News

Război în Ucraina, ziua 102. Liderul cecenilor ameninţă cu o “operaţiune specială adevărată”. Ce planuri au ruşii

Războiul declanșat de Vladimir Putin asupra Ucrainei a intrat în a 102-a zi de lupte, cu forțele ruse concentrându-se pentru cucerirea orașului strategic Severodonetsk
05.06.2022 | 07:00
Razboi in Ucraina ziua 102 Liderul cecenilor ameninta cu o operatiune speciala adevarata Ce planuri au rusii
Ziua 102 a Războiului din Ucraina. Lupte crâncene pentru controlul orașului Severodonetsk. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
05-06-2022
18:57

Kadîrov, nouă amenințare la adresa Ucrainei: Va vedea în următoarele zile o „operațiune specială adevărată”

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a revenit în atenție cu o nouă amenințare la adresa Ucrainei, spunând că în zilele următoarea va asista la „o operațiune militară specială adevărată”.

„În următoarele zile veți vedea o adevărată operațiune specială, don, îi veți vedea pe acei șeitani fugind, don, nu doar din acele orașe, dar și din Ucraina, don! Ne pregătim, deci, și îi vom face bucuroși pe adevărații patrioți ai Rusiei și fie ca dușmanii noștri să moară, don!”, a spus Kadîrov într-un clip video distribuit pe Telegram și tradus de jurnalistul Francis Scarr de la BBC.

Mesajul liderului cecen vine în contextul în care mai multe surse au susținut că soldații ceceni, denumiți și soldații tik-tok pentru că aceștia nu iau parte efectiv la lupte, au suferit pierderi însemnate în Severodonetsk, odată cu contraatacul armatei ucrainene.

05-06-2022
17:09

Generalul rus Roman Kutuzov, ucis de trupele ucrainene

Mai multe surse ruse au raportat duminică moartea generalului-maior rus Roman Kutuzov în Ucraina.

Potrivit acestora, generalul Kutuzov se afla pe principalele linii de front din Est, conducându-și soldații la luptă. Coordonatele sale ar fi fost scurse înainte de a fi vizat de lovituri precise ale armatei ucrainene.

Roman Kutuzov era comandantul Armatei a V-a a Rusiei. Moartea acestuia pe front nu a fost încă confirmată din surse independente, fiind însă confirmată de către Sergiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa, dar și de mai multe canale media ruse și separatiste.

05-06-2022
14:51

”Măcelarul din Alep” are la dispoziție 5 zile să captureze complet Severodonețk

Generalul rus Alexander Dvornikov, supranumit ”măcelarul din Alep” sau ”călăul din Siria”, are termen până la 10 iunie să captureze complet orașul Severodonețk sau să blocheze total autostrada Lysychansk-Bakhmut, pe care să o ia sub control, a declarat Sergei Gaydai, guvernatorul regiunii Lugansk, citat de CNN.

Dvornikov are 60 de ani și conduce operațiunea militară din Ucraina începând cu luna aprilie, obiectivul său pe termen scurt fiind acela de a îmbunătăți coordonarea forțelor de invazie.

Venirea generalului a echilibrat raporturile de forță, spun specialiștii, după eșecul evident al rușilor din prima parte a campaniei din Ucraina.

Alexander Dvornikov a luptat în războiul brutal al Rusiei în Cecenia, după care a fost trimis în Siria. Și-a câștigat renumele de ”măcelarul din Alep” după ce a coordonat bombardamente asupra școlilor, spitalelor și altor obiective civile din Siria.

În prezent, în Severodonețk se dau lupte grele, orașul aflându-se pe jumătate sub controlul forțelor ruse. Rușii au implicat toate resursele, sperând într-o victorie rapidă, până pe 10 iunie, însă ucrainenii au reușit să le oprească ofensiva și să recucerească o jumătate din oraș.  

05-06-2022
13:53

Papa Francisc cere reluarea negocierilor între Rusia și Ucraina. ”Nu duceți umanitatea la distrugere”

Papa Francisc a cerut ”negocieri adevărate, concrete, pentru o încetare a focului și o soluție sustenabilă, să se asculte strigătul disperat al oamenilor care suferă, așa cum vedem în mass-media zi de zi, să se manifeste respect pentru viețile oamenilor, să se oprească macabra distrugere a orașelor și satelor de peste tot”.

Suveranul Pontif a făcut apel la ”responsabilii națiunilor” într-un discurs pe care l-a ținut în fața a 25.000 de credincioși, în Piața Sf. Petru și în care a evocat cele 100 de zile de conflict armat în Ucraina. ”Războiul reprezintă negarea visului lui Dumnezeu”, a mai spus Papa Francisc.

”Nu duceți umanitatea la distrugere”, a mai spus Suveranul Pontif, care a anunțat că săptămâna viitoare se va întâlni cu reprezentanți ai guvernului ucrainean pentru a discuta posibilitatea unei vizite la Kiev.

05-06-2022
12:18

Kievul, atacat de la distanță. Ținta bombardamentelor: blindatele primite de Ucraina

Rusia a lansat un nou atac asupra Kievului, după o pauză de mai multe săptămâni. Ministrul rus al apărării spune că este vorba despre un atac cu rachete de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, lansate de forțele aerospațiale ruse.

”Au distrus tancuri T-72 furnizate de țările din Europa de Est și alte vehicule militare care se aflau în hangare”, a dezvăluit oficialul rus, conform AFP.

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a confirmat că două cartiere din sud-estul capitalei ucrainene, Darnițki și Dniprovski, au fost atacate cu rachete. Mai multe rachete de croazieră au fost lansate în direcția Kiev de avioane rusești TU-95, plecate de la o bază din Marea Caspică. Conform Forțelor Aeriene Ucrainene, unele din aceste rachete au fost interceptate.

05-06-2022
09:09

Putin, noi ameninţări

Într-un interviu acordat televiziunii Rossya 1, Vladimir Putin a ameninţat Occidentul că va ataca obiective care nu au fost lovite până acum, dacă livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina continuă.

“Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit”, a spus preşedintele rus.

El a precizat că livrarea de armament Ucrainei are ca scop “prelungirea conflictului”.

05-06-2022
08:24

Rușii, la un pas să provoace un incident nuclear

O rachetă rusească de croazieră a trecut la o distanță foarte mică de o centrală nucleară ucraineană, susține un oficial ucrainean citat de CNN.

Este vorba despre centrala Energoatom, în direcția căreia a fost trasă o rachetă, care a zburat ”la o înălțime critică”. Gestul a fost calificat ca ”inconștient” de autoritățile ucrainene.

Specialiștii Enrgoatom au explicat că ”și cel mai mic fragment de rachetă care lovește o unitate energetică în funcțiune poate provoca o catastrofă nucleară și o scurgere de radiații”.

05-06-2022
06:48

Explozii la Kiev. Zelenski, apel către Putin

Ruşii ar fi lansat un nou atac cu rachete asupra Kievului. Primarul Vitali Kliciko a spus că s-au auzit explozii în această dimineaţă în capitala ucraineană.

“Câteva explozii în cartierele Darniţki şi Dniprovski ale oraşului. Serviciile sting incendiul”, a scris primarul capitalei Ucrainei.

“Agresorul continuă să lanseze rachete şi să efectueze lovituri aeriene asupra infrastructurii militare şi civile a ţării noastre, în special la Kiev”, a scris statul major al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook.

Totodată, într-unul din discursurile sale zilnice, Zelenski a făcut apel la Putin să oprească invazia.

“Armata rusă poate opri arderea bisericilor. Armata rusă poate opri distrugerea oraşelor. Armata rusă poate opri uciderea copiilor. Dacă aceeaşi persoană din Moscova dă un astfel de ordin. Iar faptul că încă nu există o astfel de ordine este o umilinţă evidentă pentru întreaga lume”, a spus Zelenski.

05-06-2022
06:06

Sute de biserici au fost arse, în Ucraina. Unele rezistaseră celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Volodimir Zelenski a ținut un nou discurs, în care a vorbit despre distrugerile provocate de armata rusă în Ucraina.

“Ei sunt gata să ardă totul: bisericile ortodoxe la fel ca orice altceva în Ucraina. În timpul războiului pe scară largă, 113 biserici au fost deja distruse sau avariate de bombardamentele ruseşti. Printre acestea se numără şi cele antice – cele care au rezistat celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au rezistat ocupaţiei ruse. Există şi cele care au fost construite după 1991”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

Președintele Ucrainei a mai dezvăluit că 263 de copii au murit de la începutul invaziei ruse.  

”Dar acesta este numărul oficial. Cu cât aflăm mai multe despre cei care au fost îngropaţi în teritoriile ocupate, cu atât mai mare, din păcate, poate fi numărul de nume de pe această listă”, a mai spus Zelenski.

În ziua de sâmbătă a adus noi lupte puternice între armata rusă și cea ucraineană pentru cucerirea orașului Severodonetsk, oraș devenit obiectivul prioritar al forțelor ruse care, în ultimele cinci săptămâni de când s-au concentrat pe frontul de est, au reușit să înainteze extrem de puțin.

Lupte crâncene pentru cucerirea orașului Severodonetsk

Mai mulți analiști militari sunt de părere că ofensiva pentru cucerirea orașului Severodonetsk ar putea reprezenta ultima ofensivă de care este capabilă armata rusă, fiind astfel punctul în care aceasta culminează și pe frontul de est. Această observație a venit în contextul în care vineri, trupele ruse ajunseseră să controleze circa 70% din suprafața orașului care, înainte de război avea circa 100.000 de locuitori, și care acum a devenit obiectivul principal al armatei ruse. Totuși, după informațiile ce anunțau cucerirea iminentă de către trupele ruse a acestui oraș, armata ucraineană a reușit să lanseze o serie de contra-atacuri puternice ce au luat prin surprindere soldații ruși, care nu au avut timp să intre în poziții defensive.

ADVERTISEMENT

Autoritățile ucrainene au anunțat sâmbătă că „luptele de stradă” au continuat în acest oraș, rușii aruncându-și în luptă toate rezervele de care dispun pentru a asigura cucerirea orașului. „Situaţia din întreaga regiune este extrem de dificilă. Luptele se concentrează în prezent la Severodoneţk pentru că (…) armata rusă şi-a aruncat toată forţa” în această bătălie, a spus guvernatorul regiunii Lugansk, Serguiï Gaïdaï.

„Operaţiunile sunt în desfăşurare în zona industrială Severodoneţk. Luptele de stradă continuă”, a declarat sâmbătă dimineaţa serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Deși armata rusă și-a concentrat toate eforturile pe frontul de est de mai bine de cinci săptămâni, tot ceea ce a reușit să obțină este controlul a câtorva orașe mici din est, avansând în total frontul cu doar câțiva kilometri. În aceste condiții, cucerirea orașului Severodonetsk a devenit crucială pentru armata rusă, dovadă și schimbarea celor cinci generali la conducerea operațiunilor militare din Ucraina ordonată de către Vladimir Putin.

Analiștii militari sunt de părere că aruncarea în luptă a ultimelor rezerve ale armatei ruse arată că aceasta ar putea atinge punctul de culminare, moment în care nu mai este capabilă de susținerea unor operațiuni ofensive. În opinia acestora, contra-atacul armatei ucrainene asupra orașului Severodonetsk demonstrează strategia de a uza și slăbi forțele ruse. Potrivit unor relatări, neconfirmate încă oficial, armata ucraineană a profitat de pozițiile înalte defensive pentru a bombarda cu precizie trupele ruse care au avansat fără acoperire în oraș, făcând numeroase victime în special în rândul soldaților ceceni, soldați care de regulă nu se află în prima linie a frontului.

ADVERTISEMENT

Potrivit mai multor informații o parte din trupele care au luat parte la contra-atacul asupra rușilor din Severodonetsk sunt și trupele din legiunea străină care luptă alături de armata ucraineană. Sâmbătă, Legiunea Străină a anunțat că patru soldați voluntari și-au pierdut viața, fiind vorba de un olandez, un australian, un german și un francez.

„Ne-am pierdut fraţii în luptă, dar curajul lor, memoria şi moştenirea lor ne vor inspira pentru totdeauna”, a scris Legiunea într-o declaraţie postată pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă dimineața, Forţele Armate Ucrainene au anunțat că, de la începutul războiului, rușii au pierdut nu mai puțin de 31.050 de soldați, doar în ultima zi fiind uciși 100 de soldați ai armatei ruse.

Macron insistă ca Putin să nu fie umilit pe front

Preşedintele francez Emmanuel Macron a precizat, într-un interviu acordat presei din Franța, că i-a spus lui Vladimir Putin că a comis o „greşeală istorică şi fundamentală” prin invadarea Ucrainei şi că acum este „izolat” pe scena internațională.

„Eu cred, şi i-am spus-o, că a făcut o greşeală istorică şi fundamentală pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie”, a spus Emmanuel Macron.

Totuși, președintele francez a subliniat, într-o declarație controversată, că este la fel de important ca Rusia „să nu fie umilită” pentru a putea fi găsită o soluție diplomatică la încetarea războiului. „Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (…) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a subliniat Macron.

Ministrul de externe ucrainean a răspuns dur acestei sugestii a președintelui francez susținând că acest tip de apel nu face decât să umilească Franța și mai mult.

„Apelurile de a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franţa şi orice altă ţară care ar cere asta. Pentru că Rusia este cea care se umileşte. Mai bine ne concentrăm cu toţii pe cum să punem Rusia la locul ei. Acest lucru va aduce pace şi va salva vieţi”, a scris Kuleba pe Twitter.

Analiștii militari au subliniat că singura cale rațională prin care Vladimir Putin ar putea să nu fie „umilit” pe frontul din Ucraina ar fi ca Rusia să primească mai multe teritorii din partea Kievului, o condiție deja respinsă ferm de către oficialii ucraineni.

„Dacă Rusia eșuează în război, își va pierde capacitatea de a asigura câștiguri. Dacă va reuși, va încerca să-și păstreze câștigurile și să ia teritoriu. Dacă pierde, este umilitor, ipso facto, și nicio subtilitate diplomatică nu poate acoperi asta. Deci Macron pare să spună într-adevăr că lui Putin trebuie să i se acorde ceva substanțial, adică Ucraina trebuie să sacrifice un teritoriu. Altfel, Putin va fi umilit. Nu avem cum să ocolim această concluzie”, este de părere profesorul Phillips O. Brien, profesor de studii de securitate la Universitatea St. Andrews din Scoția.

La fel, istoricul Timothy Snyder este de părere că Vladimir Putin nu are nevoie de nicio alternativă ne-umilitoare, în contextul în care Kremlinul deține controlul absolut asupra presei din Rusia și își poate crea astfel oricând propria realitate alternativă și chiar să declare victoria și îndeplinirea misiunii speciale. „Este lipsit de sens să creezi o „rapă de ieșire” în lumea reală, când tot ce are nevoie Putin este una într-o lume virtuală pe care o controlează complet. Vorbind despre „rampele de ieșire” nu face decât să ofere liderilor ruși ceva de care să râdă în aceste vremuri, de altfel dificile”, a explicat istoricul american.

De altfel, Vladimir Putin a declarat, potrivit unui scurt fragment dintr-un interviu al său pentru postul de televiziune Rossia-1, că forţele antiaeriane ruse au doborât zeci de arme livrate Ucrainei de alte state şi “le sparg ca pe nuci”.

„Sistemele noastre antiaeriene le zdrobesc ca pe niște nuci. Zeci de astfel de arme au fost distruse”, a spus Putin.

ADVERTISEMENT