News

Război în Ucraina, ziua 116. Șeful armatei britanice vorbește despre Al Treilea Război Mondial. Americanii au trimis arme care ar putea învinge definitiv armata lui Putin

Scenariul de la Azovstal este pe cale să se repete la Severodonetsk, acolo unde peste 500 de civili au rămas blocați în combinatul chimic. Este ziua 116 de război în Ucraina.
19.06.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 116 Seful armatei britanice vorbeste despre Al Treilea Razboi Mondial Americanii au trimis arme care ar putea invinge definitiv armata lui Putin
Soldații se pregătesc de lupta pentru Severodoetsk / Montaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
19-06-2022
19:14

Mină rusească în derivă distrusă de împuşcături de mitralieră

Armata ucraineană a informat că în timpul patrulei de luptă a fost găsită o mină în derivă în apropierea ţărmului. Aceasta a fost eliminată de o unitate a forţelor navale.

De remarcat că pentru distrugere a fost folosită o mitralieră KPVT de calibru mare de 14,5 mm.

Armata a spus că aceasta nu este prima întâlnire cu o mină în derivă, multe fiind detectate şi neutralizate în largul coastelor Turciei şi României

19-06-2022
13:45

Zelenski a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei aflate sub ocupaţia trupelor ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei ocupate de trupele ruse, scrie dpa.

“Nu vom preda sudul nimănui”, a spus Zelenski într-o alocuţiune video, la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vizită din sudul ţării. El a jurat că va lua înapoi “tot ce ne aparţine”.

Ucraina va restabili, de asemenea, accesul sigur la mare, a spus el.

Zelenski a promis, de asemenea, că Ucraina va face totul pentru a relua exporturile de alimente din porturile sale, de îndată ce acest lucru se va putea face în siguranţă, cu ajutorul internaţional.

Trupele ruse au capturat mari părţi din sudul Ucrainei la scurt timp după începutul războiului. În timpul înaintării lor, ei au cucerit întreaga coastă ucraineană de la Marea Azov şi părţi din coasta ucraineană a Mării Negre.

Rusia a anexat deja penisula Crimeea în 2014. 

Un comandant rus declarase în aprilie că doreşte să preia tot sudul Ucrainei sub control rusesc până în regiunea disputată a Transnistriei din Moldova vecină.

19-06-2022
10:33

Ce arme au trimis SUA în Ucraina

SUA au transferat Kievului peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger și 6.500 de sisteme Javelin. Anunțul a fost făcut de deputatul ucrainean Kira Rudik.

De asemenea, pe listă se află și elicoptere Mi-17, sisteme Harpoon și drone. Anunțul vine după ce Casa Albă a spus săptămâna aceasta că va oferi un ajutor militar suplimentar de un miliard de dolari, pentru a susține Ucraina în războiul pe care îl poartă cu Rusia.

„L-am informat pe președintele Zelenski că Statele Unite oferă încă 1 miliard de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv artilerie suplimentară și arme de apărare de coastă, precum și muniție pentru artilerie și sisteme avansate de rachete de care ucrainenii au nevoie pentru a-și susține operațiunile defensive din Donbas”, a declarat președintele SUA, Joe Biden

19-06-2022
08:24

Șeful armatei britanice, mesaj direct despre Al Treilea Război Mondial

Noul comandant al armatei britanice nu a ezitat o clipă și le-a spus trupelor să se pregătească să lupte și să învingă Rusia în Cel de-al Treilea Război Mondial.

Vorbim despre generalul Patrick Sanders, cel care a fost numit în fruntea armatei chiar în această săptămână.

”Suntem geneația care trebuie să pregătească armata să lupte din nou în Europa. Sunt primul șef al Statului Major General din 1941 care a preluat comanda armatei în umbra unui război terestru din Europa care implică o putere continentală.

Amenințarea durabilă arată că am intrat într-o nouă eră a securității. Este datoria mea să fac armata noastră cât se poate de letală și eficientă. Momentul este acum și e oportunitatea noastră să profităm”, le-a zis acesta militarilor. 

19-06-2022
07:12

Războiul din Ucraina ar putea dura "ani", a avertizat secretarul general al NATO

Războiul din Ucraina ar putea dura “ani”, a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu publicat  de cotidianul german Bild, îndemnând ţările occidentale să ajute Kievul.

“Trebuie să ne pregătim pentru că ar putea dura ani”, a spus Jens Stoltenberg, “nu trebuie să slăbim sprijinul acordat Ucrainei, deşi costurile sunt mari, nu numai în ceea ce priveşte cel militar, ci şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi la alimente”.

Aceste costuri nu reprezintă nimic în comparaţie cu cele plătite zilnic de ucraineni pe front, a spus şeful Alienţei atlantice. 

În plus, dacă preşedintele rus Vladimir Putin şi-ar atinge obiectivele în Ucraina, ca atunci când a anexat Crimeea în 2014, “atunci ar trebui să plătim un preţ şi mai mare”, consideră Stoltenberg. 

În acest context, el a îndemnat ţările din alianţă să continue livrările de arme către Kiev. 

“Cu arme moderne suplimentare, probabilitatea pentru Ucraina de a putea respinge trupele lui Putin în Donbas ar creşte”

“Cu arme moderne suplimentare, probabilitatea ca Ucraina să poată respinge trupele lui (Vladimir) Putin din Donbass ar creşte”, asigură el. 

Această regiune din estul Ucrainei este de acum în parte sub controlul soldaţilor ruşi

Se dau lupte grele la Severodonetsk, o localitate pe care Rusia vrea cu orice preț s-o controleze total. Forțele armate ale Moscovei acționează după același scenariu precum la Mariupol, sau în alte orașe pe care le-a atacat în ultimele săptămâni.

Mobilizare masivă de trupe rusești la Severodonetsk

Rusia vrea să trimită un număr mare de trupe la Severodonetsk, pentru a înfrânge orice urmă de rezistență. Informația vine din partea guvernatorului regiunii ucrainene Luhansk.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, mâine sau poimâine, vor arunca toate rezervele pe care le au… pentru că sunt deja atât de mulți acolo, încât au ajuns la masa critică”, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, la televiziunea națională.

În acest timp, aproximativ 500 de civili care se adăpostesc la uzina chimică Azot, nu mai pot pleca din cauza barajelor de artilerie rusă. Conform informațiilor neoficiale, circa 40 de copii se află în combinat.

ADVERTISEMENT

Situația civililor din Severodonetsk rămâne ”complicată”

Restul civililor care au rămas în Severodonetsk mai au, încă, șansa să părăsească orașul pentru a nu asista la ofensiva rușilor din zilele următoare.

”Situația la Severodonetsk este complicată, dar sub control. Inamicul încearcă să asalteze orașul din diferite direcții, dar a fost respins. O evacuare ”tăcută” a civililor este în curs de desfășurare. Cu alte cuvinte, oamenii care doresc să plece, își pot comunica administrației intenția și sunt evacuați fără a face anunțuri și a crea adunări”, a scris primarul din Severofonetsk, Oleksandr Striuk, pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Atacuri cu rachete în mai multe orașe din Ucraina

Rușii au continuat atacurile și în districtul Izium, din estul Ucrainei, acolo unde au luat la țintă instalațiile care transportă gaze și au declanșat un incendiu. Mai multe clădiri au fost avariate.

Conform Ministerului Apărării de la Londra, aceștia și-au reluat eforturile de avansa spre Izium, cu scopul de a pătrunde mai adânc în regiunea Donețk și astfel de a învălui orașul Severodonețk

ADVERTISEMENT

Și la Krivoi Rog, în centrul Ucrainei, forțele Moscovei au lansat un atac cu rachete, în urma căruia s-au înregistrat cel puțin două victime. În această zonă s-a născut președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Și Odesa a fost atacată cu rachete, sâmbătă dimineața, iar vineri noaptea, rafinăria de petrol de lângă Kiev a fost ținta unor atacuri aeriene.

Câteva ore mai târziu, Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Odesa și orașul Nicolaiev. Președintele Ucrainei a postat, pe contul lui, imagini dintr-o unitate medicală, în timp ce discuta cu soldații răniți.

Ucraina refuză reluarea negocierilor de pace în prezența armatei ruse pe teritoriul ei

Într-un interviu acordat BBC de Vitali Klitschko, primarul Kievului, acesta a anunțat că țara sa va accepta noi negocieri de pace abia după ce ”ultimul soldat rus va părăsi Ucraina”.

Declarațiile vin într-un moment în care tot mai multe voci din rândul oficialilor occidentali transmit Ucrainei că ar putea intra în discuții cu Vladimir Putin despre un potențial acord de pace. Îngrijorările acestora privesc o iminentă criză energetică și alimentară, ca urmare a invaziei armate rusești în Ucraina.

Sâmbătă, fostul campion mondial la box a participat la înmormântarea lui Roman Ratushnyi, un activist în vârstă de 24 de ani, care a fost ucis la Izium, în regiunea Harkov, la începutul acestei luni. El se înrolase în armata ucraineană.

ADVERTISEMENT