LIVE Actualizat 13-06-2022
19:50

Război în Ucraina, ziua 110. Olaf Scholz anunță că Germania va livra armele promise. Lisichansk, sub tirurile rușilor

Luptele de la Severodonețk se concentrează în zona uzinei chimice Azot, apărată de câteva sute de militari ucraineni, situație care aduce aminte de luptele pentru combinatul Azovstal de la Mariupol.
13.06.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 110 Olaf Scholz anunta ca Germania va livra armele promise Lisichansk sub tirurile rusilor
Militarii ucraineni amenințați de perspectiva unei noi încercuiri/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
13-06-2022
19:50

Ucraina a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile

Ucraina a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni, în sud şi est. Anunţul a fost lansat luni de reprezentanții Ministerului Agriculturii, care susţin că acest lucru nu reprezintă ”o ameninţare pentru securitatea alimentară”.

În ciuda pierderii a 25% dintre terenurile cultivabile, structura culturilor însămânţate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul populaţiei ucrainene.

Consumul s-a redus, de asemenea, din cauza deplasărilor masive (de populaţie) şi a migraţiilor externe”, a afirmat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki.

Peste şapte milioane de ucraineni s-au deplasat în interiorul ţării, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Cifrele au fost confirmate şi de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Lor li se adaugă alte 7,3 milioane de ucraineni care au fugit în străinătate.

Vîsoţki a subliniat că în ciuda pierderii deloc neglijabile de terenuri, ”structura actuală a suprafeţelor cultivate nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea alimentară a Ucrainei”.

Agricultorii ucraineni au reuşit să pregătească relativ bine însămânţarea înainte de începutul războiului. În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrăşămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare şi circa o treime din cantitatea de carburant necesară”, a mai spus acesta, conform Agerpres.

 

13-06-2022
19:49

Situație critică și la Lisichansk

Corespondenții BBC urmăresc bătălia din orașul Severodonețk și anunță că de cealaltă parte a râului se află orașul Lisichansk. Acesta se află încă în mâinile ucrainenilor, dar guvernatorul regional spune că se află sub tiruri intense din partea rușilor.

Presupunând că Rusia urmărește să controleze tot Luganskul, Lisichansk va fi următoarea țintă după Severodonețk.

 

13-06-2022
19:48

Olaf Scholz susține că armele promise vor ajunge în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a respins criticile conform cărora Germania întârzie livrările de armament greu către Ucraina, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Vom livra toate armele pe care le-am aprobat. Este vorba despre echipament foarte greu. Trebuie să poţi să îl foloseşti, trebuie să fii antrenat pentru asta”, a declarat Scholz, care a subliniat că a fost nevoie mai întâi ca forţele ucrainene să fie instruite pentru folosirea armelor.

Amintim că ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, a făcut pentru accelerarea livrării armelor solicitate: ”Este dezamăgitor că livrările de arme din Germania ajung extrem de lent”.

Altfel, Scholz a refuzat să confirme relatările conform cărora ar urma să se deplaseze joi la Kiev, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și președintele Klaus Iohannis.

 

13-06-2022
17:41

Cele 3 poduri dintre Severodonețsk și Lisichansk au fost distruse

Bătăliile pentru orașul Severodonețsk se duc la aceeași intensitate ca în zilele trecute. Guvernatorul regional a declarat că toate cele trei poduri care leagă Severodoneţk de oraşul vecin Lisichansk au fost distruse, conform BBC.

Locuitorii care au rămas în oraș supraviețuiesc în condiții extrem de dificile, orașul fiind sub tiruri grele de obuze, rachete și bombe lansate de forțele aeriene ruse.

În acest context, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ucrainene luptă pentru ”literalmente fiecare metro” din orașul care este punctul central al luptelor din regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Guvernatorul regional Serhiy Haidai a precizat că podurile au fost distruse deși trupele rusești nu au capturat complet orașul. Asta înseamnă că evacuarea locuitorilor este imposibilă. La fel se întâmplă și cu transportul de bunuri.

13-06-2022
16:26

Armata ucraineană susține că pierde teren din cauza lipsei armamentului greu

Yuriy Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării, a spus că este nevoie urgentă de mai multe arme din partea Occidentului. În cadrul emisiunii Newshour de la BBC World Service, Yuriy Sak a declarat că, deși Ucraina este recunoscătoare pentru armele pe care le-a primit până acum de la țările occidentale, noile livrări nu sosesc atât de repede pe cât ar trebui.

Suntem puțin îngrijorați, nu există o înțelegere suficientă a nivelului amenințării cu care ne confruntăm noi și cu care se confruntă Europa”, a declarat acesta, conform BBC.

La Severodonetsk, în estul regiunii Donbas – unde luptele sunt cele mai aprige – el spune că armata ucraineană continuă să protejeze orașul ”cu ceea ce putem”, dar că ar fi fost ”mult mai eficientă în respingerea inamicului și în eliberarea teritoriului ucrainean dacă am fi primit până acum mai mult armament greu”.

Avantajul Rusiei este copleșitor, adaugă el. ”În medie, ei trag aproximativ 50.000 de gloanțe pe zi, acum este vorba literalmente de un baraj de obuze de mortier, bombardamente aeriene, lovituri cu rachete.

Nu există nici măcar un oraș ucrainean în acest moment care să nu fie în zona de risc. Chiar astăzi avem un atac cu rachete într-unul dintre orașele din regiunea Cernihiv, care nu se află în estul Ucrainei. Dar, cu toate acestea, a fost lovit”, a mai declarat Yuriy Sak.

 

 

 

13-06-2022
14:40

Primarul din Mariupol susține că distrugerea infrastructurii critice a orașului a fost bine coordonată

Vadim Boichenko a declarat pentru BBC că distrugerea infrastructurii critice a orașului la începutul invaziei a fost bine coordonată. El a declarat că „trădătorii” au transmis coordonatele forțelor ruse devreme.

„Știau unde să bombardeze. Au fost mulți trădători care au dat coordonate. Tot ce aveam, tot ceea ce este considerat infrastructura critică a orașului, a fost distrus în primele șapte zile. Sunt 15 surse de alimentare în oraș.

Nici primarul nu știa unde sunt toate. Și știau și într-o săptămână le-au distrus pe toate 15. Orașul a rămas fără lumină”, ​​spune el.

Au fost vizate și punctele de apă, liniile de comunicație și depozitele de alimente și medicamente, mai spune Boichenko.

El susține că „trădătorii” sunt deputați în consiliul orășenesc din partidul pro-rus Platforma Opoziției – Pentru viață. Ei conduc acum orașul sub ocupația rusă.

BBC precizează că nu a putut să verifice în mod independent afirmațiile edilului.

13-06-2022
10:09

Rusia anunță că a distrus arme trimise de Occident în estul Ucrainei

Într-un comunicat emis luni, Ministerul rus al Apărării anunță că armata Moscovei a distrus o mare cantitate de arme și echipamente militare în regiunea Donețk, inclusiv unele care au fost trimise din SUA și Europa, notează BBC.

Conform oficialilor de la Kremlin, rachete aeriene de înaltă precizie au lovit o bază de lângă gara Udachne, distrugând echipamentele care fuseseră livrate forțelor ucrainene de aliații vestici.

13-06-2022
10:04

Zelenski descrie situația din Severodonețk drept una ”severă”. Orașul a devenit epicentrul bătăliei pentru Donbas

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris situația de la Severodonețk drept una ”severă”. Acesta spune că acest oraș a devenit epicentrul bătăliei pentru controlul regiunii Donbas.

Între timp, un consilier al liderului de la Kiev a făcut un nou apel către Occident pentru furnizarea de arme.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Mihailo Podoliak a precizat că Ucraina are nevoie să ajungă la o ”paritate a armelor grele” cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

El a mai adăugat că o decizie cu privire la câte arme vor fi trimise din Occident este așteptată miercuri, când miniștrii apărării din întreaga lume se vor întâlni la sediul NATO de la Bruxelles.

13-06-2022
08:24

Forțele ucrainene, împinse de armata rusă în afara centrului orașului Severodonețk

Ucraina a anunţat luni dimineață că forţele sale armate au fost respinse de ruși din centrul oraşului estic Severodoneţk, notează publicația The Guardian.

”Inamicul, cu sprijinul artileriei, a desfășurat operațiuni de asalt în orașul Severodonețk, a avut un succes parțial, a împins unitățile noastre departe de centrul orașului”, a transmis armata ucraineană pe Facebook.

”Rușii au înregistrat un succes parțial în cursul nopții. Ne-au împins trupele din centru și continuă să ne distrugă orașul”, a scris Serhi Haidai, guvernatorul din Lugansk, pe Telegram.

Oficialul ucrainean a mai adăugat că forțele armate ale Moscovei ”adună tot mai multe echipamente” pentru a ”încercui” Severodonețk și Lisiciansk.

13-06-2022
08:02

Mihail Kasianov, premier al Rusiei în perioada 2000 - 2004, se așteaptă ca războiul să dureze 2 ani

Mihail Kasianov, premier al Rusiei din 2000 până în 2004, a declarat agenției internaționale de presă, AFP, că se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze până la doi ani.

După ce a fost demis de Putin, Kasyanov s-a alăturat opoziției Rusiei și a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului. El este acum liderul partidului de opoziție Libertatea Poporului, sau Parnas.

Kasianov a mai spus că este imperativ ca Ucraina să câștige: ”Dacă Ucraina va cădea, statele baltice vor fi următoarele”, a avertizat acesta.

13-06-2022
07:56

Trei persoane, printre care un copil de 6 ani, au murit în urma bombardamentelor din Lisiciansk

Armata rusă continuă să ucidă civili în războiul din Ucraina. Un total de trei persoane au fost ucise duminică în orașul Lisiciansk, din Lugansk, inclusiv un băiețel de 6 ani.

Acest anunț a fost făcut de guvernatorul regiunii, Serhii Haidai. Acesta a adăugat că o altă persoană a fost rănită în urma atacurilor.

În total, de la debutul invaziei ruse, 288 de copii ucraineni au fost uciși și peste 500 răniți.

13-06-2022
07:52

Zelenski: Numărul morților în rândul soldaților din Rusia ar putea depăși 40.000

Într-un nou mesaj video televizat, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că Rusia trimite ”recruți prost pregătiți” în regiunea Donbas.

Potrivit liderului de la Kiev, Moscova desfășoară forțe de rezervă în Donbas pentru a-și susține asaltul asupra orașului Severodonețk, ”unde lupte foarte aprige se desfășoară pentru fiecare metru”, precum și Lisichansk, Bakhmut și alte zone.

În aceste condiții, Volodimir Zelenski a susținut că numărul deceselor în rândul rușilor ar putea depăși 40.000 până la sfârșitul lunii iunie.

Rusia poate trece de borna celor 40.000 de trupe pierdute deja încă din iunie. În niciun alt război nu a pierdut atât de mult”, a spus liderul de laKiev, acuzând generalii ruși că își consideră armata drept ”carne de tun”.

13-06-2022
04:18

Volodimir Zelenski: Generalii ruşi îşi văd oamenii ca fiind carne de tun

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său că generalii ruşi îi văd pe soldaţii lor ca fiind “carne de tun” şi că Rusia ar putea depăşi în această lună pragul de 40.000 de soldaţi morţi în războiul din Ucraina.

“Scopul tactic al ocupanţilor nu s-a schimbat. Ei atacă în Severodoneţk, unde au loc lupte crunte pentru fiecare metru de pământ. Şi atacă spre Lisichansk, Bahmut, Sloviansk şi aşa mai departe.

Armata rusă încearcă să desfăşoare forţe de rezervă în Donbas. Însă ce rezerve au ei acum? Se pare că vor arunca în bătălie recruţi pregătiţi slab şi pe cei strânşi prin mobilizarea ascunsă. Generalii ruşi îşi văd oamenii pur şi simplu ca fiind carne de tun în dorinţa lor de a fi în avantaj numeric. Şi asta înseamnă un lucru: Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi morţi în iunie. Ei nu au mai pierdut atâţi oameni în niciun alt război în multe decenii”, a spus Zelenski.

13-06-2022
03:35

Amnesty International: Rusia a ucis sute de civili la Harkiv folosind muniţie cu dispersie

Rusia a ucis sute de civili la Karkiv folosind muniţie cu dispersie, se arată într-un raport al Amnesty International.

Amnesty a precizat că a găsit dovezi că forţele ruse au folosit în mod repetat muniţie cu dispersie – rachete care elimină mine mici, care explodează mai târziu.

Bbc.com notează că a observat în cinci locuri de impact din Harkiv dovezi ale efectului asociat muniţiilor cu dispersie.

Muniţiile cu dispersie sunt controversate pentru că sunt detonate în aer şi eliberează mai multe bombe mai mici care cad apoi într-o zonă extinsă şi îi pot pune în pericol pe civili. Deseori, bombele mai mici nu explodează la impact şi ajung să reprezinte un pericol pentru anii care vin.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat care interzice folosirea acestor muniţii. Rusia şi Ucraina nu se numără printre semnatare

Informațiile date de  Rusia și Ucraina privind situația din Severodonețk sunt contradictorii, rușii afirmândă că au încercuit militarii din zona uzinei chimice Azot, în timp ce ucrainenii dau asigurări că soldații săi din perimetrul zonei industriale nu au fost încercuiți.

Informații contradictorii privind situația de la Severodonețk

Într-un comunicat emis duminică dimineață, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a spus că Ucraina deține controlul fabricii Azot din Severodoneţk, locație unde se adăpostesc sute de civili.

ADVERTISEMENT

Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei”, a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean, citat de BBC.

Oficialul a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk duminică sau luni.

ADVERTISEMENT

În schimb, un oficial al republicii separatiste Lugansk a afirmat că ucrainenii sunt încercuiți, însă forțele rusești nu intenționează să ia cu asalt uzina, unde s-au retras militarii ucraineni din zonă, informează agenția Interfax, citată de News.ro.

Nu există planuri să fie luată cu asalt uzina Azot. Uzina este blocată. Trupele ucrainene care rămân acolo vor fi forţate să se predea”, a mai spus oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

ADVERTISEMENT

Acesta a spus că s-au purtat negocieri cu ucrainenii aflați în perimetrul uzinei, însă nu s-a ajuns la niciun acord. Militarii ucraineni ar fi cerut să li se acorde posibilitatea retragerii într-o zonă aflat sub controlul autorităților de la Kiev, însă cererea lor a fost respinsă.

Un britanic a fost ucis, alți doi riscă să fie executați

Jordan Gatley, un britanic care s-a dus să lupte ca voluntar alături de armata ucraineană a fost ucis în luptele de la Severdonețk, informează BBC.com.

ADVERTISEMENT

Gatley fusese militar într-un regiment britanic de pușcași până în luna martie a acestui an. Imediat după lăsarea la vastră, britanicul s-a dus să lupte alături de ucraineni.

Sub semnul întrebării este soarta altor trei militari veniți din terțe țări ca să lupte alături de ucraineni. Este vorba de britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi de marocanul Brahim Saadoun, care au fost condamnați la moarte de către un tribunal al Republicii Populare Donețk, stat separatist care sprijină invazia rusă în Ucraina.

Denis Pușilin, liderul separatiștilor din Donețk, a declarat că nu intenționează să comute pedeapsa celor trei. „Au venit în Ucraina pentru a ucide civili pentru bani. Acesta este motivul pentru care nu văd condiţii pentru vreo atenuare sau modificare a pedepsei”, a declarat Pușilin, în timpul unei vizite în orașul ocupat Mariupol.

Pușilin a adăugat că premierul Boris Johnson nu pare preocupat de soarta militarilor, din moment ce nu a contactat autoritățile RPD  pentru a discuta situația celor condamnați.

Rusia nu se rezumă doar la ofensiva militară din est. Un atac cu rachetă asupra orașului Ciortkiv din vestul Ucrainei a distrus parțial o instalație militară și a rănit 22 de persoane, a declarat guvernatorul regiunii Ternopil.

Volodimir Truș a mai precizat că patru rachete au lovit orașul noaptea trecută, distrugând patru blocuri, notează BBC. Nu s-au raportat decese, însă 22 de persoane au fost transportate la spital cu răni, inclusiv un copil de 12 ani.

Oficialul a mai adăugat că rachetele au fost trase de pe o navă de război situată în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT