întări și mai mult flancul estic.

Despre războiul care a început în dimineața zilei de 24 februarie 2022, Scholz a spus că este un război ”cum nu am mai văzut în Europa de peste 75 de ani”. Totodată, cancelarul german a completat că Vladimir Putin se înșală dacă vrea să revină la atmosfera din Războiul Rece.

”Nu va exista o întoarcere la vremurile Războiului Rece, când marile puteri îşi împărţeau lumea în zone de influenţe. Putin nu va câştiga”, a mai precizat Scholz, citat de Agerpres.

24-02-2022
17:49

Proteste la Moscova și în alte zeci de orașe din Rusia față de invadarea Ucrainei. Peste 160 de persoane arestate

Invazia Rusiei în Ucraina, condamnată de Occident, a trezit revoltă și în Rusia.

În Moscova, Sankt Petersburg și alte zeci de orașe oamenii au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva războiului.

Potrivit Reuters, 167 de persoane au fost arestate până în prezent, iar numărul ar putea să crească în orele următoare. În online au apărut deja mai multe filmări cu momentul arestărilor.

 

24-02-2022
17:27

Boris Johnson: Putin nu va putea niciodată să își spele sângele ucrainean de pe mâini

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a lansat un atac dur în direcția liderului de Kremlin, Vladimir Putin, după ce acesta a decis invazia Ucrainei.

”Astăzi, președintele Putin, a explicat, printr-un un motiv absurd, că vrea să demilitarizeze Ucraina și a declanșat invazia. Din aceste motive, Vladimir Putin va fi condamnat în ochii lumii și ai istoriei. Niciodată nu va putea să se spele de sângele victimelor de pe mâinile sale.

Putin este un agresor mânjit de sânge care crede în cuceriri imperiale. Această aventură a lui Vladimir Putin trebuie să se termine cu un eșec”, a spus premierul Regatului Unit.

Șeful Cabinetului londonez a vorbit și de sancțiunile care se vor aplica Rusiei.

”Din punctul meu de vedere Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Înghețăm toate activele băncii VTB. Vom exclude băncile rusești din sistemul financiar din Europa.

Vom limita numărul de bani pe care cetățenii ruși îl vor putea depune în băncile din Marea Britanie. Vom îngheța activele a 100 de entități și indivizi în plus. Vorbim despre toți producătorii care susțin mașinăria lui Putin.

Interzicem Aeroflot în Marea Britanie. Vom crea legi noi pentru a interzice exporturi pentru obiecte cu uz dual în Rusia, inclusiv echipamente tehnologice.

Aceste sancțiuni vor limita capabilitățile tehnice și militare ale Rusiei pentru următorii ani”, a adăugat Boris Johnson.

24-02-2022
17:18

Armata rusă a cucerit Cernobîl

Forțele militare ale Rusiei au cucerit centrala nucleară de la Cernobîl.

Anunțul a fost făcut de consilierul Comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Alyona Shevtsova, pe Facebook.

”Rușii au capturat stația de la Cernobîl. Personalul stației este ținut ostatic. Acest lucru amenință securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Europei”, a spus Shevtsova.

Între timp, în online au a apărut prima filmare cu centrala nucleară de la Cernobîl capturată.

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal a confirmat că zona de excludere și toate instalațiile centralei au intrat sub controlul forțelor ruse.

24-02-2022
17:07

Rusia a atacat Insula Șerpilor, anunță Ucraina

Serviciul de Grăniceri de Stat raportează că Insula Zmiinyi – Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost atacată de nave rusești.

”Inamicul a debarcat unități în zonele operaționale din Basarabia (n.r. teritoriul ucrainean) și Tavria. După o tentativă eșuată de debarcare și un atac eșuat cu rachete, crucișătorul rusesc Moskva a bombardat Insula Șerpilor”, a anunțat Ministerul Ucrainean al Apărării, joi seara.

În zona insulei există două nave ale Flotei Mării Negre a Rusiei: Moskva și Vasily Bykov.

 

24-02-2022
16:55

Peste 4.000 de persoane au fugit din Ucraina în Republica Moldova

Peste 4.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fugit până acum peste granița din Ucraina în Moldova. Încă nu este clar dacă intenționează să rămână acolo sau să treacă în România.

O explicație pentru numărul mare de femei și copii este că autoritățile ucrainene împiedică plecarea bărbaților de vârstă militară, dar nu există o confirmare independentă în acest sens.

„Ne așteptăm la un număr mult mai mare”, a declarat Roland Schilling, reprezentant regional al Agenției ONU pentru Refugiați, pentru BBC din Chișinău. „Suntem conștienți că se formează cozi mari la punctele de trecere a frontierei. Pregătim răspunsul umanitar împreună cu alte agenții ONU.”

ONU a avertizat anterior că o invazie a Ucrainei ar putea declanșa o criză pe scară largă a refugiaților.

24-02-2022
16:52

Serghei Lavrov: Sperăm că încă este posibilă revenirea la dreptul internațional

”Am avut discuții tensionate și detaliate cu colegii noștri americani și cu alți membri ai NATO. Sperăm că încă este posibilă revenirea la dreptul internațional și la angajamentele internaționale’‘, a declarat Lavrov, potrivit agenției EFE, în timpul unei întâlniri cu omologul său pakistanez Shah Mahmood Qureshi.

Într-un comunicat emis ulterior de MAE rus, Lavrov a semnalat că, în acest timp, Rusia va lua măsuri ”pentru garantarea securității țării și a poporului rus”.

”Dar vom fi mereu pregătiți pentru un dialog care să nu reîntoarcă la justiție și la principiile Cartei Națiunilor Unite’‘, a mai menționat el.

24-02-2022
16:47

Forțele ruse au ocupat aeroportul Antonov

Parașutiștii ruși dețin controlul bazei aeriene Antonov, la aproximativ 15-20 de mile în afara Kievului, încă de dimineață, scrie CNN.

Garda națională ucraineană spune că a lansat o contraofensivă. După cum au prezis oficialii serviciilor secrete occidentale, acest atac a progresat rapid.

Coloanele blindate rusești au făcut progrese rapide, la sud de granița cu Belarus și la nord de peninsula Crimeea.

După ce au stabilit o bază de operare, parașutiștii puteau acum să aștepte avansarea armatei ruse sau să o folosească pentru a lansa lovituri în Kiev. Oricare dintre scenarii s-ar putea derula în curând.

24-02-2022
16:42

Liderii G7 condamnă invazia Rusiei în Ucraina

Liderii grupului celor șapte țări condamnă invazia Rusiei asupra teritoriului Ucrainei și își declară sprijinul ferm pentru Kiev, a anunțat grupul într-un comunicat.

“Condamnăm ferm invazia rusă a Ucrainei. Ne declarăm sprijinul și solidaritatea neîncetată cu Ucraina”, se arată în document.

Participanții la întâlnire, conform Casei Albe, au fost președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul canadian Justin Trudeau, președintele farncez Emmanuel Macron, prim-ministrul italian Mario Draghi, prim-ministrul japonez Kishida Fumio, prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

24-02-2022
16:37

Zelenski cere deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți SWIFT

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmitro Kuleba fac apel la comunitatea mondială să deconecteze Rusia de la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Despre acest lucru au anunțat șeful statului și ministrul pe Twitter.

„Se apropie deja un pachet de sancțiuni suplimentare dure împotriva Rusiei din partea UE. El a discutat toate detaliile cu președintele francez Emmanuel Macron. Cerem deconectarea Rusiei de la SWIFT, introducerea unei zone interzise aeriene deasupra Ucrainei și alți pași eficienți pentru a opri. agresorul”, a spus Zelenski.

“Nu voi fi diplomatic pe această temă. Oricine se îndoiește acum dacă Rusia ar trebui exclusă din SWIFT trebuie să înțeleagă că sângele bărbaților, femeilor și copiilor ucraineni nevinovați va fi pe mâinile lor. Deconectați Rusia de la SWIFT!”, a scris Kuleba.

24-02-2022
16:32

Un întreg pluton de recunoaștere al Brigăzii 74 de puști motorizate rusești s-a predat

Un întreg pluton de recunoaștere al Brigăzii 74 de puști motorizate rusești s-a predat lângă Cernihiv.

Anunțul a fost făcut de Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zaluzhni pe Facebook.

24-02-2022
16:28

Un atac terorist, planificat asupra centralei nucleare din Cernobîl

Mai multe grupuri de sabotaj și recunoaștere ale Federației Ruse au planificat un atac terorist asupra centralei nucleare din Cernobîl (NPP).

Consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mikhailo Podoliak, a anunțat acest lucru la o ședință de informare, a raportat un corespondent Ukrinform.

„Potrivit datelor operative, mai multe grupuri de sabotaj și recunoaștere ale Federației Ruse au planificat un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl, care ar fi putut provoca o catastrofă de mediu uriașă”, a spus el.

Potrivit lui Podoliak, astfel de intenții ale Rusiei schimbă semnificativ imaginea a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

“Este clar că Rusia nu vrea doar să răstoarne guvernul din țară sau să-l înlocuiască cu vreun interpus. Vrea să provoace distrugeri în Ucraina cât mai mult posibil și chiar distrugerea mediului”, a spus Podoliak.

24-02-2022
16:18

Primarul Kievului impune interdicții de circulație în capitala Ucrainei

Primarul Kievului a ordonat oprirea cirulației în capitala Ucrainei între 10 seara și 7 dimineața ca răspuns la atacul Rusiei.

Transportul public nu va funcționa, dar metroul va fi deschis pentru a servi drept adăpost anti-bombe, a declarat primarul. Angajații infrastructurii critice pot circula, dar trebuie să aibă legitimații.

Decizia lui Vitali Klitschko a venit după ce imaginile au arătat părți ale locuitorilor orașului care încercau să fugă cu mașina, blocând principalele puncte de ieșire.

24-02-2022
16:15

Sabotor rus reținut lângă Gostomel

Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a anunțat că un sabotor rus a încercat să treacă drept un ucrainean, dar nu cunoștea terenul și nu înțelegea bine limba ucraineană.

Consilierul ministrului Afacerilor Interne Anton Gerashchenko a notat pe Facebook că au fost găsite asupra lui înregistrări și dispozitive speciale.

24-02-2022
16:06

Rusia a început să atace infrastructura civilă, acuză Kievul

Armatele invadatoare ale lui Vladimir Putin au început să atace și structuri civile, nu doar facilități militare, a anunțat un înalt oficial de la Kiev. 

Mihailo Podoliak, consilier la președinția ucraineană, a făcut aceste afirmații într-o conferință de presă. „Forțele armate ale Rusiei nu atacă doar infrastructura militară, ci au început să lovească structuri civile”, a spus oficialul.

El s-a referit astfel la spitalul din Vuhledar, lovit de mai multe rachete. În plus, a spus consilierul, rachete Grad MLRS au fost folosite pentru a ataca cartiere din Mariupol.

24-02-2022
15:49

O navă maritimă turcească, lovită de o bombă în timp ce se îndrepta spre România

Potrivit postului turc NTV, o bombă a lovit o navă turcească în Marea Neagră, care a părăsit Odesa și se îndrepta către România.

În ciuda faptului că nava a fost avariată, nu au fost raportate victime: ”Avaria s-a produs în cala navei Jupiter, deținută de YA-SA Shipping, aflată pe drumul de la Odesa către România”, se arată în mesaj.

Din datele oferite de sursa citată nava a fost lovită la 80 de kilometri sud de Odesa. Pentru că avariile nu sunt majore, ambarcațiunea își continuă deplasarea către România. La bord sunt 8 turci, 11 filipinezi și 11 ucraineni.

Incidentul a fost comentat de Direcția Generală de Afaceri Maritime din Turcia. Instituția a anunțat că nu a existat nicio cerere de asistență din partea navei și că nu s-a semnalat nicio victimă.

24-02-2022
15:40

Volodimir Zelenski: Rușii încearcă să ocupe centrala nucleară de la Cernobîl. Aceasta este o declaraţie de război împotriva întregii Europe

Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele Zelensky raportează că atacatorii ruși încearcă să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl.

”Forţele de ocupaţie ruse încearcă să pună mâna pe #Chornobyl_NPP. Apărătorii noştri îşi dau viaţa pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Am raportat acest lucru către premierul Suedez. Aceasta este o declaraţie de război împotriva întregii Europe”, scrie liderul de la Kiev.

Informația a fost confirmată și de consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei Anton Gerashchenko.

“Informații importante despre invazia rusă! Trupele invadatorilor de pe teritoriul Belarusului au intrat în zona centralei nucleare de la Chornobîl. Gărzile Naționale care păzesc depozitarea deșeurilor radioactive nesigure opun rezistență”, a scris el pe Telegrama.

Gherașcenko a avertizat că ”dacă o instalație de depozitare a deșeurilor nucleare este distrusă ca urmare a loviturilor de artilerie inamice, atunci praful radioactiv poate acoperi teritoriile Ucrainei, Belarusului și țărilor UE!”.

24-02-2022
15:34

Centrul pentru Strategii de Apărare: Rusia a pierdut 100 de soldați, dar a cucerit două orașe din Regiunea Herson

Centrul pentru Strategii de Apărare a publicat un raport conform căruia Rusia a pierdut deja 7 avioane, 4 elicoptere, peste 10 vehicule blindate și aproximativ 100 de soldați au fost uciși

În schimb, armata rusă ar fi reușit să cucerească două orașe din Regiunea Herson: Genichesk și Nova Kakhovka.

24-02-2022
15:21

Armata rusă a bombardat orașul Mariupol. S-au raportat și decese. Mai multe blocuri și case, distruse

În ziua declanșării invaziei în Ucraina, armata rusă a bombardat microdistrictul Vostocni din orașul Mariupol, regiunea Donețk.

Mai multe blocuri și case au fost serios avariate. S-au raportat 4 decese și 11 răniți.

Tot joi, în orașul Vuhledar, obuzele rusești au lovit un spital local. În urma atacului, 4 civili au fost uciși, 10 persoane au fost rănite, inclusiv 6 medici.

24-02-2022
15:07

Elicopter rus, doborât lângă Kiev

În mediul online circulă o înregistrare video cu un elicopter militar rus doborât în timpul luptei pe aeroportul Hostomel, lângă Kiev. Imaginile au fost verificate de BBC.

Comandantul șef ucrainean, general-locotenent Valerii Zaluzhnyi, a confirmat că armata luptă cu forțele ruse pentru controlul aeroportului din regiunea Kiev, relatează agenția de presă Reuters.

Hostomel este cel mai important aeroport internațional de marfă al Ucrainei, precum și o bază aeriană militară cheie.

Aici se află baza celui mai mare avion cargo din lume – Mriya.

24-02-2022
14:55

Alarmă anti-aeriană la Kiev. Autoritățile cer locuitorilor să se adăpostească

O avertizare de raid aerian a fost emisă la Kiev de către autoritățile locale.

”O amenințare aeriană a fost declarată la Kiev! Cerem tuturor să meargă de urgenţă către adăposturile protecţiei civile”, a informat, joi, Administraţia de Stat a Kievului.

 

Populația Kievului este de 2.962.180 de locuitori. Capitala Ucrainei este al 7-lea cel mai populat oraș din Europa.

24-02-2022
14:42

Avion militar ucrainean cu 14 oameni la bord, prăbușit lângă Kiev

Un avion al Forțelor Armate ale Ucrainei s-a prăbușit în apropiere de Kiev, potrivit presei internaționale.

Din primele informații, 5 dintre cele 14 persoane aflate la bord au murit în urma prăbușirii aparatului de zbor, scrie Republic World.

Există informații, încă neverificate, că aeronava ar fi fost doborât de forțele ruse.

24-02-2022
14:33

Confruntări între forțele ucrainiene și armata rusă în orașul Starobelsk din regiunea Lugansk

În orașul Starobelsk din regiunea Lugansk se duc lupte grele între Forțele Armate ale Ucrainei și atacatorii ruși.

Serviciul de presă al Forțelor Unite raportează un atac al invadatorilor ruși asupra orașului din sud estul țării. Pozițiile ucrainene sunt atacate de tancuri rusești și echipaje de infanterie. 

Potrivit Canalului TV D1, 3 unități de vehicule blindate rusești au fost distruse.

24-02-2022
14:24

Viktor Orban: Condamnăm atacul militar al Rusiei. Ungaria rămâne în afara conflictului armat

Ungaria se înscrie pe lista statelor membre UE și NATO care critică decizia Kremlinului de a ataca țara vecină. Premierul de la Budapesta condamnă atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei.

”Împreună cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO, condamnăm atacul militar al Rusiei”, a spus Orban, joi, după o reuniune a cabinetului de securitate al ţării, relatează Reuters.

Prim-ministrul maghiar a subliniat totodată că Ungaria va rămâne în afara conflictului militar, întrucât securitatea ungurilor este cea mai importantă.

Orban a mai menţionat că ţara sa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară şi este pregătită să primească refugiaţi din Ucraina.

24-02-2022
14:19

Președintele Consiliului European, Charles Michel, avertizează Belarusul să nu ia parte la asaltul Rusiei asupra Ucrainei

Șeful Consiliului European, Charles Michel, cere Belarusului să ”nu ia parte” la asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei.

Într-un apel către Belarus și cetățenii săi, făcut joi, în timpul unei conferințe de presă la sediul NATO, Michel spune: ”Aveți posibilitatea de a alege să nu urmați acțiunea distructivă a Rusiei. Aveți posibilitatea de a nu lua parte la această tragedie inutilă împotriva vecinilor voștri din Ucraina”.

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko a declarat, tot joi, că președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pentru a-l informa despre operațiunea sa militară împotriva Ucrainei. El a spus că forțe naționale ale Belarusului ”nu iau parte la această operațiune”.

24-02-2022
14:11

Un atac aerian al forțelor ruse în Odesa s-a soldat cu 18 morți

Forțele armate rusești au lansat un atac aerian asupra unei unități militare din satul Lipetsk, regiunea Odesa, ucigând 18 persoane, a anunțat Serviciul de presă al Administrației Regionale de Stat Odesa, pe Facebook.

”18 persoane au murit în urma unei lovituri aeriene rusești asupra unei unități militare din satul Lipetsk, districtul Podolsk”, se arată în raport. Alte 6 persoane sunt rănite și au ajuns la spital.

Potrivit administrației din zonă, printre cei uciși se numără 8 bărbați și 10 femei.

24-02-2022
14:01

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Au fost lansate 4 rachete balistice din Belarus

Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina anunță că de pe teritoriul Republicii Belarus, acolo unde se află circa 30.000 de soldați ruși, au fost lansate 4 rachete balistice în direcția sud-vest.

Oficialii militari ucrainieni au prezentat situația din teren, la ora 14.00:

”Din 24.02, ora 5:00, Forțele Armate ale Ucrainei conduc operațiuni intense de luptă în direcția stopării inamicului.

În zona de operațiune a Mării Negre, forțele armate ale Ucrainei folosesc avioane fără pilot „Bayraktar”.

În direcția Rudnya (Belarus) – Vistupovich (Ucraina) inamicul a încercat să treacă frontiera de stat cu două tancuri, transportoare blindate și echipamente auto.

Ca urmare a luptei inamicul a suferit pierderi: a distrus 5 tancuri și un autoturism. Atacul tancurilor inamicului din zona Putivl  a fost oprit. Un elicopter KA-52 s-a prăbușit peste Vyshgorod. Lupte se desfășoară în orașele Genichesk, Skadovsk, Chaplinka.

Păstrați-vă calmul! Urmăriți informațiile din sursele oficiale! Împreună spre victorie”, se arată în comunicat.

24-02-2022
13:47

Armata rusă anunță că atacurile vizează doar infrastructura militară. Rușii spun că forțele ucrainiene fug în masă

Armata rusă a furnizat noi informații despre natura invaziei și justificările acesteia.

Rușii spun că atacul său asupra Ucrainei a fost lansat pentru a proteja zonele separatiste susținute de ruși din Donbas, despre care Rusia a spus că a fost atacată de armata ucraineană. 

De asemenea, forțele militare ale Kremlinului mai spun că atacurile sunt de ”înaltă precizie” și vizează doar infrastructura militară.

Armata rusă mai spune că forțele armate ucrainene fug în masă, abandonând armele și pozițiile, scrie BBC.

24-02-2022
13:37

Consilierul președintelui Zelenski: ”Există pericolul debarcării forțelor ruse în cartierul guvernamental al Kievului”

Mykhailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, a anunțat posibilitatea ca trupele ruse să intre în cartierul guvernamental din centrul Kievului pentru a efectua o operațiune specială de răsturnare a guvernului ucrainean.

”Poate vom avea de a face cu o aterizare precisă. Acum există bătălii puternice în Hostomel (n.r. satul Hostomel, regiunea Kiev) și o încercare de a pătrunde în cartierul guvernamental este posibilă. Unul dintre obiective este înlăturarea conducerii țării”, a spus Podoliak la o ședință de joi cu factorii de decizie, notează Interfax.

Consilierul prezidențial a recomandat ca jurnaliștii care se află în centrul de presă al Parlamentului să continue să lucreze din redacţia publicaţiilor lor din motive de securitate.

24-02-2022
13:28

Atacul cu rachete asupra aeroportului Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, confirmat

În ultimele ore, în spațiul public au circulat mai multe imagini cu un atac cu rachete asupra unui aeroport situat în vestul Ucrainei.

Conform BBC, care a verificat imaginile, ar fi vorba de aeroportul aeroportului Ivano-Frankivsk, care a fost distrus de rachetele rusești.

24-02-2022
13:16

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina respinge atacuri ruse în mai multe zone. Kievul anunță uciderea a 50 de ruși

Asaltul forțelor ruse în Ucraina continuă. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, spune că forțele armate ale țării sale resping atacurile din zona Donbas din estul Ucrainei, precum și în alte părți ale țării.

Pe de altă parte parte, Rusia spune că a întâmpinat puțină rezistență. Armata ucraineană, în replică, anunță că a ucis aproximativ 50 de soldați ruși și a doborât cel puțin șase avioane rusești.

24-02-2022
13:07

Șefii NATO și UE: Vom trage Rusia la răspundere. Suntem dovada vie a apropierii UE-NATO

Șefii Uniunii Europene și NATO au susținut o declarație de presă împreună în cadrul căreia au reafirmat dorința de a prezenta un front unit împotriva agresiunii Rusiei.

“Suntem dovada vie a apropierii UE-NATO. UE îi va face președintelui Putin foarte dificilă acțiunea”, a spus Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ea a reiterat sprijinul pentru Ucraina, precizând că au avut o nouă discuție cu președintele Zelenski. De asemenea a spus că vor anunța mai târziu pachetul de sancțiuni contra Rusiei.

“Sancțiunile vor opri creșterea economică a Rusiei, vor crește inflația și se va împrumuta tot mai greu. Vom tăia accesul Rusiei la tehnologii moderne. Vom tăia accesul la software. UE și NATO au lucrat împreună și complementar. Kremlinul a încercat să ne divizeze, dar nu a reușit”, a mai declarat von der Leyen.

La rândul său, Charles Michel, președintele Consiliului European, a reiterat hotărârea UE de a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea asupra Ucrainei.

“Un cataclism a lovit Europa, după atacul decis de Putin, nu am mai văzut așa ceva de la cel de-al Doilea Război Mondial. Au înlocuit dreptul cu forța. Este un atac la Europa, la fundația UE.

Nu cred că poporul rus vrea război. Rușii nu vor un război nejustificat. Fac apel la toți oamenii din Rusia să nu participe la această agresiune”, a spus Charles Michel.

 

24-02-2022
12:41

China a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei

China a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, repetând în schimb apelurile la „reținere” către părți și acuzând Statele Unite că „alimentează” tensiunile.

Într-un briefing al Ministerului Afacerilor Externe care a durat mai mult de 90 de minute, purtătorul de cuvânt și ministrul adjunct al Afacerilor Externe Hua Chunying a evitat peste 11 întrebări referitoare la acțiunile Rusiei în Ucraina.

Acestea au inclus întrebări repetate cu privire la dacă Beijingul va considera actele Rusiei o invazie și dacă au încălcat integritatea teritorială a Ucrainei.

Hua a adăugat că China va începe să importe grâu rusesc, o mișcare care ar putea ușura impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei.

„Problema Ucrainei are un fundal istoric foarte complicat. Ea a evoluat spre situația actuală datorită acțiunii comune a diferiților factori… securitatea ar trebui să fie o chestiune de cooperare comună și securitate durabilă, iar preocupările legitime de securitate ale tuturor părților ar trebui să fie respectat și abordat”, a spus Hua, respectând comentariile făcute în ziua precedentă.

China „urmărește îndeaproape ultima situație” și le cere părților „să-și exercite reținerea pentru a evita ca situația să scape de sub control”, a spus Hua în mod repetat.

După întrebările din partea mai multor mass-media cu privire la faptul dacă China a considerat mișcările Rusiei o invazie, Hua a întrebat reporterilor: „De ce sunteți obsedați de această întrebare? Puteți întreba partea americană. Ei continuă să alimenteze tensiunile… Puteți să-i întrebați dacă au vreun plan să stingă incendiul”.

24-02-2022
12:36

Armata ucraineană a doborât șapte avioane ale Forțelor Aeriene Ruse

“Forțele comune tocmai au doborât un alt avion al Forțelor Aeriene Ruse în regiunea Lugansk. Acesta este al șaptelea avion al ocupanților doborât astăzi de unitățile ucrainene de apărare aeriană. Invadatorii continuă să sufere pierderi”, a spus Forțele Terestre ale Armatei. Forțele Ucrainei au postat pe Facebook.

De asemenea, consilierul ministrului Afacerilor Interne Anton Gerașcenko a anunțat pe Telegram că apărarea aeriană ucraineană a doborât trei elicoptere rusești în apropierea aeroportului Hostomel.

“Tocmai a avut loc un atac al elicopterelor rusești cu o aterizare pe aerodromul Hostomel. Trei elicoptere inamice au fost doborâte”, a scris Gerașcenko pe canalul său Telegram joi.

24-02-2022
12:07

Militari ruși, capturați după prăbușirea unui elicopter

“Soldații celui de-al 93-lea regiment au capturat doi soldaţi ruși din unitatea 91701 a Regimentului de pușcași motorizat Yampol”, a anunțat Valeri Zaluzhni, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit presei ucrainene, cei doi ar fi făcut parte din echipajul unui elicopter doborât de forţele militare ucrainene.

24-02-2022
11:54

TAROM suspendă toate zborurile spre și dinspre Chișinău. Pasagerii afectați, invitați să contacteze compania aeriană

TAROM, compania aeriană de stat din România, anunţă suspendarea zborurilor către şi dinspre Chişinău, ca urmare a închiderii spaţiului aerian din Republica Moldova.

“Vă informăm faptul că Republica Moldova şi-a închis spaţiul aerian începând de astăzi, 24 februarie 2022, ora 12:02, având în vedere situaţia de conflict din regiune.

Conform NOTAM-ului (Notice to Airmen) emis de către Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, suspendarea zborurilor este în vigoare până în data de 4 martie 2022, ora 23:59.

În acest sens, TAROM suspendă operarea zborurilor spre/dinspre Chişinău, începând de astăzi (zborurile RO201, RO202, RO207, RO208, RO209 şi RO210)”, a anunţat compania într-un comunicat de presă.

Anularea curselor afectează 1.036 pasageri TAROM. Cei care au achiziţionat bilete de călătorie spre/dinspre Chişinău sunt rugaţi să contacteze TAROM la call-center sau pe e-mail.

Aceștia pot opta pentru returnarea contravalorii acestora sau emiterea unui voucher TAROM pe care să-l folosească în viitor pentru alte călătorii.

24-02-2022
11:46

Operațiunea militară contra Ucrainei va dura cât timp este nevoie, a anunțat Rusia

Continuarea operațiunii depinde de “rezultatele” sale şi de “pertinenţa” sa a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova are ca obiectiv să impună un “statut neutru” Ucrainei, demilitarizarea acesteia şi eliminarea “naziştilor” care în opinia sa se află în această ţară, a mai spus Peskov.

Este inacceptabil să se vorbească despre ocuparea Ucrainei și este imposibil ca Rusia să fie închisă în spatele unei cortine de fier, a mai spus Peskov.

El a adăugat că Kremlinul “a prevăzut” că pieţele ruse vor suferi de pe urma unei “reacţii emoţionale” după ofensiva asupra Ucrainei, dând asigurări că este o perioadă “trecătoare”.

“Pentru ca această perioadă emoţională să fie cât mai scurtă posibil, au fost luate toate măsurile necesare”, a declarat Peskov.

24-02-2022
11:33

Jens Stoltenberg: Vom face tot ceea ce e necesar pentru a apăra țările NATO de Rusia. Suntem solidari cu Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat organizarea vineri unui summit virtual al NATO pentru a decide următorii pași în criza ucraineană.

România, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și țările baltice au cerut activarea articolului patru din Tratatul de la Washington pentru ca să lanseze consultări în cadrul NATO cu privire la preocupările de securitate.

În cadrul unei conferințe de presă Stoltenberg a reafirmat sprijinul alianței pentru Ucraina, dar și principiul prevăzut de articolul 5 al Tratatului de la Washington că un atac asupra unui membru NATO este un atac asupta tuturor membrilor alianței.

“Scopul Kremlinului este să își refacă sfera de influență. Pacea nu poate fi luată de-a gata, libertatea și democrația sunt contestate de regimurile autoritare.

Va fi o nouă realitate, va fi o nouă Europă, atacul de astăzi va avea efecte pe termen lung.

Suntem o alianță de 30 de democrații care acționează ca una singură. Democrația va câștiga împotriva autocrației.

Cerem Rusiei să își retragă trupele”, a declarat Stoltenberg.

“NATO e cea mai puternică alianță din istorie. Vom proteja fiecare stat membru de orice atac. Am suplimentat trupe, nave și avioane. F

acem acest lucru nu pentru a provoca un conflict, ci pentru a preveni unul. Aliații trebuie să se asigure că nu există nicio amenințare la adresa vreunui stat NATO.

Avem peste 100 de avioane și peste 120 de nave aliate. Ne vom apăra membrii”, a mai declarat secretarul general al NATO.

În răspuns la întrebarea dacă NATO nu ar trebui să construiască o alianță anti-Putin, Jens Stoltenberg a declarat: “Suntem solidari cu Ucraina, impunem sancțiuni severe Rusiei pentru a demonstra că ne ținem de cuvânt, că Rusia va plăti un preț mare.

Aliații au sprijinit Ucraina cu echipamente și antrenamente, acum e mult mai puternică decât în 2014, NATO recunoaște profesionalismul și curajul armatei Ucrainei.

Aliații trimit un mesaj comun că nu vom accepta niciodată încălcarea brutală a legilor internaționale”.

24-02-2022
11:23

O navă militară rusă, aflată în apele internaționale ale Mării Negre, oprește sau deviază navele comerciale care se îndreaptă spre Ucraina

Ministrul Apărării Naționale din România a făcut precizări pe Facebook cu privire la interdicțiile de navigație impuse de Federația Rusă pentru navele comerciale care se îndreaptă către porturile ucrainene.

“Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă, care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene.

Nu confirmăm informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor”, precizează MApN.

24-02-2022
11:13

Spațiul aerian belarus, închis parțial

Ministerul Apărării de la Minsk a anunțat că Belarus şi-a închis parţial spaţiul aerian pentru zborurile civile, relatează Reuters.

“În scopul asigurării utilizării în siguranţă a spaţiului aerian din Belarus, Statul Major al Forţelor armate ale Republicii Belarus a decis să închidă o parte a spaţiului aerian al Belarusului din 24 februarie, de la ora 12:00, pentru zborurile aeronavelor civile de-a lungul graniţei de stat a Belarus”, se menţionează în comunicatul ministerului, citat de agenţia de presă Primepress.by.

24-02-2022
11:10

Președintele Dumei de Stat din Rusia le cere ucrainenilor să depună armele

Viaceslav Volodin, a făcut un apel de pace la deputații Radei Supreme și la cetățenii Ucrainei.

“Depuneți armele! Acțiunile țării noastre au ca scop doar protejarea păcii”, a spus președintele Dumei de Stat din Rusia.

24-02-2022
11:02

Ucraina, lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, relatează Reuters.

Potrivit autorităţilor de la Kiev spun că primul val, lansat la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o operaţiune militară, a lovit centre de comandă militare şi alte clădiri din mai multe oraşe din Ucraina.

Operațiunile din porturile Ucrainei au fost suspendate de armata ucraineană, iar operaţiunile de pe căile ferate continuă, a anunţat un consilier prezidenţial.

24-02-2022
10:57

Franța și Marea Britanie cer reuniune de urgență a NATO

Franța și Marea Britanie cer reuniune de urgență a NATO

24-02-2022
10:39

Armata ucraineană a recăpătat controlul asupra orașului Shchastia din regiunea Lugansk

“Shchastia (regiunea Lugansk), care a fost atacată de agresorul rus, a fost recucerită. Când încerca să atace, echipamentul a fost distrus și aproximativ 50 de inamici au fost uciși. Shchastia este în mâinile noastre!”, a anunțat Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională. 

24-02-2022
10:31

Căile Ferate ucrainene organizează curse de evacuare din regiunile Lugansk, Donețk și Odesa

„Ukrzaliznitsia (compania de căi ferate din Ucraina) este gata să evacueze locuitorii orașelor din apropierea liniei de demarcație”, a anunțat compania.

Pe 24 februarie sunt planificate următoarele curse de evacuare:

Regiunea Lugansk: două trenuri de evacuare vor pleca de la Svatovoe, Rubizhne și Lisichansk după-amiaza,

Regiunea Donețk: două trenuri vor pleca din Kramatorsk, două din Mariupol, unul din Konstantinovka.

Regiunea Odesa: va fi trimis o cursă de evacuare din Odesa.

Din motive de securitate, ora exactă de plecare și destinație nu sunt dezvăluite.

Ukrzaliznytsia îndeamnă să urmărească actualizările de pe paginile oficiale ale UZ și să asculte cu atenție anunțurile de la gările din orașe.

24-02-2022
10:20

Copil ucis de bombardamente în regiunea Harkov. Doi soldați ucraineni și-a pierdut viața în regiunea Vinnitsia

Un băiat a fost ucis într-un bombardament inamic în Chuhuiv, regiunea Harkov, relatează Ukrinform, care citează Centrul de presă al Serviciului de Stat de Urgență.

Potrivit aceleiași surse, doi militari au fost uciși și încă 25 de oameni au fost răniți în urma bombardamentelor și a unui incendiu la un depozit de arme din apropierea orașului Kalinivka, regiunea Vinnitsia.

24-02-2022
10:08

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian

Măsura a intrat în vigoare la ora 12.00 și a fost luată la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău.

„Ţinând cont de situaţia din regiune, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat închiderea spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Autoritatea Aeronautica Civilă va executa recomandarea, spaţiul aerian va fi închis începând cu ora 12:00. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi”, a scris Andrei Spînu pe Telegram.

24-02-2022
09:42

Două ținte neidentificate au încercat să ajungă pe Insula Șerpilor

Două ţinte necunoscute s-au apropiat de Insula Şerpilor, relatează Serviciul de Grăniceri al Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

„Invadatorii ameninţă că vor cere ca militarii detaşamentului de frontieră Izmail să se predea. Agresorul a folosit canalul de comunicare internaţional pentru siguranţa navigaţiei. Poliţiştii de frontieră se vor apăra”, a spus GNSU într-un comunicat.

Insula Şerpilor se află la cincizeci de kilometri est de gura Dunării la extremitatea vestică a Mării Negre.

24-02-2022
09:33

Volodimir Zelenski: Fiți gata să vă susțineți țara!

Președintele Ucrainei a făcut apel la toți cei care pot apăra țara, în special veteranilor, să se prezinte la centrele de recrutare.

De asemenea, Zelenski a făcut apel la donatorii de sânge să se îndrepte către centrele de recoltare. Avem militari răniți, a spus liderul de la Kiev.

Ucraina se apără. Am rupt relațiile diplomatice cu Rusia. Suntem în război.

24-02-2022
09:23

Australia a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia

Prim-ministrul australian Scott Morrison a numit invazia Ucrainei de către Rusia „brutală” și „neprovocată”, în timp ce a anunțat noi sancțiuni pentru încă 25 de persoane și patru instituții financiare.

„Denunțăm ceea ce sunt acțiuni ostile unilaterale în Ucraina. Rusia încalcă în mod flagrant dreptul internațional și Carta ONU. Rusia a ales războiul”, a spus Morrison, într-o conferință de presă joi.

„Împreună cu comunitatea internațională, ne unim împreună în termeni fermi pentru a condamna aceste acte scandaloase în cei mai puternici termeni posibil”, a spus Morrison.

Morrison a precizat că noile sancțiuni vor viza comandanții armatei, miniștrii adjuncți ai apărării și mercenarii ruși „responsabili pentru agresiunea neprovocată și inacceptabilă”, precum și întreprinderile care au fost implicate în dezvoltarea și vânzarea de tehnologie și arme militare.

24-02-2022
09:21

Aleksandr Lukașenko: "Trupele noastre nu iau parte la această operațiune"

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că forţele armate din Belarus nu iau parte la operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit agenției de presă Belta, citată de Reuters şi France Presse.

“Trupele noastre nu iau parte la această operaţiune”, a precizat Lukaşenko în timpul unei reuniuni cu şefii armatei sale.

24-02-2022
09:17

OSCE condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei

Ministrul de externe polonez Zbigniew Rau, preşedintele prin rotaţie al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi secretarul general al organizaţiei, Helga Schmid, au condamnat Rusia şi au cerut Moscovei să pună capăt imediat ostilităţilor.

“Condamnăm energic acţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Acest atac împotriva Ucrainei pune în pericol în mod grav viaţa a milioane de oameni şi este o încălcare gravă a dreptului internaţional şi a angajamentelor Rusiei. Cerem încetarea imediată a tuturor activităţilor militare”, au precizat cei doi oficiali într-un comunicat.

24-02-2022
09:12

Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko: Putin este Hitler modern

Fostul președinte al Ucrainei și actualul parlamentar Petro Poroșenko a spus că „azi este o zi tragică”, dar că Ucraina va învinge.

Poroșenko, care a fost în funcție între 2014 și 2019, l-a comparat și pe președintele rus Vladimir Putin cu un Hitler modern.

Situația din parlamentul Ucrainei este tensionată, iar înăuntru sunt mulți oameni înarmați, a declarat pentru BBC un jurnalist ucrainean aflat în clădire.

24-02-2022
09:07

Echipamente militare ruse au pătruns în Ucraina din Belarus

Serviciul de grăniceri al Ucrainei, DPSU, a publicat fotografii cu ceea ce spune că este un convoi militar rusesc care trece în sudul Ucrainei din peninsula Crimeea, care a fost anexată de Moscova în 2014.

DPSU spune că trupele ruse au tras cu obuze de artilerie înainte de a-și trimite vehiculele militare. Ucraina spune că, de asemenea, coloane militare rusești au traversat în nord din Belarus și din Rusia în est.

 

24-02-2022
09:00

Emmanuel Macron: Rusia trebuie să pună capăt „imediat” operațiunilor militare din Ucraina

„Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a declara război Ucrainei. Rusia trebuie să își încheie imediat operațiunile militare”, a scris el într-un tweet joi.

„Franța este solidară cu Ucraina. Este alături de ucraineni și lucrează cu partenerii și aliații săi pentru a pune capăt războiului.”

Preşedintele francez a convocat joi dimineaţă Consiliul de apărare şi securitate naţională la Palatul Elysee în problema situaţiei din Ucraina.

24-02-2022
08:55

Armata Ucrainei a eliminat 50 de inamici, anunță agenția UNIAN

Forțele armate ale Ucrainei au respins atacul ocupanților ruși asupra unei regiuni din Lugansk. Acest lucru a fost raportat de Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Strategică pe Facebook, relatează agenția ucraineană de presă UNIAN.

Potrivit cartierului general, armata ucraineană a distrus echipamentele inamice și a eliminat aproximativ 50 de inamici.

24-02-2022
08:50

Zelenski ordonat armatei să provoace pierderi maxime invadatorilor

Comandantul șef suprem al Forțelor Armate, Volodimir Zelenski, a dat ordin armatei să provoace pierderi maxime invadatorilor, potrivit serviciului de presă al comandantului șef al forțelor armate ale Ucrainei Valeri Zalezhni.

„Pe 24 februarie, la ora 5:00, forțele armate ale Federației Ruse au început bombardarea intensivă a unităților noastre din est, au lansat atacuri cu rachete și bombă asupra aerodromurilor din Borispol, Ozerny, Kulbakino, Chuguev, Kramatorsk, Cernobaevka, ca precum şi asupra facilităţilor militare ale Forţelor Armate.

În același timp, agresorul a început să bombardeze teritoriul și așezările Ucrainei de-a lungul graniței de stat și la granița cu OMC a Republicii Autonome Crimeea.

Forțele de apărare ale statului, folosind dreptul la autoapărare în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, oferă o respingere demnă încercărilor inamice de a trece granița. Situația este sub control. Trupele ruse suferă pierderi”, se mai arată în informare.

24-02-2022
08:46

Aeronavele civile ocolesc spațiul aerian ucrainean și vestul Rusiei

Imaginile de la serviciul de urmărire a zborurilor Flightradar24 arată în cea mai mare parte spațiu aerian gol deasupra Ucrainei și vestului Rusiei, cu avioane în zonă care se îndepărtează de regiunile de graniță.

Foto: Flightradar

Joi devreme, autoritățile aviatice ucrainene au emis o notificare prin care se restricționează spațiul aerian al țării, acoperind regiunile din jurul Kievului, Dnipro, Lviv, Odesa și Simferopol.

Autoritățile europene de reglementare a aviației au avertizat, de asemenea, că orice aeronavă civilă din apropierea graniței cu Ucraina s-ar putea confrunta cu un „risc ridicat” de a fi vizată.

24-02-2022
08:35

România, împreună cu alte state membre, cere activarea Articolului 4 al NATO

România, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și țările baltice au cerut activarea articolului patru din Tratatul de la Washington pentru ca să lanseze consultări în cadrul NATO cu privire la preocupările de securitate.

“În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a anunțat Aurescu, pe Twitter.

În conformitate cu articolul 4 din Acordul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia vreunuia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată.

24-02-2022
08:27

Maia Sandu: Guvernul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență

Președintele Republicii Moldova a făcut anunțul după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

24-02-2022
08:19

Stațiile de metrou din Kiev au devenit buncăre

În capitala ucraineană Kiev, stațiile de metrou au devenit buncăre improvizate. Martorii din oraș au declarat pentru CNN că sunt pline de oameni care transportă provizii, organizați în grupuri.

Gările sunt pline – dar nu și trenurile în sine, care încă merg fără probleme.

24-02-2022
08:13

Marea Britanie va anunța un pachet de sancțiuni fără precedent

Ministrul adjunct de Externe al Regatului Unit, James Cleverly, a spus BBC și alte mass-media britanice că Regatul Unit prezintă un pachet de sancțiuni coordonat și fără precedent.

Sancțiunile ar urma să înceapă astăzi și mai multe vor fi anunțate în valuri în zilele următoare. Acestea ar fi cele mai mari și mai severe sancțiuni pe care Rusia le-a văzut vreodată, a declarat el pentru Sky News.

El a mai spus că Regatul Unit va oferi „asistență directă” Ucrainei în apărarea țării lor.

“Acest atac a fost planificat de mult de Vladimir Putin. Aceasta este o invazie și este complet neprovocată și nejustificată”.

24-02-2022
08:10

Vehicule militare rusești au intrat în țară în mai multe locații, anunță Ucraina

Ucraina spune că vehiculele militare rusești au intrat în țară în mai multe locații, inclusiv din Belarus în nord și Crimeea în sud.

Alte traversări au avut loc în est, în regiunea Harkov și Lugansk. Potrivit serviciului de frontieră al Ucrainei, Rusia a deschis focul cu artileria înainte de a trimite vehicule militare.

24-02-2022
08:06

Veteranii din Ucraina vor primi arme

Armele urmează să fie distribuite veteranilor militari din Ucraina ca răspuns la acțiunea Rusiei, transmite agenția de presă Reuters, citând poliția.

Aceasta vine pe fondul unor rapoarte conform cărora ucrainenii sunt încurajați să se alăture unităților teritoriale de apărare ale țării.

24-02-2022
07:49

Rusia susține că a suprimat apărarea aeriană a Ucrainei

Ministerul Apărării din Rusia, citat de Interfax, a declarat că „Apărarea aeriană a forțelor armate ale Ucrainei a fost suprimată”.

Ministerul rus al Apărării a adăugat că „Forțele de pază a frontierei din Ucraina nu au opus rezistență unităților Rusiei”. 

Anterior, Kievul anunțase că a răspuns atacurilor aeriene ale Moscovei și că a doborât cinci avioane și un elicopter. Deocamdată nu există surse independente care să confirme vreuna dintre variante.

„Forțele Armate Naționale, folosind dreptul la apărare acordat de articolul 51 al Carten Națiunilor Unite, au răspuns cu demnitate la încercările inamicilor de a trece granițele Ucrainei”, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev. „Situația este sub control. Trupele Rusiei au suferit pierderi”.

24-02-2022
07:40

Precizări importante de la Ministerul român al Apărării Naționale

Ministerul român al Apărării Naționale a dat un comunicat prin care dezavuează informațiile și dezinformările apărute în spațiul public în ultimele ore.

„ATENȚIE!

Circulă deja în spațiul media informații nereale cu privire la alte aeronave ucrainene aflate în România, în afara celei de la Bacău, despre care v-am informat deja.

NU CONFIRMĂM niciun alt caz de aeronave ucrainene care ar fi pătruns în spațiul aerian național sau care ar fi aterizat pe alte aeroporturi.

Așadar: NU CONFIRMĂM cazurile semnalate la Câmpia Turzii, Cluj sau Timișoara.

Vă adresăm rugămintea ca în această perioadă să vă informați din surse oficiale!

Mai mult, verificați informațiile care ajung la dumneavoastră din alte surse!”, se arată într-un comunicat postat de MApN pe pagina de Facebook

24-02-2022
07:37

Șapte persoane au murit în urma bombardamentelor Rusiei

Șapte persoane au murit, potrivit primelor rapoarte confirmate, în urma bombardamentelor decise de regimul de la Kremlin, au declarat reprezentanții poliției din Ucraina. 

Oficialii au precizat că aceste victime s-au înregistrat la o unitate militară de la Podilsk, în apropiere de Odesa, unde șase persoane au fost ucise și șapte a fost rănite. De asemenea, 19 persoane sunt date dispărute. 

Al șaptelea mort este din Mariupol, a adăugat reprezentantul poliției.

24-02-2022
07:32

Națiunile Europei condamnă atacul Rusiei

Națiunile Europei condamnă atacul Rusiei. Un purtător de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz a anunțat că acesta a vorbit în această dimineață cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și l-a asigurat de solidaritatea Germaniei. „Avem un război terestru în Europa, lucru despre care credeam că poate exista doar în cărțile de istorie. Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a spus și ministrul economiei de la Berlin, Robert Habeck. 

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat șocat de atacul neprovocat al Rusiei și a anunțat că Marea Britanie va răspunde decisiv.

La rândul său, premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat că acțiunile lui Putin sunt „nejustificate și nejustificabile”. „Lucrăm alături de aliații din NATO și din Europa pentru a răspunde imediat, cu unitate și hotărâre”, a adăugat Draghi.Meanwhile,

Iar purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat că „este momentul ca NATO să-și întărească flancul de est”, adăugând că se așteaptă ca o astfel de decizie să fie luată cât mai curând. 

24-02-2022
07:26

Invazia a fost precedată de tiruri de artilerie

Convoaiele Armatei Rusiei au trecut granița în Ucraina la nord de orașul Cernihiv, în regiunea Sumi, și la est de Lugansk, a anunțat un oficial al grănicerilor ucraineni (DPSU). 

Ofensiva terestră a Rusiei a fost precedată de un tir masiv de artilerie.

Există mai mulți grăniceri răniți în urma acestui atac, au precizat sursele din DPSU. Grănicerii au adăugat că fac tot ce pot, alături de forțele armate, pentru a-i opri pe inamici.

24-02-2022
07:05

Avion militar ucrainean, interceptat și aterizat la Bacău

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale al României, „joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15,  pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național”.

„Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc. Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05”, se mai arată în comunicatul MApN.

„După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații.           Vom reveni cu detalii pe acest subiect, pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, mai precizează documentul.

Comunicatul Ministerului Apărării Naționale mai precizează că, „în ceea ce privește situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea. Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp”.

24-02-2022
07:03

MAE al Ucrainei: Avem de a face cu un „act de război”. Kievul cere ajutor pentru apărare

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev a descris invazia Rusiei ca pe un „act de război”, potrivit unei postări pe Facebook a ministerului. 

„Este un act de război, un atac asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, o încălcare grosolană a statutelor Organizației Națiunilor Unite și a normelor și principiilor de drept internațional”, a scris purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

El a adăugat că trupele Rusiei lui Putin atacă orașele „pașnice” ale Ucrainei, într-o ofensivă ce urmărește să „distrugă statul ucrainea, să răpească teritorii ale Ucrainei prin forță, și să instituie un regim de ocupație”.

„Ucraina își afirmă dreptul de auto-apărare, în concordanță cu dreptul internațional”, se mai arată în declarație, în care de adaugă că Armata ucraineană este gata sp respingă agresorii și să apere teritoriul țării cu toată forța.

Nikolenko a cerut comunității internaționale să „acționeze imediat” și a cerut noi sancțiuni contra regimului Putin și a Rusiei, precum și ajutor constând în echipamente militare pentru a spori capacitățile de apărare ale Ucrainei.

„Viața și securtatea, nu doar ale cetățenilor ucraineni, dar și siguranța cetățenilor Europei și viitorul lumii depind de răspunsul nostru unitar”, se mai arată în declarație. 

24-02-2022
06:46

Departamentul Apărării al SUA nu poate confirma dacă la invazia dinspre Belarus participă doar militari ruși

Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii urmărește incursiunile trupelor Federației Ruse, deplasate în Belarus pentru exerciții, în teritoriul național al Ucrainei, a anunțat un oficial american, joi. 

El a precizat că, deocamdată, nu este clar dacă la această invazie participă doar trupe ale Rusiei sau și militari din Belarus.

24-02-2022
06:42

Aeroporturile din sudul Rusiei, închise sau restricționate

Mai multe aeroporturi din Rusia și-au suspendat sau restricționat operațiunile în urma războiului declanșat de Putin  în Ucraina, potrivit unui anunț al federației de transport aerian din Rusia, Rosaviația.

„Din cauza situației dificile din zona Ucrainei, de pe 24 februarie la ora 3:45, ora Moscovei, zborurile de pe unele aeroporturi din sudul Rusiei au fost suspendate”, a anunțat Rosaviația.

Restricțiile vor fi în vigoare, deocamdată, până pe 2 martie, potrivit aceleiași autorități. 

Aeroporturile afectate de această interdicție de zbor sunt cele din Rostov, Krasnodar, Anapa, Gelendjik, Elista, Stavropol, Belgorod, Briansk, Oriol, Kursk, Voronej și Simferopol, din Crimea.

24-02-2022
06:36

Ucraina a doborât cinci avioane și un elicopter al Rusiei

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că a doborât cinci avioane de luptă și un elicopter al Rusiei, care atacau țara.

Armata Rusiei a respins aceste afirmații, potrivit agenției ruse TASS, citate de BBC.

24-02-2022
06:29

Ministrul de externe al Ucrainei cere sancțiuni „devastatoare” contra Rusiei

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a făcut un apel la comunitatea internațională să ia o poziție decisivă față de agresiunea Rusiei lui Vladimir Putin.

„Lumea trebuie să reacționeze imediat. Viitorul Europei și al lumii este în joc. Ce trebuie făcut:

1. Sancțiuni devastatoare împotriva Rusiei ACUM, inclusiv SWIFT.

2. Rusia trebuie izolată complet, prin orice mijloace, în toate formatele.

3. Arme și echipamente pentru Ucraina.

4. Ajutor financiar.

5. Ajutor umanitar.”, a scris Kuleba pe Twitter, la scurt timp după atac.

24-02-2022
06:25

Zelenski: Lumea este alături de noi. Continuăm negocierile cu liderii mondiali

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris, joi dimineața, pe Tweiter, că negocierile cu liderii lumii sunt în curs.

„Lumea este alături de noi”, a scris el. „Continuăm negocierile cu liderii lumii. Am primit sprijinul Emirului din Qatar”.

Mai devreme, Zelenzki a scris că a vorbit cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cu cancelarul Germaniei,Olaf Scholz, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

24-02-2022
06:20

Biden condamnă „atacul neprovocat și nejustificat” al Rusiei

Președintele american Joe Biden a condamnat „atacul neprovocat și nejustificat” al Rusiei contra Ucrainei și a promis că Statele Unite și aliații săi vor impune sancțiiuni fără precedent asupra Moscovei, ca răspuns la acest gest incalificabil. 

„Președintele putin a ales cu premeditare calea războiului, care va aduce pierderi catastrofale și multă suferință pentru oameni”, a spus Biden.

„Rusia va fi singura responsabilă pentru morțile și distrugerile pe care acest atac le va aduce, iar Statele Unite și partenerii săi vor răspunde de o manieră decisivă”. Lumea va face Rusia răspunzătoare de actele sale”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Așteptata invazie a Rusiei în Ucraina a început, joi dimineața. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a dat ordinul de invazie.

Armata Rusiei a intrat deja în Ucraina prin mai multe puncte, cele mai importante mișcări de trupe având loc în zona Donețk, dar și în zona Odesa. Sirenele de atac aerian au trezit, joi dimineața, populația capitalei Kiev.

ADVERTISEMENT

Ce știm sigur până acum

Având în vedere obișnuita propagandă de război, dar și lunga istorie de manipulări a Kremlinului, multe informații sunt contradictorii. Aici, ce știm sigur până la acest moment, informații confirmate de surse oficiale sau de marile agenții de presă internaționale.

Într-o discurs televizat la 05:55 ora Moscovei, Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară” în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Putin a spus că Rusia acționează în autoapărare. El i-a îndemnat pe soldații ucraineni să depună armele. Orice intervenție a puterilor externe împotriva Rusiei va primi un răspuns „instantaneu”, a spus el.

Rusia a lovit infrastructura ucraineană cu rachete, spune Ucraina. De asemenea, mai spune că a doborât aeronave rusești – ceea ce Moscova neagă.

ADVERTISEMENT

Convoaie de trupe și tancuri au pătruns în Ucraina din toate direcțiile. Un convoi a traversat din Belarus într-un punct situat la nord de capitala Kiev. Un altul a intrat din Crimeea în sud, pe care Rusia a anexat-o din Ucraina în 2014.

Potrivit relatărilor, cel puțin opt persoane au fost ucise

Există ambuteiaje lungi în timp ce locuitorii încearcă să fugă din capitala Kiev. Alți locuitori au căutat adăpost în stațiile de metrou. Corespondenții BBC spun că, deși oamenii se așteptau la un atac, amploarea invaziei i-a luat prin surprindere.

ADVERTISEMENT

Ucraina a declarat legea marțială. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a cerut sancțiuni devastatoare, inclusiv interzicerea Rusiei din sistemul internațional de transfer bancar Swift.

Prețurile petrolului au crescut la peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată în șapte ani. Moneda rusă, rubla, a scăzut la un minim istoric în raport cu dolarul și euro; Piețele din Marea Britanie au scăzut.

A existat un cor de condamnări din partea liderilor lumii: președintele american Joe Biden a spus că războiul va aduce „pierderi catastrofale de vieți omenești”; Premierul Marii Britanii Boris Johnson s-a declarat „îngrozit” de „atacul neprovocat”.

Kievul, atacat cu rachete

Ministrul de interne al Ucrainei a anunțat că „invazia a început” cu lovituri aeriene asupra Kievului. Exploziile unor rachete în capitala ucraineană și în alte orașe din țară au fost confirmate de reporterii televiziunilor străine și de localnici.

Potrivit surselor CNN, exploziile s-au auzit în estul capitalei, în zona aeroportului din Kiev. Este vorba de zona Borispil, la circa 25 de kilometri de orașul propriu-zis. Dar aceleași surse nu au putut să confirme dacă ținta a fost aeroportul sau un alt obiectiv.

Potrivit informațiilor din rețelele sociale, explozii au fost semnalate și la Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Acolo, potrivit martorilor oculari, au avut loc o serie de explozii asurzitoare.

De asemenea, la Kramatorsk, o localitate aflată la circa 120 de kilometri nord de zona separatistă Donețk, localnicii au relatat că au auzit două explozii foarte puternice.

La Dniepropetrovsk, un locuitor din centrul orașului a declarat pentru CNN că a avut loc o explozie puternică.

Și în orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, au fost semnalate explozii.

La Odesa, pe malul Mării Negre, au fost auzite două grupuri de explozii, la un interval de circa 20 de minute.

De asemenea, locuitorii din Zaporijia au declarat că au auzit explozii puternice, dar la o distanță apreciabilă de oraș.

Armata ucraineană a anunțat că Rusia a început un bombardament intens asupra forțelor armate ale Ucrainei. De asemenea, forțele aeriene ale Ucrainei au început deja să răspundă atacului aerian al Rusiei.

La Odesa, unde anterior au avut loc explozii, a fost raportată și prezența unor trupe de parașutiști, dar armata a negat această informație.

Iar potrivit unor rapoarte încă neconfirmate, și trupele ruse din Belarus s-ar fi put în mișcare spre Ucraina.

S-a instituit legea marțială. Ce a vorbit Zelenski cu Biden. Ce face Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, joi dimineața, întroducerea legii marțiale în întraga țară și le-a cerut cetățenilor să rămână calmi.

Anterior, Zelenski a încercat să vorbească la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, dar fără succes.

La rândul său, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineața că țara sa nu plănuiește să ocupe Ucraina. El a anunțat că în prezent se desfășoară o „operațiune militară specială” și că după aceasta poporul ucrainean va putea „decide liber” cine să conducă Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Ulterior, liderul de la Casa Albă a declarat: „Condamn acest neprovocat și nejustificat atac al Rusiei. L-am informat pe președintele Zelenski asupra măsurilor de răspuns pe care le vom lua și asupra condamnării internaționale, inclusiv din partea Consiliului de Securitate al ONU, a acestei agresiuni”.

Volodimir Zelenski i-a cerut lui Biden să le spună tuturor liderilor lumii că președintele Putin este autorul unei agresiuni flagrante împotriva poporului Ucrainei. Joe Biden l-a mai informat pe omologul său că va vorbi cu liderii statelor G7, și că Statele Unite și aliații săi vor impune Rusiei „sancțiuni severe”.

În același timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit la telefon cu președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, potrivit agenției de stat Belta. „În jurul orei locale 5:00 dimineața a avut loc o convorbire telefonică între cei doi președinți cu privire la situația din Donbas”, a anunțat președinția bielorusă.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că este cutremurat de oribila invazie a Ucraine și că Vladimir Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat. El a precizat că a vorbit cu președintele Zelenski asupra măsurilor „decisive” ce vor fi luate contra Rusiei.

ADVERTISEMENT