News

Război în Ucraina, ziua 100. Doi jurnaliști Reuters, răniți în estul țării. Putin garantează siguranța exporturilor de cereale ucrainene

Războiul din Ucraina a ajuns la borna zilei cu numărul 100. În cursul zilei de vineri, președintele Vladimir Putin a avut o întrevedere personală cu omologul său din Senegal.
03.06.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 100 Doi jurnalisti Reuters raniti in estul tarii Putin garanteaza siguranta exporturilor de cereale ucrainene
Războiul din Ucraina a ajuns la cea 100-a zi de conflict. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
03-06-2022
19:10

Putn spune că nu se opune tranzitului de cereale din Ucraina

Președintele Rusiei a numit acuzațiile conform cărora statul său împiedică exporturile de grâne ucrainene ”blufuri”, într-un interviu acordat televiziunii de stat Rusia-1.

”Este un bluf. și voi explica de ce. În lume sunt produse cam 800 de milioane de tone de grâu anual. Ni se spune că Ucraina e gata să exporte 20 de milioane de tone, asta e doar 2,5%”, a afirmat liderul de la Kremlin.

”Noi nu împiedicăm exporturile de cereale din Ucraina. Pot fi trimise prin porturi care se află sub controlul țării. Dar nu am minat intrările în porturi. Ucraina a făcută. Și am spus-o de mai multe ori: să curețe minele și să lase navele să treacă”, a mai transmis Putin, care adaugă că ”garantăm că vor trece fără probleme.”

03-06-2022
17:09

Doi jurnaliști de la Reuters au fost răniți în Ucraina

Doi jurnaliști de la Reuters au fost răniți, iar șoferul lor a fost ucis după ce asupra automobilului acestora s-a deschis focul, într-o regiune din estul Ucrainei.

Jurnaliștii ”au răni minore”, conform celor de la Reuters. ”Călătoreau într-un vehicul oferit de către separatiștii ruși, condus de către un șofer ales de către aceștia. Conducătorul auto a fost ucis”, mai arată comunicatul agenției.

Reuters transmite a transmis condoleanțe familiei șoferului, dar nu a oferit alte detalii despre incident. 

03-06-2022
15:25

Compania hotelieră Marriott își va suspenda operațiunile în Rusia

Marriott International Inc a anunțat, vineri, că își va suspenda operațiunile în Rusia după mai bine de 25 de ani de activitate.

Un prim pas în acest sens a fost făcut încă din martie, când compania a decis să întrerupă deschiderea viitoarelor hoteluri și toate planurile de investiții în Rusia, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

Rămânem în continuare în legătură cu asociații noștri din Rusia”, au spus cei de la Marriott, într-un comunicat, scrie Sky News.

Marriott este cea mai recentă companie de nivel mondial care a întrerupt legăturile cu Rusia.

Hilton Worldwide Holdings Inc a suspendat toate activitățile noi de dezvoltare din Rusia și și-a închis biroul corporativ din Moscova în luna martie.

03-06-2022
15:17

Belarus, dispus să accepte tranzitul de cereale din Ucraina

Liderul de la Minsk, Alexander Lukașenko, spune că este pregătit să discute despre posibilul tranzit al cerealelor Ucrainei prin Belarus, relatează ziarul local Belarus Today, citat de BBC.

Condiția președintelui bielorus este ca statului său să i se permită, în schimb, să expedieze mărfuri originare din Belarus din aceste porturi.

”În prezent, toată lumea caută logistică… Bine, putem vorbi. Nu ne deranjează: aduceți marfa prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri”, a spus Lukașenko.

Fermierii din Ucraina au aproximativ 20 de milioane de tone de cereale pe care nu le pot exporta pe piețele internaționale și o nouă recoltă este pe cale să debuteze.

Incapacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele a dus la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial. De asemenea, a ridicat perspectiva de foamete în țările care depind de exporturile sale.

03-06-2022
13:57

Șeful Uniunii Africane îl avertizează pe Putin cu privire la impactul devastator al războiului din Ucraina

Președintele Senegalului și șeful Uniunii Africane, Macky Sall, i-a transmis lui Vladimir Putin că ar trebui să ia în considerare impactul penuriei de alimente cauzate de invazia Ucrainei.

Cei doi oficiali s-au întâlnit vineri, 3 iunie, în orașul Soci, din sudul Rusiei.

”Domnul Putin ar trebui să devină conștient de faptul că țările noastre, chiar dacă sunt departe de teatrul de război, sunt victime la nivel economic”, a spus Sall.

Oficialul african a adăugat că aprovizionarea cu alimente ar trebui să fie ”în afara” sancțiunilor Occidentului asupra Rusiei.

Înainte de startul conflictului din estul Europei, mai mult de 40% din grâul consumat în Africa provenea fie din Ucraina, fie din Rusia.

03-06-2022
12:16

Volodimir Zelenski: ”Apărăm țara de 100 de zile. Victoria va fi a noastră!”

La Kiev, Volodimir Zelenski a marcat împlinirea a 100 de zile de la debutul invaziei ruse în Ucraina.

Într-un clip postat pe mai multe site-uri de socializare, președintele ucrainean a transmis un mesaj plin de optimism.

”Forțele armate ale Ucrainei sunt și ele aici… oamenii națiunii noastre sunt aici. Apărăm Ucraina de 100 de zile deja. Victoria va fi a noastră. Glorie Ucrainei!”, a spus Zelenski.

03-06-2022
11:17

Uniunea Europeană a adoptat oficial al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Vineri, 3 iunie, Uniunea Europeană a adoptat oficial al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în ziua 100 a războiului din Ucraina.

”Cu pachetul de astăzi, creștem limitările capacității Kremlinului de a finanța războiul prin impunerea de noi sancțiuni economice”, a comentat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, cu privire la decizia Consiliului Uniunii Europene, notează Aa.com.

Pachetul include o interdicție a importurilor de petrol rusesc, oferind statelor membre UE 6 luni pentru a elimina treptat țițeiul și 8 luni pentru a reduce alte produse petroliere rafinate.

Petrolul din conducte este scutit temporar de embargoul petrolier, ca o concesie principală către Ungaria.

În plus, Bulgariei și Croației li se acordă și alte derogări privind importurile de petrol și motorină pe mare.

Potrivit calculelor Comisiei Europene, sancțiunile vor reduce 92% din comerțul cu petrol rusesc până la sfârșitul acestui an.

03-06-2022
10:54

Kremlinul: ”Rusia își va continua operațiunea în Ucraina până la îndeplinirea tuturor țintelor”

Vineri, 3 iunie, când se împlinesc 100 de zile de la debutul războiului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spus că Rusia își va continua ”operațiunea” militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse.

Oficialul rus a mai declarat că ”au fost obținute anumite rezultate” în cele 100 de zile.

”Unul dintre obiectivele principale ale operațiunii este protejarea oamenilor din Republicile Donețk și Lugansk.

Au fost luate măsuri pentru a asigura protecția acestora și s-au obținut anumite rezultate”, a spus Peskov, referindu-se la cele două regiuni separatiste ale Ucrainei controlate de Rusia.

03-06-2022
09:29

Ambasadorul ucrainean la Ankara: ”Turcia cumpără de la Rusia cereale furate din Ucraina”

Vasil Bodnar, ambasadorul trimis de Kiev la Ankara, spune că Turcia se numără printre țările care continuă să cumpere cereale pe care Rusia le-a furat din Ucraina, conform BBC.

Diplomatul a mai afirmat că a cerut ajutor de la autoritățile turce și de la Interpol pentru a investiga cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turcești.

Ucraina este un mare exportator al unora dintre cele mai mari alimente de bază din lume, dar în prezent, se estimează că există aproximativ 22 de milioane de tone de cereale în silozuri, care așteaptă să fie trimise pe tot globul.

03-06-2022
09:25

Marea Britanie va trimite rachete de mare precizie în Ucraina

Marea Britanie s-a angajat să trimită sisteme de rachete cu rază medie de acțiune în Ucraina. Secretarul Apărării de la Londra, Ben Wallace, a declarat că Regatul Unit va trimite un număr nespecificat de lansatoare M270, care pot trage rachete ghidate cu precizie de până la 50 de mile – aproximativ 50 de km.

Oficialul britanic a mai spus că trupele ucrainene vor fi antrenate în Marea Britanie pentru a folosi echipamentul, scrie Sky News.

Recent, și SUA a anunțat că va furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete, numite HIMARS.

Cele două sisteme de rachete sunt similare, deși cel american are roți, în timp ce cel britanic, care este construit în SUA, rulează pe șine.

03-06-2022
07:48

Șeful NATO avertizează: ”Occidentul să se pregătească de un război de uzură”

La finalul unei întâlniri de la Casa Albă cu Joe Biden, șeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a transmis statelor occidentale să se pregătească de ”un război de uzură” pe ”termen lung” în Ucraina, notează The Guardian.

”Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. Pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit acum un război de uzură”, a declarat Jens Stoltenberg.

În aceste zile, Jens Stoltenberg este prezent la Washington pentru a pregăti summitul NATO prevăzut să aibă loc între 28 şi 30 iunie la Madrid.

03-06-2022
07:45

Flota rusă din Pacific începe exerciții militare de o săptămână

Flota militară rusă din Pacific a demarat o serie de exerciții care se vor întinde pe o săptămână. 

La teste participă peste 40 de nave de luptă și până la 20 de avioane, au declarat agențiile ruse de presă citate de BBC.

Exercițiile, care au loc în perioada 3 – 10 iunie, vor implica, printre altele, ”grupuri de nave coordonate cu aviația navală care vor participa la operațiuni de căutare pentru submarine inamice”.

Au trecut 100 de zile de când a început conflictul din Ucraina. Până acum, Vladimir Putin a reușit să controleze o cincime din teritoriul ucrainean, însă rezistența rămâne în continuare acerbă. Între timp, Angela Merkel a avut o primă ieșire publică în care comentează situația din Ucraina. Pe parcursul zilei, Kremlinul a dat asigurări că nu vrea să întrerupă relațiile diplomatice cu Occidentul.

Jens Stoltenberg a vorbit despre finalul războiului din Ucraina

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avut în cursul zilei de joi o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden. În urma acestei întrevederi, secretarul general al alianței a afirmat că războiul ”va lua sfârșit la masa negocierilor”, mizând pe soluția diplomatică între Zelenski și Vladimir Putin. În paralel, Stoltenberg a afirmat că ”Președintele Putin și-a dorit mai puțin NATO și a invadat Ucraina, dar va primi mai mult.” A dat semnale și conform cărora situația dintre Turcia și Suedia, alături de Finlanda, ar urma să fie rezolvată amiabil.

ADVERTISEMENT

Între timp, în cursul zilei de vineri, președintele Senegalului și al Uniunii Africane, Macky Sall, va avea o întrevedere cu omologul Vladimir Putin, la Soci, pe malul Mării Negre. Aceștia vor discuta despre situația cerealelor și a îngrășămintelor ce nu pot tranzita Marea Azov și Marea Neagră, elemente în lipsa cărora Africa poate fi afectată masiv. Cei doi ar urma să discute și despre interacțiunile dintre Rusia și Uniunea Africană, ”incluzând expansiunea dialogului politic și cooperarea economică, dar și umanitară.”

Tot joi, Uniunea Europeană a dat undă verde celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și exporturile de petrol are țării. În mod interesant, pe lista de sancțiuni actualizată, Patriarhul Kirill nu mai figurează. Decizia vine ca urmare a presiunilor făcute de Ungaria.

ADVERTISEMENT

O cincime din teritoriul ucrainean, ocupat de ruși

În 100 de zile de război, Rusia a reușit să ocupe o cincime din teritoriul Ucrainei, conform spuselor lui Volodimir Zelenski. ”Astăzi, aproximativ 20% din teritoriul nostru se află sub controlul ocupanților, adică aproape 125.000 km pătrați, este mult mai mult decât teritoriul tuturor țărilor din Benelux.”

Într-un astfel de context, Ucraina ia în continuare în calcul deconectarea de la rețea a centralei nucleare de la Zaporojie. Aceasta poate avea loc în momentul în care armata Kievului pierde controlul asupra operațiunilor de pe amplasament: ”Atâta timp cât se execută comenzile de control și situl menține regimul, nu ne oprim. Dar se analizează și scenariul în care stația ar putea scăpa complet de sub control și atunci o oprim”, a declarat un consilier al prim-ministrului.

ADVERTISEMENT

Rusia nu-și va suspenda relațiile diplomatice cu Occidentul

Angela Merkel a făcut primele comentarii publice în privința războiului din Ucraina. Aceasta și-a declarat susținerea pentru guvernul german, pentru UE, NATO, SUA, dar și pentru toate forțele implicate ce vor să ”pună capăt acestui război barbar.”

”Solidaritatea mea se îndreaptă către Ucraina, atacată și invadată de Rusia. Susțin dreptul acestei țări la autoapărare”, a spus Merkel.

ADVERTISEMENT

Dmitri Pesko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a discutat și despre relațiile diplomatice dintre Rusia și țările din Vest. Cu toate că aceste legături au ajuns la noi minime, Peskov a transmis care este poziția Moscovei: ”Nu intenționăm să suspendăm nimic în ceea ce privește relația cu Occidentul.”

ADVERTISEMENT