News

Război în Ucraina, ziua 101. Mănăstire istorică, atacată de ruşi. Vladimir Putin susține că armata rusă distruge cu ușurință armele NATO trimise Ucrainei

Războiul din Ucraina începe să trezească temeri cu privire la siguranța alimentară la nivel global. În paralel, Jens Stoltenberg anunță că războiul va fi unul de durată.
04.06.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 101 Manastire istorica atacata de rusi Vladimir Putin sustine ca armata rusa distruge cu usurinta armele NATO trimise Ucrainei
Războiul din Ucraina duce la discuții despre siguranța alimentară. Sursa foto: hepta.ro, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
04-06-2022
17:59

Vladimir Putin, despre armamentul NATO trimis Ucrainei: „Armata rusă îl sparge ca niște nuci”

Forțele antiaeriene ruse au doborât zeci de arme ucrainene și „le sparg ca pe niște nuci”, a declarat președintele Vladimir Putin într-un scurt fragment dintr-un interviu difuzat sâmbătă, transmite Reuters.

Agenția de presă RIA, care a citat prima dată comentariile, susține că Putin a răspuns la o întrebare despre armele furnizate de SUA spunând că Rusia se descurcă cu ușurință și a distrus deja o parte importantă a armamentului NATO din Ucraina.

Însă, clipul unui interviu care va fi difuzat duminică arătă clar că Putin a răspuns de fapt la o altă întrebare, care nu a fost afișată.

„Sistemele noastre antiaeriene le zdrobesc ca pe niște nuci. Zeci de astfel de arme au fost distruse”, a spus Putin.

Deși tipul exact de armă la care s-a referit președintele rus nu este clar, Rusia spune că a distrus atât avioanele, cât și rachetele lansate de Ucraina.

04-06-2022
16:24

Oficial ucrainean, atac la adresa lui Macron: „Apelurile pentru a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța”

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a reacționat dur sâmbătă, după ultimele declarații ale președintelui Franței, care a subliniat, din nou, imperativul de a nu umili Rusia în războiul declanșat chiar de ea împotriva Ucrainei.

Oficialul ucrainean a subliniat că important este de a aduce Rusia „la locul ei”, fiind singura opțiune ce garantează salvarea vieților nevinovate.

„Apelurile pentru a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară care ar cere acest lucru. Pentru că Rusia este cea care se umilește singură. Ar fi bine să ne concentrăm cu toții asupra modului de a pune Rusia la locul ei. Acest lucru va aduce pacea și va salva vieți”, a scris pe Twitter Dmytro Kuleba.

Reacția acestuia vine după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că trebuie evitată umilirea Rusiei pentru a putea asigura o pace viitoare. „Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (…) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a pus președintele francez.

Experții în domeniul securității sunt de părere că anunțul președintelui francez echivalează cu acceptarea de către Ucraina a cedării unor teritorii în schimbul păcii. Aceștia subliniază că nu se pune problema sentimentelor rănite a lui Putin, ci de a i se oferi ceva pentru a opri acest război.

„Va fi un acord de pace, iar Ucraina și Rusia vor determina contururile acestuia prin acest concurs militar. Dacă Rusia eșuează în război, își va pierde capacitatea de a asigura câștiguri. Dacă va reuși, va încerca să-și păstreze câștigurile și să ia teritoriu.

Dacă pierde, este umilitor, ipso facto, și nicio subtilitate diplomatică nu poate acoperi asta. Deci Macron pare să spună într-adevăr că lui Putin trebuie să i se acorde ceva substanțial, adică Ucraina trebuie să sacrifice un teritoriu. Altfel, Putin va fi umilit. Nu avem cum să ocolim această concluzie”, este de părere profesorul Phillips O. Brien, profesor de studii de securitate la Universitatea St. Andrews din Scoția.

 

04-06-2022
16:00

Bilanţul atacului asupra mănăstirii

Patru persoane au murit după atacul ruşilor asupra mănăstirii din Svyatohirsk, conform preşedintelui Volodimir Zelenski

Acesta susţine că în jur de 300 de oameni, printre care şi 60 de copii, se aflau în lăcaşul de cult şi a cerut UNESCO să excludă Rusia din organizaţie, ca urmare a acestui atac. 

04-06-2022
13:25

Mănăstire din regiunea Doneţk, atacată de ruşi

O mănăstire istorică de lemn din Svyatohirsk, regiunea Doneţk, a fost cuprinsă de flăcări, ca urmare a unui bombardament al ruşilor, conform informaţiilor apărute în mass-media ucraineană.

Nu se cunosc detalii despre evenutale victime.

04-06-2022
12:57

Marriott se retrage din Rusia. Alte lanțuri hoteliere se pregătesc să-i urmeze exemplul

Gigantul Marriott International, cu 23 de hoteluri în Rusia, a anunțat că-și suspendă operațiunile în viitorul apropiat, anunță cotidianul rus Komersant. Decizia managementului vine în contextul noilor restricții ale SUA, Marea Britanie și UE asupra Rusiei.

Hotelurile vor putea, însă, funcționa, și după plecarea grupului hotelier. Conform legilor ruse, managementul marilor branduri străine sunt asigurate, în general, de ruși, care pot decide pe plan intern destinul respectivei companii.

Nici cei de la Hilton nu se simt prea bine, în condițiile în care spațiile de cazare sunt mai mult goale. Este o problemă generală la hotelurile de lux din Rusia, pentru că numărul clienților cu bani a scăzut semnificativ în ultima perioadă.

04-06-2022
12:12

Apelul lui Zelenski către primarii americani

Volodimir Zelenki a cerut primarilor americani din oraşe înfrăţite cu unele din Rusia să rupă aceste legături.

Conform acestuia, zeci de oraşe americane sunt înfrăţite cu cele din Rusia. Printre ele se numărăr Chicago cu Moscova, Jacksonville cu Murmansk, San Diego cu Vladivostok, Albany cu Tula.

„Ce vă oferă aceste conexiuni? Probabil că nimic. Dar ele oferă Rusiei posibilitatea de a spune că nu este izolată, chiar și după ce a început un astfel de război. Nu mențineți legăturile cu ea. Și vă rog să nu le permiteți celor care au devenit criminali să vă numească frații și surorile lor”, a spus preşedintele ucrainean.

04-06-2022
10:08

Macron nu vrea ca Rusia să fie umilită

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Rusia nu trebuie umilită după ce războiul din Ucraina se va încheia, precizând că Franţa va avea un rol de mediator.

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice”, a declarat Macron într-un interviu acordat în presa franceză.

Liderul de la Paris a mai spus că i-a transmis lui Putin că “face o greșeală istorică și fundamentală pentru poporul său, pentru el însuși și pentru istorie”, prin atacarea Ucrainei.

04-06-2022
08:37

Volodimir Zelenski: ”Cu 100 de zile în urmă, ne-am trezit la o nouă realitate”

Volodimir Zelenski rămâne optimist în ceea ce privește victoria împotriva armatei ruse, care se află pe teritoriul Ucrainei de mai bine de 100 de zile.

”Cu exact 100 de zile în urmă, ne-am trezit la o nouă realitate”,  a spus Zelenski, citat de agenția germană DPA. Președintele Ucrainei a descris în termeni duri experiențele războiului și a îndemnat poporul să adopte expresii noi, care până acum le erau străine: rachete, ruine sau deportare.

Zelenski a mai spus că armata rusă a lăsat în urmă ”crime de război, rușine și ură”, deși este considerată și azi ”a doua cea mai puternică din lume”.

04-06-2022
07:01

O țară de refugiați. 14 milioane de ucraineni, forțați să-și părăsească locuințele

Bilanț sumbru al Organizației Națiunilor Unite: în jur de 14 milioane de ucraineni au fost obligați să-și părăsească locuințele, doar în luna februarie. Amin Awad, coordonatorul situațiilor de criză al ONU a declarat, conform The Guardian, că ”amploarea și viteza deplasării lor (a ucrainenilor strămutați) sunt nemaiîntâlnite în istorie”.

”Acest război a avut un impact inacceptabil asupra oamenilor şi a cuprins practic toate aspectele vieţii civile. Acest război nu are şi nu va avea niciun câştigător. Mai degrabă, am asistat timp de 100 de zile la ceea ce se pierde: vieţi, case, locuri de muncă şi perspective. Am asistat la distrugeri şi devastări în oraşe şi sate. Şcolile, spitalele şi adăposturile nu au fost cruţate”, a mai declarat Award.

Oficialul a atras atenția că sunt peste 3 milioane de copii care nu au mai beneficiat de educație și că ”viitorul unei generații este în suspensie”.

După mai bine de 100 de zile de război, numărul persoanelor care au nevoie de sprijin umanitar a ajuns la 15,7 milioane, iar cifra este în creștere.

04-06-2022
06:17

Forțele ruse pregătesc un nou asalt în zona orașului Sloviansk. Se anunță lupte grele

Circa 20 de batalioane ale armatei ruse se strâng în apropiere de Sloviansk și vor încerca din nou să ia cu asalt două localități din zonă, după eșecul de zilele trecute, anunță Statul Major General ucrainean.

Rușii ar fi folosit artileria lângă Sloviansk – Shchurove și Bursikva, iar la Severdonețk, aceștia au avut un ”succes parțial”, după ce au luat cu asalt zonele rezidențiale. De asemenea, luna trecută, orașul Lyman a intrat sub ocupație.

Forțele ruse pregătesc un nou asalt în zona orașului Sloviansk. Se anunță lupte grele Circa 20 de batalioane ale armatei ruse se strâng în apropiere de Sloviansk și vor încerca din nou să ia cu asalt două localități din zonă, după eșecul de zilele trecute, anunță Statul Major General ucrainean.  Rușii ar fi folosit artileria lângă Sloviansk – Shchurove și Bursikva, iar la Severdonețk, aceștia au avut un ”succes parțial”, după ce au luat cu asalt zonele rezidențiale. De asemenea, luna trecută, orașul Lyman a intrat sub ocupație.  Totuși, ucrainenii au reușit cu succes să apere zonele orașelor Bakhmut, Soledar și Lisihansk, după ce adversarii lor au avut mari probleme în a traversa râul Suverskyi Doneț. De asemenea, forțele ucrainene au recâștigat teritoriile de la nord de Harkov.
Zonele controlate de armata rusă în Ucraina, la data de 2 iunie / Sursă foto: CNN

Totuși, ucrainenii au reușit cu succes să apere zonele orașelor Bakhmut, Soledar și Lisihansk, după ce adversarii lor au avut mari probleme în a traversa râul Suverskyi Doneț. De asemenea, forțele ucrainene au recâștigat teritoriile de la nord de Harkov.

Războiul din Ucraina continuă, iar șeful NATO avertizează Occidentul că trebuie să se pregătească pentru un ”război de uzură”, care va dura multă vreme. În paralel, Kremlinul a anunțat că operațiunea din Ucraina va continua până când sunt atinse toate obiectivele. Noile sancțiuni propuse de către Uniunea Europeană au fost adoptate în mod oficial.

Temeri din Africa referitoare la o posibilă criză alimentară

Exporturile de cereale și siguranța alimentară au fost centrul discuțiilor din cursul zilei de vineri, în mai multe ipostaze. Președintele Uniunii Africane și șeful de stat al Senegalului, Macky Sall, s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

”Domnul Putin ar trebui să devină conștient de faptul că țările noastre, chiar dacă sunt departe de teatrul de război, sunt victime la nivel economic”, a afirmat acesta, vorbind despre faptul că aprovizionarea cu alimente trebuie să fie dincolo de sancțiunile Occidentului aplicate Federației Ruse. Africa se bazează masiv pe grâul din Rusia și din Ucraina: peste 40% din importuri provin din aceste două state.

Între timp, Belarusul a anunțat că ia în calcul ca tranzitul de cereale dinspre Ucraina să aibă loc și pe teritoriul său.

ADVERTISEMENT

Aleksandr Lukașenko are, însă, și o condiție. Posibilitatea ca țara sa să expedieze mărfuri beloruse din porturile folosite și de ucraineni. ”În prezent, toată lumea caută logistică… Bine, putem vorbi. Nu ne deranjează: aduceți marfa prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri”, a spus Lukașenko. În prezent, 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina.

Vladimir Putin garantează pentru siguranța exporturilor de cereale ucrainene

Și Vladimir Putin a vorbit despre problema exporturilor de cereale din Ucraina. Liderul moscovit a afirmat că acuzațiile aduse la adresa sa sunt ”blufuri”, insinuând că Rusia nu împiedică exporturile de cereale din Ucraina. Președintele Rusiei dă chiar asigurări că navele ucrainene vor trece fără probleme de cele ale Moscovei.

ADVERTISEMENT

”Noi nu împiedicăm exporturile de cereale din Ucraina. Pot fi trimise prin porturi care se află sub controlul țării. Dar nu am minat intrările în porturi. Ucraina a făcută. Și am spus-o de mai multe ori: să curețe minele și să lase navele să treacă”, a mai transmis Putin, care adaugă că ”garantăm că vor trece fără probleme.”

Doi jurnaliști Reuters au fost răniți în estul Ucrainei

Publicația Reuters a transmis în cursul serii de joi că doi jurnaliști au fost răniți în estul Ucrainei. Mașina în care se aflau aceștia a fost atacată, iar șoferul a fost ucis. ”Călătoreau într-un vehicul oferit de către separatiștii ruși, condus de către un șofer ales de către aceștia. Conducătorul auto a fost ucis”, se arată în comunicatul transmis de către redacție.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj odată cu împlinirea a 100 de zile de ostilități între Ucraina și Rusia. Acesta a postat pe mai multe rețele sociale și a avut un mesaj extrem de optimism. ”Forțele armate ale Ucrainei sunt și ele aici… oamenii națiunii noastre sunt aici. Apărăm Ucraina de 100 de zile deja. Victoria va fi a noastră. Glorie Ucrainei!”, a transmis liderul de la Kiev.

În paralel, însă, Dmitri Peskov declara în aceeași zi că operațiunea din Ucraina va dura până când toate obiectivele vor fi atinse. ”Unul dintre obiectivele principale ale operațiunii este protejarea oamenilor din Republicile Donețk și Lugansk”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT