News

Război în Ucraina, ziua 120. Veste bună pentru Zelenski şi ucraineni

Războiul din Ucraina intră în ziua 120, prilej pentru ruși să amenințe stabilitatea din zona țărilor baltice, sub diverse pretexte. Estonia, ultima victimă a amenințărilor rusești.
23.06.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 120 Veste buna pentru Zelenski si ucraineni
Ziua 120 de război în Ucraina. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
23-06-2022
19:35

Zelenski şi Maia Sandu, reacţii după decizia Consiliului European

Decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statut de ţări candidate la aderarea la UE reprezintă un “moment unic şi istoric” în relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, a apreciat Volodimir Zelenski.

“Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a spus şi Maia Sandu.

 

23-06-2022
18:04

Rușii susțin că vor să permită navelor ucrainene cu cereale să treacă

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov anunță că s-a înțeles cu Turcia pentru a „elibera” cerealele din Ucraina. Cu toate acestea, rușii acuză în continuare Ucraina că refuză să curețe zona Mării Negre de mine.

Întâlnirea dintre Lavrov și omologul iranian Hossein Amir Abdollahian a fost prilej pentru ruși de a face noi declarații.

Lavrov nu a ratat ocazia de a da vina pe SUA, discurs care a fost pe placul asistenței din Iran. Totodată, iranienii au criticat și ei sancțiunile impuse Rusiei.

Acum este important să îi obligăm pe ucraineni să elibereze navele străine și să nu încercăm să facem din această problemă o manevră care să distragă atenția de la eșecurile și greșelile Occidentului însuși în domeniul politicii internaționale, în domeniul comerțului cu alimente și îngrășăminte“, a explicat Lavrov.

Rusia ar fi pregătită să garanteze siguranța trecerii navelor cu cereale din Ucraina, spre Bosfor: “Avem o înțelegere cu Turcia pe această temă”.

23-06-2022
16:21

Apelul lui Putin către ţările BRICS

Putin a îndemnat, joi, ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) să facă front comun în faţa “acţiunilor eogiste” ale Occidentului, pe fondul sancţiunilor impuse ţării sale.

„Numai bazându-ne pe o cooperare onestă și reciproc avantajoasă putem să găsim rezolvări la situația de criză care lovește economia mondială din cauza acțiunilor egoiste și necugetate ale anumitor țări”, a spus Putin, la summitul virtual al BRICS.

„Un rol de lideri din partea țărilor BRICS este astăzi mai necesar ca niciodată pentru a elabora o politică unificatoare, pozitivă și care să vizeze crearea unui sistem (mondial) cu adevărat multipolar”, a susținut președintele rus.

 

23-06-2022
13:04

Kievul anunţă sosirea în Ucraina unor lansatoare americane de rachetă de tip HIMARS

Ministrul ucranean al Apărării Oleksiï Reznikov anunţă sosirea în Ucrana a unor lansatoare de rachetă de tip HIMARS, care consolidează arsenalul militar ar armatei ucrainene împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP.

Sisteme de tip ”HIMARS au sosit în Ucraina. Îi mulţumesc colegului şi prietenului meu (secretarul american al Apărării) Lloyd Austin pentru aceste instrumente puternce”, salută într-un mesaj postat pe Twitter Oleksiï Reznikov.

El postează o imagine cu acest sistem mobil lansator de rachete, instalat pe blindate uşoare

23-06-2022
06:47

Silozuri mari de cereale din Nikolaev, lovite de rachetele armatei ruse

În oraşul portuar Nikolaev, două mari terminale pentru stocarea cerealelor au fost lovite miercuri de rachetele forțelor ruse. Conform Agerpres, anunțul a fost confirmat de reprezentanții caselor de comerţ Bunge şi Viterra.

Terminalul portuar Evri este dedicat uleiurilor vegetale și ”a fost avariat de un atac cu rachete”, care de asemenea a rănit uşor o persoană. Astfel, două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost avariat.

În ceea ce priveşte Bunge, instalaţiile ”au fost lovite în timpul celor mai recente atacuri ruse în regiune”. Loviturile asupra terminalului nu s-au soldat cu răniţi, dar anvergura pagubelor nu a fost estimată pentru moment.

Terminalul era închis încă din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie. Acolo există un sit de stocare, de încărcare a navelor şi o unitate pentru producţia de ulei vegetal.

Amintim că porturile Nikolaev şi Odesa sunt blocate de la începutul conflictului. Măsura a dus la paralizarea transportului maritim de materii prime agricole, principala cale de export pentru Ucraina.

23-06-2022
06:46

Forțele ruse au cucerit două localități de lângă Lisiciansk şi Severodoneţk

Forţele militare ruse au capturat localităţile Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka, situate la sud de oraşele ucrainene Lisiciansk şi Severodoneţk. În cele două orașe strategice vecine este concentrată în prezent ofensiva rusă din regiunea Lugansk.

Anunțul a fost confirmat joi de guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, conform Agerpres. În continuare, forţele ucrainene continuă să apere Severodoneţk şi localităţile limitrofe Zolote şi Vovchoyrovka.

Artileria rusă lansează constant proiectile asupra oraşului Lisiciansk. Potrivit autorităţilor ucrainene, populația de acolo trăieşte un ”infern”.

23-06-2022
03:51

Casa Albă vrea creșterea presiunii asupra Rusiei

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat că la Summitul G7 organizat la sfârşitul săptămânii în Germania va fi elaborat ”un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi a arăta sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina”.

Conform AFP, preluată de Agerpres, nu au fost oferite mai multe detalii cu privire la aceste măsuri. Totuși, înaintea acestui anunț, Occidentul a multiplicat anunţurile cu privire la sancţiunile economice împotriva regimului condus de Vladimir Putin.

La Summitul G7, un loc central în cadrul discuțiilor dintre liderii Statelor Unite, Germaniei, Franţei, Canadei, Italiei, Japoniei şi Spaniei îl va ocupa subiectul energiei, al cărei cost explodează peste tot în lume.

Potrivit sursei citate, cei şapte şefi de stat şi de guvern ”văd un set de provocări comune în ceea ce priveşte costul vieţii pentru populaţiile lor” și al celor de pe mapamond. În prim-plan vor fi mai ales costurile pentru hrană și energie şi hrana.

Oficialii de la Casa Albă au mai subliniat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la aceste două reuniuni la nivel înalt.

În ceea ce priveşte NATO, un înalt responsabil al Guvernului SUA a insistat că alianţa de apărare va prezenta la Madrid un nou ”concept strategic” care ”va menţiona provocările lansate de China”. Conform sursei citate, ”va fi pentru prima dată” când se va întâmpla asta.

Guvernul comunist de la Beijing va fi și în vizorul G7. Acolo vor fi analizate practicile Chinei, considerate încă ”mai agresive” în chestiuni economice şi comerciale.

Nemulțumit de blocajul impus de Lituania enclavei Kaliningrad, Vladimir Putin a amenințat cu un răspuns care exclude „diplomația”.

Ucraina, ziua 120 de război. Estonia, amenințată de ruși

Mai mult, șeful Statului Major din Estonia a avertizat că elicoptere militare rusești au încălcat spațiul aerian estonian. Totul pe fondul unor exerciții militare care simulează lovirea Estoniei și a celorlalte țări baltice cu rachete de către ruși.

ADVERTISEMENT

Ministerul estonian al Apărării consideră că situația este foarte gravă. ”Rușii cred că nu merităm independența. Operațiunile lor recente și comunicările strategice susțin această concluzie”, a declarat Kusti Salm, șeful Statului Major.

În acest context, în Europa se vorbește tot mai mult despre modul în care NATO ar putea să-și protejeze aliații în cazul unei agresiuni rusești împotriva țărilor baltice.

ADVERTISEMENT

Lumea așteaptă, așadar, cu sufletul la gură summit-ul NATO de la Madrid, Spania, unde se va discuta strategia clară a NATO în raport cu situația tenstionată din zonă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, va fi invitat la summit prin videoconferință și se va adresa liderilor NATO.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski va participa, prin videoconferinţă, la summitul NATO din Madrid.

“O sesiune specială în cadrul reuniunilor de lucru ale acestui summit” va fi dedicată Ucrainei, a transmis ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares. „Președintele Zelenski va participa la această întâlnire prin legătură video”, a mai explicat acesta.

Pe frontul din Ucraina, subiectul săptămânii rămâne atacul ucrainean asupra Insulei Șerpilor. Puține detalii au fost oferite despre loviturile asupra garnizoanei rusești de aici, din motive de securitate.

ADVERTISEMENT

Cu toate că rușii s-au lăudat că au respins un atac „nebunesc” al Ucrainei, se pare că armata de la Kiev a reușit să lovească anumite ținte strategice de pe insulă.

Mai mult, imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies, din 21 iunie, arată distrugeri provocate pe Insula Şerpilor. Insula are o importanță strategică în Marea Neagră, zonă unde rușii ar fi adus șase nave de luptă încărcate cu rachete ațintite spre Ucraina.

ADVERTISEMENT