News

Război în Ucraina, ziua 106. Armata rusă ar fi folosit în premieră avionul invizibil Suhoi Su-57. Boris Johnson, un nou avertisment

Război în Ucraina, ziua 106. Luptele din zona de est a statului vecin se intensifică. Volodimir Zelenski e convins că soarta întregii regiuni Donbas va fi decisă de bătălia pentru Severodonețk.
09.06.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 106 Armata rusa ar fi folosit in premiera avionul invizibil Suhoi Su57 Boris Johnson un nou avertisment
Război în Ucraina, ziua 105. Volodimir Zelenski spune că soarta regiunii Donbas se decide la Severodonețk. Sursa: Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT
09-06-2022
20:24

Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare

La o întâlnire cu tinerii antreprenori din Rusia, Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei (în Marele Război al Nordului), invadând o parte din această țară, precum şi din Finlanda, dar și o parte din Estonia şi Letonia, relatează Agerpres.

”Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat.

Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului timp de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera”, a afirmat Putin.

”Atunci când a întemeiat noua capitală (n.r. Sankt Petersburg), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei.

Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. El recupera şi întărea ţara”, a mai spus liderul de la Kremlin.

09-06-2022
19:13

De teama unor atacuri hibride, Finlanda vrea să construiască bariere la granița sa cu Rusia

Guvernul de la Helsinki intenționează să ridice bariere la granița de est cu Rusia. Măsura este menită să consolideze nivelul de pregătire împotriva amenințărilor hibride apărute pe fondul invaziei ruse în Ucraina, potrivit Reuters.

Autoritățile scandinave se tem că Rusia ar putea încerca să facă presiuni asupra Finlandei trimiţând solicitanţi de azil la frontiere, aşa cum Uniunea Europeană a acuzat Belarus că a procedat la sfârşitul anului trecut. Atunci, sute de migranţi din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa au rămas blocaţi la graniţa cu Polonia.

09-06-2022
17:25

Doi luptători britanici și unul marocan, capturați de ruși în estul Ucrainei, condamnați la moarte

Măsuri drastice împotriva luptător străini din armata Ucrainei capturați de forțele ruse.

Presa de stat de la Moscova, citată de Sky News, informează că doi cetățeni britanici și un marocan, care au luptat de partea ucraineană în regiunea Donbas și au fost apoi luați prizonieri, au fost condamnați la moarte, joi, pentru ”mercenariat”.

Decizia a fost dată de către justiția așa-ziselor autorități separatiste din Donețk.

Cei doi britanici condamnați sunt Aiden Aslin, 28 de ani, și Shaun Pinner, 48 de ani. Ei luptaseră în Ucraina când au fost reținuți de forțele ruse în aprilie și ținuți apoi în autoproclamata Republică Populară Donețk, o regiune separatistă din estul Ucrainei. .

09-06-2022
16:23

Boris Johnson avertizează asupra impactului negativ al unui posibil compromis al Ucrainei cu Rusia

În cursul zilei de joi, premierul britanic Boris Johnson a avertizat cu privire la voinţa unor occidentali de a încuraja Ucraina să accepte un compromis ”prost” cu Rusia.

Liderul cabinetului de la Londra consideră că acest lucru ar fi ”dezgustător din punct de vedere moral”, relatează Agerpres.

”Încurajarea unei păci proaste în Ucraina înseambă încurajarea lui Putin şi încurajarea tuturor celor cred, în lume, că agresiunea merită efortul”, a denunţat şeful Guvernului britanic.

”Ar fi o greşeală şi ar deschide uşa altor conflicte, unei instabilităţi mai mari, unei incertitudini mai mari în lume şi, astfel şi mai multor dificultăţi economice”, a avertizat Boris Johnson.

09-06-2022
16:20

Armata rusă ar fi folosit în premieră avionul invizibil Suhoi Su-57

Rusia duce lupta de pe frontul de est la un alt nivel. Presa de stat de la Moscova scrie că armata lui Putin ar fi folosit patru avioane ”invizibile” de generația a cincea Suhoi Su-57, pentru a distruge sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei.

”În timpul unei operațiuni speciale în Ucraina, Rusia a desfășurat o misiune de patru avioane de luptă Su-57 conectate într-o singură rețea de informații pentru a distruge sistemele de apărare aeriană, a declarat o sursă informată”, informează publicația RIA Novosti.

Conform aceleiași surse, ”combinarea aeronavei într-o singură rețea de informații crește eficiența identificării și lovirii țintelor” și a mai precizat că prin această misiune s-a confirmat vizibilitatea redusă a avionului Su-57 pe radar.

09-06-2022
10:28

Sute de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile clădirilor distruse din Mariupol

Sute de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile clădirilor distruse din Mariupol, potrivit unui consilier al primarului oraşului.

Petro Andriuşcenko, consilierul primarului Mariupololui, a vorbit pe Telegram despre o ”caravană nesfârşită a morţii” în oraşul portuar ocupat, unde între 50 şi 100 de cadavre descoperite în fiecare bloc de apartamente sunt preluate de sub dărâmături şi transportate la morgi sau – în funcţie de starea în care se află cadavrele – la groapa de gunoi.

În postare, oficialul ucrainean a spus că aproximativ două cincimi din clădiri au fost percheziţionate de forţele de ocupaţie până în prezent.

Luna trecută, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk a declarat că 60% din clădirile din Mariupol au fost distruse, dintre care 20% nu au putut fi reconstruite.

09-06-2022
09:09

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vizită în România

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ar putea ajunge săptămâna viitoare în România. Informația a venit deocamdată pe surse. Discuţiile încă nu s-au finalizat între cele două ţări. Interesant este discutăm despre o vizită scurtă a preşedintelui francez care va merge direct la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Preşedintele francez Emmanuel Macron ar veni în România pe 14 iunie. Ar fi cea de-a treia vizită pe care acesta o face în ultimii ani de zile în țara noastră. Macron ar vrea să discute cu militarii francezi aflați în baza din România

09-06-2022
08:26

Ucraina admite că rușii dețin controlul în Insula Șerpilor

Oficiali de la Kiev au recunoscut că rușii îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor. Vorbim despre o zonă ocupată de armata lui Vladimir Putin încă din primele zile ale conflictului. Ucraineni spun că invadatorii caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa.

Afirmațiile au fost făcute chiar de şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk. “La ora actuală nu se observă o activitate intensă din partea grupului naval al Federaţiei Ruse în Marea Neagră. Acesta încearcă să păstreze distanţa faţă de coastă, ţinând cont că ar putea fi vizat de forţelor ucrainene, aşa cum s-a întâmplat cu crucişătorul ‘Moskva'”, a afirmat Gumeniuk.

Aceasta nu a ezitat o clipă și a transmis că rușii continuă să instaleze noi echipamente în Insula Şerpilor, unde încearcă să-şi consolideze poziţiile. De altfel, armata lui Putin au instalat deja câteva sisteme de apărare antiaeriană pe insulă pentru a-şi apăra navele de eventualele atacuri dinspre ţărm.

Mai mult decât atât, ucraineni spun că invadatorii ruși au adus în zona insulei nave mari de desant. „La ora actuală, vedem că inamicul caută în continuare variante pentru o desantare de trupe la Odesa sau pentru o operaţiune de sabotaj”, a mai declarat Natalia Gumeniuk.

“Litoralul (Odesei) este în continuare o linie de apărare şi poate fi folosit atât de inamic, ca rampă de lansare pentru un atac asupra Ucrainei, cât şi de forţele ucrainene pentru respingerea inamicului. Am face bine dacă ne-am odihni pe litoral după ce vom fi învins invadatorul”, a mai zis aceasta.

Vă readucem aminte că Insula Șerpilor se află la o distanță de 141 de kilometri de Odesa și la doar 40 de kilometri de Sulina, România.

09-06-2022
04:21

Mare parte din orașul Severodonețk, sub control rusesc

Cea mai mare parte din orașul Severodonețk a ajuns sub controlul rușilor, conform lui Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk.

În urmă cu doar câteva zile, Haidai îi anunța pe jurnaliștii de la RBC-Ucraina că trupele speciale ale Kievului controlează aproximativ jumătate din oraș.

Totuși, când a vorbit despre faptul că trupele ruse au văzut progresele făcute de Ucraina, ”au început să niveleze, practic, orașul cu bombe și lovituri de artilerie.”

Bătăliile dure din estul Ucrainei continuă. Cel mai probabil, soarta întregii regiuni Donbas se va decide în aceste zile.

Război în Ucraina, ziua 105. Volodimir Zelenski spune că soarta regiunii Donbas se decide la Severodonețk

În acest moment, Severodonețk, un oraș strategic, este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului.

ADVERTISEMENT

Dată fiind această realitate, Rusia e conștientă și a crescut semnificativ numărul militarilor din zonă. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de Interfax.

Bătălia pentru Severodonețk este una dintre cele mai dificile de la începutul invaziei rusești în Ucraina, iar acolo se decide soarta Donbasului.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a fost afirmat de liderul de la Kiev, într-un mesaj transmis miercuri noapte, relatează Ukrinform.

Același Volodimir Zelenski a anunțat, miercuri, că peste 31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului

ADVERTISEMENT

Preşedintele ucrainean a adăugat că războiul costă forțele armate ruse ”300 de vieți pe zi” și va atinge curând un nivel care va deveni inacceptabil pentru Moscova.

Forțele Ucrainei, probleme tot mai mari în zona Severodonețk

Numeric inferioare, forțele ucrainene au fost împinse către la periferia orașului Severodonețk, din cauza mai multor bombardamente rusești, a declarat miercuri guvernatorul regiunii pentru publicația RBC-Ukraine, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, forțele de apărare ucrainene au lansat o contraofensivă și au recucerit aproape jumătate din oraș. Tactic, acestea au decis să nu rămână acolo după ce Rusia a început să atace zona cu bombardamente și lovituri aeriene, a spus guvernatorul Serghei Haidai.

”Forțele noastre controlează acum din nou doar periferia orașului. Dar luptele continuă, forțele noastre apără Severodonețk, este imposibil să spunem că rușii controlează complet orașul”, a precizat el.

Kremlinul plănuiește anexarea zonei Herson, pe modelul Crimeea

Între timp, în sudul Ucrainei, lucrurile se complică pentru integritatea teritorială a statului agresat.

Vladimir Putin speră să anexeze regiunea Herson la fel cum a făcut cu Crimeea în 2014, a declarat un un oficial din Parlamentul de la Moscova.

”Integrarea regiunii Herson în Rusia va fi completă, așa cum s-a procedat și cu Crimeea”, a scris Igor Kastiukevich, membru al Dumei de Stat, într-un raport realizat în urma unei vizite a adjunctului Administratiei prezidentiale ruse, Sergei Kirienko, în regiune.

Un referendum din 2014, în care Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei, a fost condamnat de națiunile occidentale ca fiind ilegal și fals.

Avertisment sever al ONU: Războiul din Ucraina ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete

În timp ce în Ucraina luptele sunt departe de final, Organizația Națiunilor Unite lansează avertismente severe.

ONU spune că urmările în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane.

”Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, grav şi se accelerează”, a atenţionat el. “Pentru populaţiile din lumea întreaga războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”, a avertizat şeful ONU.

Dacă întreaga ”criză alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces” la produse alimentare, ”lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”, a adăugat Guterres, citat de Agerpres.

”Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, a mai declarat Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT