News

Război în Ucraina, ziua 119. Putin vrea alianță cu India, China, Brazilia și Africa de Sud

După 119 zile de război, Ucraina începe să piardă teritoriu în Donbas și Lugansk, în condițiile în care armata Rusiei deține superioritatea numerică. Cu toate acestea, Ucraina nu renunță la bătălie.
22.06.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 119 Putin vrea alianta cu India China Brazilia si Africa de Sud
Războiul din Ucraina, ziua 119. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
22-06-2022
20:11

Vladimir Putin vrea să întărească legăturile între statele BRICS

Președintele Rusiei vrea ca statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) să aibă o legătură mai strânsă, pe fondul războiului din Ucraina.

„Oamenii de afaceri din ţările noastre sunt nevoiţi să-şi dezvolte activităţile în condiţii dificile pentru că partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piaţă, ale comerţului liber”, a transmis Putin.

Printre măsurile gândite de Putin ar fi ”deschiderea de lanţuri de magazine indiene în Rusia şi creşterea ponderii automobilelor chinezeşti pe piaţa rusă”. Pentru Putin este extrem de important ca aceste țări să reducă considerabil dependența de euro și dolar.

22-06-2022
18:17

Zelenski, prin videoconferinţă la summitul NATO din Madrid

Volodimir Zelenski va participa, prin videoconferinţă, la summitul NATO din Madrid.

“O sesiune specială în cadrul reuniunilor de lucru ale acestui summit” va fi dedicată Ucrainei, a spus ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares. „Președintele Zelenski va participa la această întâlnire prin legătură video”, a mai explicat acesta.

 

22-06-2022
16:44

Rusia ar putea deconecta Lituania de la reţeaua electrică

Lituania ar putea fi deconectată de Rusia de la rețeaua electrică din regiune, după ce statul baltic a interzis transporturile feroviare ale unor mărfuri către exclava Kaliningrad.

Autorităţile de la Vilnius spun că sunt pregătite pentru acest scenariu şi că pot trece rapid la aprovizionarea cu energie electrică din Europa continentală.

dar s-a asigurat că va primi curent electric din Europa

22-06-2022
14:21

Când se vor putea baza rușii pe Satan

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că racheta RS-28 Sarmat sau Satan 2 în nomenclatorul occidental, va intra în serviciu de luptă la sfârșitul anului.

De remarcat că aceasta este planificată să înlocuiască vechile rachete balistice intercontinentale R-36 M. 

Cei de la Kremlin intenționează ca, până în 2027, să reechipeze 20 de regimente de rachete ale armatei ruse cu noile ICBM-uri Satan 2.

Moscova susține că Satan 2 poate efectua un zbor suborbital de 35.000 de kilometri.

22-06-2022
08:22

Imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies arată distrugeri pe Insula Şerpilor

Imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies, din 21 iunie, par să arate distrugeri provocate pe Insula Şerpilor, după ce Ucraina a susţinut că a lansat un atac asupra acestui teritoriu.

În imagini se pot observa un turn distrus în capătul sudic al insulei, precum şi zone arse în capătul nordic.

Rusia susţine că a respins o încercare a forţelor ucrainene de a recuceri insula din Marea Neagră, cucerită de forţele ruse în prima zi a invaziei.

Armata ucraineană a anunţat că a lansat atacuri aeriene asupra Insulei Şerpilor, provocând ”pierderi semnificative” forţelor ruse.

Într-o postare pe Facebook, comandamentul operaţional sudic al armatei a menţionat că a lansat ”atacuri direcţionate prin folosirea diferitelor forţe” pe insulă.

”Operaţiunea militară continuă şi necesită tăcere informaţională până la încheierea ei”, se adaugă în comunicat.

22-06-2022
04:09

Încă 15 morți în urma bombardamentelor din Harkov

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synegubov, a declarat că 15 persoane, între care un copil de opt ani, au fost ucise recent de focul artileriei ruse.

Amintim că mai mulţi locuitori ai regiunii Harkov, situată la graniţa cu Rusia, au fugit la începutul invaziei ruse. Totuși, aceștia au început să revină acasă după ce încercările forţelor ruse de a ocupa cel de-al doilea oraş ucrainean au fost respinse.

Cincisprezece persoane au murit şi 16 au fost rănite. Acestea sunt consecinţele teribile ale bombardamentelor ruseşti în plină zi în regiunea Harkov”, a declarat Oleg Synegubov pe canalul său Telegram. Guvernatorul a completat că cele 15 persoane au fost ucise în patru bombardamente separate.

 

22-06-2022
04:08

Ajutor militar în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari din partea Poloniei

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că forțele poloneze au trimis armatei ucrainene peste 240 de tancuri şi 100 vehicule blindate

În plus, polonezii au mai trimis pe front sisteme de rachete, mitraliere şi muniţie. Dezvăluirile au fost consemnate marți, la o întâlnire dintre Duda și mai mulți ambasadori.

În total, Polonia a oferit sprijin militar în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari pentru a opri războiul din Ucraina, conform Agerpres. Astfel, administrația de la Varșovia a dorit să se asigure că războiul început de Rusia în Ucraina nu se extinde pe teritoriul polonez.

 

Lupta devine tot mai crâncenă în estul Ucrainei, în special în regiunea Lugansk. Potrivit guvernatorului Serghei Gaidai, satul Tocivka a căzut sub ocupația rusă. ”Din păcate, inamicul a aruncat în luptă armamente şi efective enorme şi a capturat Tocivka”, a transmis Gaidai.

Rușii au cucerit mai multe localități din Lugansk

Totodată, rușii au cucerit localitățile Pidlisne și Mirna Dolina. ”Avem o situaţie dificilă pe tot frontul Luganskului. Inamicul lansează o ofensivă pe scară extinsă în regiunea noastră, a acumulat rezerve suficiente”, a transmis Serghei Gaidai.

ADVERTISEMENT

Tot Gaidai a anunțat că distrugerile din Donețk sunt catastrofale, în special în zona Lîsîceansk, un oraş vecin cu Sivierodoneţkul.

De asemenea este așteptată reacția rușilor în chestiunea blocadei de la Kaliningrad, unde Lituania nu mai permite transportul unui anumit tip de produse rusești. Rușii au anunțat că nu vor accepta această situație.

ADVERTISEMENT

Între timp, nemții au decis să trimită în Ucraina vehicule blindate de tip Panzerhaubitze 2000. Nu a fost menționat concret numărul vehiculelor care va fi livrat, însă ucrainenii promit că armamentul va fi de folos pe frontul de est și sud.

”Panzerhaubitze 2000 fac parte, în sfârşit, din arsenalul de obuziere de 155 de milimetri ale artleriei ucrainene”, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării Oleksiî Reznikov.

ADVERTISEMENT

Ziua s-a încheiat cu laudele pe care Vladimir Putin le-a transmis soldaților săi, care își fac „treaba” în Ucraina.

Suntem mândri că, în cursul operaţiunii militare speciale, combatanţii noştri acţionează cu curaj, profesionalism, ca nişte adevăraţi eroi.

ADVERTISEMENT

Împotriva noilor ameninţări şi riscuri, ne vom dezvolta şi consolida forţele armate”, a declarat Putin, cu trimitere la inaugurarea rachetei Intercontinentale Sarmat.

”Nu există nicio îndoială că vom şi mai puternici”, a completat liderul de la Moscova.

ADVERTISEMENT