News

Război în Ucraina, ziua 118. Kievul primește vehicule Panzerhaubitze 2000 din Germania. Consens total în UE pentru aderarea Ucrainei

Războiul din Ucraina se apropie de o nouă etapă în care Rusia încearcă să încercuiască armata Ucrainei în Donbass. Cu toate acestea, rușii nu par dispuși să mai piardă oameni.
21.06.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 118 Kievul primeste vehicule Panzerhaubitze 2000 din Germania Consens total in UE pentru aderarea Ucrainei
Război în Ucraina, ziua 118
ADVERTISEMENT
21-06-2022
19:46

Ucraina a pierdut mai multe localități din regiunea Lugansk

Trupele ruse de ocupație din Ucraina au ocupat mai multe localități din preajma orașelor Severodonețk și Lisiceansk din regiunea Lugansk.

Potrivit guvernatorului Serghei Gaidai, satul Tocivka a căzut sub ocupația rusă. ”Din păcate, inamicul a aruncat în luptă armamente şi efective enorme şi a capturat Tocivka”, a transmis Gaidai.

Statul Major ucrainean a transmis, de asemenea, că trupele ruse au intrat în posesia localităților Pidlisne și Mirna Dolina.

”Avem o situaţie dificilă pe tot frontul Luganskului. Inamicul lansează o ofensivă pe scară extinsă în regiunea noastră, a acumulat rezerve suficiente”, a explicat Serghei Gaidai.

21-06-2022
17:21

Germania trimite vehicule Panzerhaubitze 2000 în Ucraina

Armata ucraineană va fi dotată cu vehicule germane de tip Panzerhaubitze 2000. Kievul susține că negocierile cu partenerii europeni, pentru a Ucraina să primească arme „puternice” a durat două săptămâni.

”Panzerhaubitze 2000 fac parte, în sfârşit, din arsenalul de obuziere de 155 de milimetri ale artleriei ucrainene”, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării Oleksiî Reznikov.

”Artileriştii noştri vor încinge câmpul de luptă”, a completat oficialul ucrainean. Nu se cunosc detalii referitor la numărul exact de vehicule Panzerhaubitze 2000 care vor fi livrate, sau au fost deja livrate Ucrainei.

21-06-2022
17:17

Miniștrii de Externe din UE au ajuns la un ”consens total” privind candidatura Ucrainei la UE

Miniștrii de Externe a celor 27 de state membre ale UE se află în fața unui ”consens total” privitor la acordarea Ucrainei a statutului de stat candidat la aderarea la UE.

Anunțul oficial a fost făcut de ministrul francez Clement Baune. ”Discuţiile au permis exprimarea unui consens larg, aş spune chiar un consens total în ceea ce priveşte Ucraina, posibilitatea de a recunoaşte statul de stat candidat cât mai curând posibil”, a anunțat Baune, conform AFP.

Este o dezbatere care le revine de-acum şefilor de sat şi de guverne”, a completat politicianul.

21-06-2022
15:50

Insula Șerpilor a fost atacată de Ucraina

Armata ucraineană a transmis că a lansat câteva lovituri aeriene pe Insula Șerpilor. Comandamentul Operațional Sud a precizat că a folosit “lovituri direcționate”.

Oamenii lui Zelenski au mai zis că operațiunea militară este încă în desfășurare și necesită o “tăcere informațională” până la finalul misiunii. 

Vă readucem aminte că Insula Șerpilor a fost cucerită încă din prima zi a invaziei declanșate de Rusia în Ucraina.

21-06-2022
13:42

Vladimir Putin amenință Ucraina cu uriașa Sarmat

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat mai mult decât ”mândru” de faptele militarilor săi în Ucraina. Acesta s-a angajat să consolideze şi mai mult armata rusă.

”Suntem mândri că, în cursul operaţiunii militare speciale, combatanţii noştri acţionează cu curaj, profesionalism, ca nişte adevăraţi eroi”, a precizat liderul de Kremlin

”Împotriva noilor ameninţări şi riscuri, ne vom dezvolta şi consolida forţele armate”, a continuat președintele Rusiei. De altfel, Putin a promis darea în folosinţă, în acest an, a celei mai mari rachete balistice intercontinentale ruseşti – Sarmat.

”Nu există nicio îndoială că vom şi mai puternici”, a subliniat liderul de la Kremlin.

21-06-2022
11:51

”Distrugeri catastrofale” la Lîsîceansk, în Donbas

Armata rusă provoacă ”distrugeri catastrofale” la Lîsîceansk, un oraş vecin cu Sivierodoneţkul, în Donbas (est), anunţă guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serghii Gaidai.

”Atacuri vizând cele trei poduri care leagă Sievierodoneţkul de Lîsîceansk, distruse deja continuă şi despart Sievierodoneţkul de restul teritoriului aflat sub controlul Kievului”, subliniază el.

”Ruşii vor să cucerească întreaga regiune Lugansk” – pe care o controlează aproape în întregime – ”până (duminică), 26 iunie”, mai afirmă acesta.

”Însă nu vor reuşi în cinci zile”, estimează guvernatorul regiunii.

Serghii Gaidai evocă o noapte de luni spre marţi drept ”liniştea dinaintea furtunii” şi anticipează noi atacuri ale artileriei ruse marţi.

Guvernul regional anunţă că ”un corp şi o persoană rănită” au fost găsite marţi

21-06-2022
07:24

Bătălii grele în regiunea Lugansk. Severodonețk, bombardat constant

Luptele intense în regiunea Lugansk continuă în timp ce Ucraina rezistă atacurilor rusești pe mai multe fronturi. Statul Major General ucrainean a dezvăluit că unitățile rusești se concentrează pe prevenirea atacurilor ucrainene împotriva ”părții din spate a grupului de trupe rusești care operează în direcția Sloviansk”.

Conform sursei citate de CNN, artileria rusă și-a concentrat focul pe infrastructura civilă din zonă. La vest și sud-vest de Izium, luptele au devenit mai intense în ultimele zile, în timp ce trupele ucrainene încearcă să desfășoare un contraatac împotriva liniilor de aprovizionare rusești.

Forțele ucrainene dispuse de-a lungul râului Siverskyi Donets (în jurul localităților Bohorodychne și Dolyna), la nord de Sloviansk, continuă să reziste eforturilor rușilor de a pătrunde.

Potrivit Statului Major General, armata ucraineană a raportat, de asemenea, operațiuni ofensive rusești în mai multe zone la sud de orașul Bahmut, punct strategic foarte important pentru aprovizionarea armatei ucrainene.

Despre situația din Kerson (sudul Ucrainei), Statul Major General a declarat că unitățile rusești încearcă să limiteze forțele ucrainene care au trecut la ofensivă de-a lungul graniței. Armata Rusiei a lansat acolo numeroase atacuri cu artilerie și rachete asupra așezărilor din spatele liniilor frontului.

Trupele ucrainene rezistă unei puternice ofensive rusești în interiorul și în jurul orașului Severodonețk (regiunea Lugansk), în ciuda bombardamentelor continue din mai multe direcții.

Despre situația din acest oraș strategic, Statul Major General al Ucrainei a transmis marți: ”Continuă bombardamentele asupra unităților trupelor noastre, cu artilerie de diferite calibre.

Inamicul nu oprește asaltul pentru a stabili controlul total asupra orașului.” Rusia vizează controlul total asupra acestui obiectiv foarte important.

În acest context, rușii au lansat și lovituri aeriene în mai multe zone la sud de Severodonețk. Rezistența ucraineană din oraș s-a organizat în principal la marea uzină chimică Azot. Acolo se adăpostesc și câteva sute de civili.

Luptele aprige continuă în zona industrială din Severodonețk. Rușii au lovit clădirea primei intrări de la Azot. Au tras asupra fabricii de cărămizi și au deschis focul în apropierea a trei poduri”, a declarat Serhii Hayday, șeful administrației militare regionale din Lugansk.

De cealaltă parte, rapoartele rusești au sugerat că rezistența se diminuează la uzina Azot, dar CNN nu a putut verifica în mod independent situația din zonă.

Hayday a mai declarat la televiziunea ucraineană că forțele rusești au încercat luni să desfășoare operațiuni ofensive sub acoperirea unui bombardament puternic.

În Severodonețk nu există electricitate, nu există apă, nu există gaz. Medicii au rămas într-una dintre clădirile campusului medical… Nu putem efectua livrarea de încărcături umanitare, deoarece există operațiuni militare în faza activă”, a completat Hayday.

El a mai declarat că există aproximativ 568 de persoane la Azot, ”care au refuzat categoric să fie evacuați”. ”Am vorbit cu oamenii, dar ei refuză să plece. Practic, aceștia sunt angajați ai întreprinderii și sunt acolo cu familiile lor puțin.

Sunt puțin peste 100 de angajați cu familiile lor. Au încă apă, mâncare și cele mai simple provizii medicale… Au provizii pentru câteva săptămâni.”

În orașul vecin Lisichansk, la mică distanță Severodonețk, spre sud, forțele ucrainene se apără cu succes. ”Soldații noștri rezistă cu succes atacurilor în zonele Syrotyne și Bila Hora (două așezări din apropierea Lisichanskului)”, au transmis oficialii militari ucraineni.

Rușii încearcă să se apropie de Lisichansk și să taie calea forțelor ucrainene rămase în Severodonețk pentru a finaliza cucerirea Luganskului.

Hayday a declarat marți că Lisichansk a fost bombardat puternic: ”Au fost distruse mai mult de 10 clădiri înalte, case private și clădirea unei secții de poliție.”

Progresele rușilor sunt mărunte, dar evidente, în condițiile în care în estul Ucrainei soldații ruși au o superioritate numerică de 4 soldați la 1. Rușii se folosesc de artilerie pentru a toca armata Ucrainei, avansul de pe front fiind lent, dar sigur. Între timp, criza grânelor continuă și Europa împreună cu SUA încearcă să găsească o soluție pentru a scoate grâul ucrainean din zonele blocate.

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 118

”Cerem Rusiei să deblocheze porturile ucrainene. Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame.

ADVERTISEMENT

Este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că acest lucru va mai dura mult timp”, a transmis Josep Borrell.

Ungaria, văzută drept un partener al Rusiei în regiune, a decis să își pună la dispoziție teritoriul ca o posibilă rută pentru exporturile de cereale din Ucraina.

ADVERTISEMENT

De asemenea, UE a criticat Rusia și a numit blocada acesteia împotriva cerealelor din Ucraina drept o ”crimă de război”.

Dmitri Medvedev, replică dură pentru SUA

Între timp, cel mai agresiv dintre oamenii lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, continuă războiul declarațiilor cu SUA și UE. Medvedev s-a întrebat retoric ce se va întâmpla dacă UE va dispărea până când Ucraina va adera la blocul comunitar.

ADVERTISEMENT

”Dacă până atunci dispare și UE? Mă face să mă întreb ce scandal, ce sacrificii au fost făcute pe altarul aderării la UE și ce înșelare a așteptărilor ucrainenilor nefericiți?”, a scris Medvedev pe Telegram. Rusul le-a transmis ucrainenilor că nu vor adera la UE mai devreme de mijlocul secolului.

În restul Ucrainei, Rusia a continuat bombardamentele și în sudul țării, Odesa fiind lovită de rachete. Incidentul a fost raportat la 24 de ore după ce președintele Volodimir Zelenski a vizitat Odesa.

ADVERTISEMENT

leksi Honcharenko, un politician din Odesa, a transmis că orașul sudic a fost atacat ca o ”răzbunare pentru bombardarea în cursul dimineții a platformelor petroliere din apropierea Crimeei”.

Blocada asupra Kaliningrad, criticată dur de ruși

În același timp, Rusia a criticat așa numita blocadă a Lituaniei asupra Kaliningradului și a promis că ”va reacționa”.

Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene. În aceste condiții, enclava Kaliningrad va fi ruptă de Rusia și de orice eventual transport feroviar înspre această zonă strategică.

”Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă, avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona”, s-a plâns Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

ADVERTISEMENT