LIVE Actualizat 11-06-2022
19:12

Război în Ucraina, ziua 108. Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au murit de la debutul invaziei. Ursula von der Leyen, a doua vizită la Kiev

În ziua 108 de război, lupta pentru Severodonețk a devenit și mai îndârjită. Forțele ucrainene așteaptă piesele de artilerie solicitate occidentalilor, în timp ce armata rusă continuă să bombardeze orașul strategic.
11.06.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 108 Aproximativ 10000 de soldati ucraineni au murit de la debutul invaziei Ursula von der Leyen a doua vizita la Kiev
Continuă luptele grele în Severodonetsk. Foto: hepta.com, flickr.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
11-06-2022
19:12

Comisia Europeană se pronunță săptămâna viitoare pe cererea de aderare a Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că decizia Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va fi anunțată săptămâna viitoare.

Este vorba de o recomandare a CE privind obținerea de către Ucraina a statutului de candidat la aderare, urmând ca procesul de integrare propriu-zisă să fie mult mai lung.

Aţi făcut multe cu privire la consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de implementare a reformelor, pentru a lupta împotriva corupţiei, de exemplu”, a spus von der Leyen în conferinţa de presă susținută alături de Zelenski.

Un răspuns pozitiv al UE la cererea ucraineană de aderare poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are un viitor”, a spus Zelenski apreciind totodată că agresiunea rusă împotriva țării sale este o primă etapă a unei agresiuni împotriva Europei.

11-06-2022
18:30

Parchetul ucrainean: Aproape 300 de copii au fost uciși de la începutul războiului

Parchetul General de la Kiev a anunțat că cel puțin 287 de  copii au  fost uciși și alți 492 răniți de la începutul invaziei ruse din Ucraina, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Procurorii ucraineni susține că 24 de copii și-au pierdut viața în timpul bombardamentelor  ruse asupra orașului Mariupol, scena unor lupte grele între trupele ucrainene și cele rusești.

Datele prezentate sunt provizorii, întrucât sunt în curs de desfășurare anchete în zonele disputate în momentul de față, precum și în cele eliberate recent de către armata ucraineană.

De asemenea, Parchetul ucrainean a mai anunțat că bombardamentele au afectat 1.971 de școli și alte instituții  educaționale, dintre care 194 au fost complet distruse.

11-06-2022
17:17

Oficial al separatiștilor din Lugansk: Sute de soldați ucraineni încercuiți la Severodonețk

Rodion Miroșnik, „ambasador” al Republicii Populare Lugansk în Rusia, a afirmat că între 300 și 400 de soldați ucraineni sunt încercuiți într-o uzină chimică din Severodonețk.

El a adăugat că în încercuire ar mai fi până la 500 de civili care se refugiaseră într-un adăpost din perimetrul uzinei și pe care i-a caracterizat drept „ostatici”. 

Miroșnik a afirmat că militarii ucraineni au făcut o cerere „inacceptabilă” de a se retrage către Lisiciansk, oficialul separatist afirmând că singura lor opțiune este capitularea necondiționată.

În replică, șeful administrației  ucrainene din Lugansk, Serhi Haidai, a afirmat că afirmațiile legate de încercuirea unor soldați ucraineni sunt „minciuni diseminate de propagandiștii ruși”. Haidai susține că armata ucraineană păstrează  controlul asupra zonei industriale din Severondonețk și respinge atacurile rusești.

11-06-2022
15:40

Armata ucraineană are muniție insuficientă - guvernatorul de la Mikolaiv

Guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitali Kim, a afirmat că luptele din zona de sud a frontului s-au transformat într-un război de artilerie, transmite BBC.com.

Vitali Kim a precizat că stocurile de obuze ale trupelor ucrainene sunt pe terminate și a cerut țărilor din Occident să accelereze ritmul livrărilor de arme cu rază lungă de acțiune și de muniție pentru a da Ucrainei posibilitatea să riposteze la bombardamentele rusești. „Ajutorul Europei și Americii este foarte, foarte important”, a spus Kim.

Problema stocurilor reduse de muniție a fost menționată vineri și de către Vadim Skibițki, adjunctul șefului serviciului de informații al armatei ucrainene.

11-06-2022
12:47

Ucraina anunță că a pierdut 10.000 de soldați de la debutul invaziei ruse

Ucraina anunță că aproximativ 10.000 dintre soldații săi au murit în război declanșat de Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a oferit această informație într-un interviu pe rețelele sociale, notează BBC. El a fost întrebat câți militari a pierdut Ucraina în primele 100 de zile de război – adică până la 3 iunie.

Ucraina a anunțat, recent, că pierde aproximativ 100 de soldați în lupte în fiecare zi, la care se adaugă alte sute de răniți.

Același Arestovici a mai spus că pierderile Rusiei au fost de câteva ori mai mari. Conform Guvernului ucrainean, peste 32.000 de soldați ruși au murit de la debutul războiului.

11-06-2022
10:54

Kremlinul anunță că 800.000 de persoane din estul Ucrainei au primit pașaport rusesc

Potrivit unui anunț de la Moscova, peste 800.000 de persoane din regiunile separatiste din estul Ucrainei au primit cetăţenia rusă printr-o procedură simplificată în ultimii trei ani, scrie Pravda.

Sâmbătă, 11 iunie, au fost eliberate primele pașapoartele rusești pentru cetățenii din Zaporojie, teritoriu ocupat de forțele ruse.

Moscova nu spune exact câte persoane au aplicat pentru pașapoarte. Anterior, ministerul rus de interne spunea că a primit cereri de la ”peste 70.000 de persoane”.

Potrivit oficialilor de la Moscova, cele peste 800.000 de persoane care au primit pașapoarte rusești în ultimii ani provin din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

11-06-2022
09:09

Ursula von der Leyen, a doua vizită la Kiev. Președinta CE, întâlnire cu Volodimir Zelenski

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a vorbi despre integrarea europeană a Ucrainei.

Într-o postare pe contul său de Twitter, șefa CE a anunțat că va avea o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

Statul estic vrea să obțină statutul oficial de candidat pentru Uniunea Europeană (UE) până la sfârșitul lunii iunie.

Ursula von der Leyen se află la a doua vizită la Kiev de la declanșarea invaziei ruse. Pe 8 aprilie, o delegaţie a Uniunii Europene, formată din preşedinta CE, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi premierul slovac Eduard Heger, ajungea în Ucraina cu trenul.

11-06-2022
08:59

Ucraina raportează încă 24 de copii morți. Numărul total al deceselor în rândul minorilor se ridică la 287

Într-un comunicat emis sâmbătă, Procuratura Generală din Ucraina a anunţat că a fost informată de decesul altor 24 de copii în Mariupol, oraşul asediat timp de mai multe săptămâni şi apoi cucerit de ruși la mijlocul lunii mai, relatează BBC.

Astfel, conform Procuraturii, de la debutul războiului, cel puţin 287 de copii au murit în Ucraina. Alţi cel puţin 492 de minori au fost răniţi.

În timpul documentării infracţiunilor, s-a descoperit că alţi 24 de copii au murit la Mariupol, în regiunea Doneţk, din cauza bombardamentelor la întâmplare ale armatei ruse”, a precizat Procuratura pe serviciul de mesagerie Telegram.

11-06-2022
07:11

Biden: ”Zelenski nu a vrut să audă avertismentele americane înainte ca Rusia să invadeze Ucraina”

Președintele american Joe Biden a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ”nu a vrut să audă” atunci când serviciile de informații americane au adunat informații că Rusia se pregătea să invadeze.

”Foarte mulți oameni au crezut că exagerez când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe”, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles.

”Dar aveam informaţii în acest sens. Preşedintele rus Vladimir Putin urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta”, a adăugat el în faţa jurnaliştilor.

Conform euronews.com, aproximativ 10.000 de civili sunt blocați în oraș și nu pot fi evacuați. Luptele violente de stradă continuă în Severodonețk, iar forțele ucrainene duc un război de uzură. Astfel speră să câștige timp în speranța că artileria cerută aliaților occidentali va fi livrată curând.

Bombele rușilor lovesc constant obiectivele din Severodonețk si Harkov

Vineri seara, cel puțin doi civili au fost spitalizați în urma bombardamentelor rusești de la periferia Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, potrivit serviciilor regionale de urgență.

ADVERTISEMENT

Echipele de urgență au căutat ieri mai multe victime în Derhaci, oraș situat la 12 km nord-vest de Harkov, care a fost vizat la rândul său de o serie de lovituri în ultimele săptămâni.

Direcția principală a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Harkov a precizat că în urma bombardamentelor au izbucnit mai multe incendii în clădirile rezidențiale.

ADVERTISEMENT

Primarul din Harkov a declarat că orașul care a fost un obiectiv-cheie în primele etape ale invaziei rusești, continuă să sufere lovituri regulate.

Intensitatea bombardamentelor… a devenit puțin mai mică, dar în orașul Harkov sunt folosite bombe și rachete de o putere mai mare. Distrugerile pe care le vedem astăzi sunt foarte, foarte grave”, a declarat Ihor Terekhov, conform skynews.com.

ADVERTISEMENT

Bombe pentru civilii care revin în Harkov

El a spus că Moscova sabotează ceea ce el a numit revenirea la normalitate a Harkovului: ”Procesul de restabilire a vieții de zi cu zi în Harkov este în curs de desfășurare. Metroul funcționează, transportul public funcționează…

Multe întreprinderi au început să se deschidă, mulți locuitori din Harkov au început să se întoarcă. Dușmanul vede toate acestea și asta îl înfurie. Este clar că vrea să destabilizeze situația.”

ADVERTISEMENT

Altfel, nu s-a ajuns la niciun acord privind exportul cerealelor ucrainene. Atât Ucraina, cât și Rusia se acuză reciproc pentru acest impas. Aproape 5 milioane de ucraineni s-au înregistrat ca refugiați de la invazia rusă, ceea ce a determinat UNHCR să numească războiul din Ucraina “una dintre cele mai mari crize de strămutare a oamenilor din lume“.

Ce s-a întâmplat în ziua 107 de război

Vineri, printre cele mai importante evenimente înregistrate în ziua 107 de război a fost apelul forțelor ucrainene către puterile occidentale. Administrația de la Kiev a cerut mai multă artilerie și a subliniat că în prezent războiul se axează mai ales pe bombardarea reciprocă a pozițiilor.

Un prim semn a venit de la președintele Franței, Emmanuel Macron, care a discutat cu Zelenski şi l-a asigurat că-i va furniza armament greu. Altfel, amintim că președintele francez a dezvăluit că va face două vizite în România și Republica Moldova.

Tot vineri, primarul din Mariupol a declarat că ”holera, dizenteria și alte boli infecțioase sunt deja în oraș”. În aceeași zi, Ucraina a acuzat Rusia că vrea să-i distrugă statalitatea.

De cealaltă parte, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a precizat că misiunea forțelor armate este de a recâștiga ”teritoriile originale”. Mai multe informații despre ziua 107 de război puteți citi AICI.

ADVERTISEMENT