LIVE Actualizat 18-06-2022
14:22

Război în Ucraina, ziua 115. Ce se întâmplă la granițele României. Ultimele detalii despre remorcherul rus distrus la 45 de km de Sulina. Vladimir Putin, primele amenințări directe cu arma nucleară

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a deplasat vineri la Kiev și, printre altele, i-a propus președintelui Volodimir Zelenski un program de pregătire a forțelor ucrainene.
18.06.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 115 Ce se intampla la granitele Romaniei Ultimele detalii despre remorcherul rus distrus la 45 de km de Sulina Vladimir Putin primele amenintari directe cu arma nucleara
Boris Johnson și Volodimir Zelenski au discutat despre pregătirea specială oferită armatei ucrainene. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT
18-06-2022
14:22

Boris Johnson s-a întâlnit a treia oară la Kiev cu Zelenski

Boris Johnson a reafirmat sprijinul pentru Ucraina avertizând asupra riscului “oboselii Ucrainei” pe măsură ce invazia rusă ajunge în cea de-a cincea lună.

Prim-ministrul britanic a spus că este important să se demonstreze că Marea Britanie este implicată “pe termen lung” şi va continua să ofere “rezilienţă strategică”. 

Johnson a făcut o călătorie neanunţată în Ucraina, a treia de la începutul invaziei. El s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski. 

Boris Johnson a vizitat alături de preşedintele ucrainean Mănăstirea Sf. Mihail cu cupola de aur. Aici, conducătorii celor două state au aprins lumânări lângă catapeteasmă.

Johnson a întrebat despre istoria mănăstirii şi decorarea interioară a acesteia. A primit cadou icoana Maicii Domnului din Pochaiv.

Volodimir Zelenski şi Boris Johnson au depus, de asemenea, flori la Zidul de Comemorare al Defuncţilor pentru Ucraina. Au onorat memoria eroilor căzuţi printr-un moment de reculegere.

Preşedintele Ucrainei şi prim-ministrul Regatului Unit au vizitat o expoziţie de echipamente militare distruse ale ocupanţilor ruşi.

18-06-2022
11:44

Armata rusă şi-a consolidat poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să renunţe cu uşurinţă la acest punct strategic, în ciuda ameninţărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insulă din largul coastelor ucrainene şi române permit distingerea a sistemelor de apărare sol-aer. Ruşii au instalat astfel de sisteme pe nave poziţionate în apropiere pentru a-şi întări şi mai mult poziţiile. 

“Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene care acoperă diferite spectre de ameninţare, tunuri antiaeriene SA-13, Pantsir, Tor, ZU-23-2”, spune cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbonne.

“Ei şi-au consolidat poziţia recent, implementând diverse sisteme sol-aer, pe insulă şi pe clădirile poziţionate în jurul insulei. Strategic, acest lucru are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunurile Caesar sau Himars, analizează o sursă militară franceză sub condiţia anonimatului.

Occidentalii au furnizat Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobilă care permit teoretic să loveacă dinspre coastele situate la 30 de kilometri, între care tunurile Caesar franceze, dar mai ales lansatoare de rachetă multiple Himars date de americani şi care sunt în prezent undeva între Europa şi vestul Ucrainei. 

“Ne aşteptăm ca aceste sisteme să fie în luptă în curând şi ne angajăm să menţinem în continuare fluxul de muniţie”, a declarat săptămâna aceasta subsecretarul american al Apărării, Colin Kahl.

18-06-2022
08:44

Vladimir Putin, reacție fermă la amenințările NATO

Preşedintele Vladimir Putin nu a ezitat o clipă și a transmis că Rusia va recurge la folosirea armelor nucleare. Va face acest lucru doar „dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea.

„Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre”, a afirmat Vladimir Putin la Forumul economic de la Sankt Petersburg.

Mai mult decât atât, acesta a catalogat drept „iresponsabile” declaraţiile unor oficiali occidentali, conform cărora Rusia ameninţă omenirea cu armele sale nucleare. 

„Am auzit acest tip de retorică. Noi să rămânem tăcuţi? Răspundem aşa cum trebuie. Dar imediat ce răspundem ei se prevalează de asta şi spun: Rusia este o ameninţare”, a remarcat preşedintele rus.

Cât despre o posibilă confruntare militară directă a Rusiei cu Occidentul ca urmare a războiului pornit de Moscova în Ucraina, Putin a răspuns că ţările occidentale au declarat de fapt în trecut „război pe scară extinsă” unor ţări precum Irak, Libia, Afganistan sau Iugoslavia

18-06-2022
06:41

Volodimir Zelenski anunţă eliberarea unui paramedic capturat de ruşi în urmă cu trei luni la Mariupol

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă eliberarea paramedicului Iulia Paievska, capturat= de ruşi în urmă cu trei luni la Mariupol

”Sunt deosebit de bucuros să vă anunţ că am reuşit să o eliberăm pe medicul şi voluntara ucraineană Iulia Paievska din captivitate, este deja acasă”, a scris Zelenski pe Facebook.

El a dat asigurări că autorităţile de la Kiev vor accîiona în continuare pentru eliberarea ucrainenilor reţinuţi ăi pentru a obţine decizii favorabile pentru Ucraina.

Paievska a fost capturată de forţele ruse în 16 martie, la Mariupol.

18-06-2022
05:26

Cum a fost posibilă scufundarea remorcherului rus lângă Insula Șerpilor. Detaliile atacului

Armata ucraineană nu a ezitat o clipă și a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter, că a distrus şi scufundat un remorcher rusesc mic – Spasatel Vasili Beh. Acesta ar fi fost lovit de două rachete antinavă în apropierea Insulei Şerpilor, la Marea Neagră.

Această navă de susţinere transporta ”muniţie, armament şi personal către Insula Şerpilor”, în largul Odesei.

Marina ucraineană afirmă că la bordul navei se afla unul dintre cele mai moderne sisteme antiaeriene ruseşti cu rază scurtă de acţiune, de tip Tor-M2KM.

Spre deosebire de ieri, Kievul a publicat și o înregistrare video pe care o prezintă ca fiind momentul distugerii navei ruseşti, filmat de o dronă de tip Bayrakhtar TB2 de fabricaţie turcă.

Imaginile par credibile, însă nu au putut fi autentificate, în acest stadiu, de către altă sursă din cadrul autorităţilor ucrainene.

Vă reamintim că oamenii lui Zelenski au anunțat de la începutul războiului în mod eronat că au scufundat bastimente ruseşti – inclusiv nava de patrulare Vasili Bikov sau fregata Admiral Makarov.

Însă, în ambele cazuri, nu au publicat nicio înregistrare video prin care să-şi dovedească spusele.

De cealaltă parte, spre finalul zilei 114 de război, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că mai devreme sau mai târziu, restabilirea relațiilor cu Ucraina este ”inevitabilă.

Vladimir Putin continuă răfuiala cu occidentalii

Declarațiile lui Putin au venit în cadrul discursului susținut la Forumul economic internațional anual de la Sankt Petersburg. La acest eveniment, președintele Rusiei a criticat din nou sancțiunile economice impuse de Occident și a precizat că nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Altfel, Putin a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina nu au provocat criza alimentară globală, cum acuză occidentalii. Liderul de la Kremlin a acuzat SUA pentru creșterea prețurilor la alimente. ”Foametea din cele mai sărace țări va fi pe conștiința administrației americane și a eurocraților”, a spus Vladimir Putin.

După ce a indicat că Rusia e pregătită să exporte mai multe cereale pentru echilibrarea piețelor alimentare mondiale, Putin a completat că accentul va fi pus pe furnizarea de alimente țărilor care riscă să se confrunte cu foametea.

ADVERTISEMENT

Apel pentru posibilii aliați

Autoritățile ucrainene și unii oficiali internaționali au acuzat Rusia că jefuiește țara de cereale și alte produse de bază în zonele pe care le ocupă. Denys Marchuk, vicepreședintele Uniunii Publice a Consiliului Agricol Ucrainean, a declarat că Rusia a ”furat aproximativ 600.000 de tone de cereale” de la ucraineni.

În discursul de vineri, Putin a mai acuzat din nou Occidentul că ”transferă responsabilitatea” către Rusia pentru orice probleme din economia globală. Acesta a mai spus că Rusia nu urmează ”calea izolării”, adăugând că Moscova caută ”parteneriate cu oricine dorește să lucreze cu noi și sunt mulți”.

ADVERTISEMENT

Liderul rus a completat că orice țară care dorește să colaboreze cu Rusia ”se confruntă cu presiuni deschise din partea SUA și a Europei, inclusiv amenințări directe, dar acest șantaj înseamnă puțin când vorbim despre țări conduse de lideri adevărați, care înțeleg care este interesul altcuiva și care este interesul lor”.

Viziune comună despre victorie

Revenind la a doua vizită a lui Boris Johnson la Kiev, trebuie spus că la finalul ei, Zelenski a fost foarte mulțumit de implicarea arătată de Marea Britanie pentru rezolvarea unora dintre cele mai urgente probleme ale țării sale.

ADVERTISEMENT

Avem o viziune comună asupra modului în care să ne îndreptăm spre victorie”, a declarat președintele Ucrainei. Printre altele, el a discutat cu premierul britanic și despre livrarea armelor grele, atât de necesare pentru a contracara agresiunea Rusiei.

Am discutat în detaliu despre situația actuală de pe linia frontului, în estul și în sudul statului nostru. Am discutat despre capacitățile noastre de a ne proteja țara de ocupația rusă.

În special am vorbit despre necesitatea de a crește aprovizionarea cu arme grele. Principalul obiectiv astăzi este să asigurăm și apărarea aeriană a Ucrainei. Începem să ne mișcăm în această direcție.

Rachetele rusești rămân o amenințare pentru poporul nostru și pentru întregul teritoriu al Ucrainei. Marea majoritate a loviturilor cu rachete rusești sunt efectuate de armata rusă asupra oamenilor obișnuiți, asupra infrastructurii civile.

Sprijin economic pentru Ucraina

Dar și asupra locuințelor, școlilor, spitalelor, universităților și transporturilor”, a declarat Zelenski în conferința de presă comună. Președintele ucrainean a mai precizat că s-a mai discutat și despre nevoia de sprijin economic și financiar pentru Ucraina.

Nu este vorba doar despre finanțe. Avem și un deficit de combustibil din cauza bombardării rafinăriei noastre și a rezervelor noastre de către Federația Rusă.

Am vorbit și despre o problemă dificilă: asigurarea pregătirii pentru sezonul rece. Îi sunt recunoscător lui Boris pentru disponibilitatea sa de a ajuta statul nostru.

Putem face sancțiuni astfel încât Rusia să simtă cu adevărat că agresiunea sa, acțiunile sale teroriste împotriva Ucrainei și împotriva stabilității globale vor duce la pierderi pentru ea însăși.

Agresorul trebuie să plătească cel mai mare preț pentru această agresiune, pentru acest război”, a spus Zelenski în fața reporterilor.

Britanicii se oferă să pregătească armata ucraineană

La rândul său, Boris Johnson a declarat că Marea Britanie oferă un ”program major de antrenament” forțelor militare ucrainene. Conform comunicatului de presă remis de reprezentanții Guvernului Marii Britanii, în prim-plan este un ”program major de antrenament” care ar ”schimba fundamental ecuația războiului”.

În timp ce soldații ucraineni lansează rachete britanice în apărarea suveranității națiunii dumneavoastră, ei o fac și în apărarea libertăților pe care le considerăm de la sine înțelese.

De aceea, i-am oferit președintelui Zelensky un nou program major de pregătire militară care ar putea schimba ecuația acestui război, valorificând cea mai puternică dintre forțe, determinarea ucrainenilor de a învinge”, a declarat Boris Johnson.

Mesaj pentru Vladimir Putin

În continuare, premierul britanic și-a îndreptat atenția spre Vladimir Putin: ”La două luni de la ultima mea vizită, curajul, determinarea și rezistența ucrainenilor sunt mai puternice ca niciodată.

Și știu că această hotărâre de nezdruncinat va supraviețui mult timp ambițiilor deșarte ale președintelui Putin.” Potrivit oficialilor de pe Downing Street, în programul de pregătire este prevăzută antrenarea unui număr de până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile.

Fiecare soldat va petrece trei săptămâni la cursul de pregătire organizat în afara Ucrainei. În acel interval va învăța cum să învingă inamicul, dar și cum să acorde asistența medicală de bază.

Totodată, va fi pregătit cu noțiuni de securitate cibernetică și tactici de combatere a exploziilor. Conform CNN, Ucraina încă nu a acceptat oferta.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!