News

Război în Ucraina, ziua 125. Turcia acceptă aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Vladimir Putin, prima vizită în afara Rusiei de la debutul invaziei. Update

Război în Ucraina, ziua 125. Săptămâna a debutat cu noi atacuri sângeroase din partea armatei lui Vladimir Putin în orașele Kremenciuk, Harkov și Lisiciansk. Zeci de oameni au murit.
28.06.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 125 Turcia accepta aderarea Suediei si Finlandei la NATO Vladimir Putin prima vizita in afara Rusiei de la debutul invaziei Update
Război în Ucraina, ziua 125. Forțele ruse au bombardat mai multe zone de pe teritoriul ucrainean. Sursa foto: colaj Fanatik / Hepta / Twitter
ADVERTISEMENT
28-06-2022
18:50

Turcia susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Summitul NATO care a debutat marți, 28 iunie, la Madrid, aduce rezultat notabile. În cursul serii, Turcia și-a schimbat radical poziția față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară.

Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat că Ankara a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO.

Oficialul de la Helsinki a declarat că angajamentul a venit după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun ”pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele”, notează Sky News.

”Ca aliați NATO, Finlanda și Suedia vor susține pe deplin Turcia în privința securității sale naționale. Turcia a fost de acord să susțină aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Primirea Suediei și Finlandei în alianță va face NATO mai puternică. Ca urmare a acestui summit, cele două state vor fi oficial invitate”, a declarat și Jens Stoltenberg, secretatul general al NATO, după anunțul făcut de președintele finlandez Sauli Niinisto.

28-06-2022
18:04

Vladimir Putin, în Tadjikistan, în prima vizită în străinătate de când a lansat invazia asupra Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns, marţi, în Tadjikistan, o fostă republică sovietică şi un aliat din Asia Centrală a Kremlinului.

Vorbim de prima deplasare în afara Rusiei a lui Putin după ce a lansat, pe 24 februarie, invazia asupra Ucrainei.

În imaginile prezentate de agenția de presă TASS, liderul de la Moscova este întâmpinat, pe aeroportul internațional Dușanbe, de Emomali Rahmon, omologul său din Tadjikistan.

28-06-2022
14:59

Serghei Lavrov: ”Cu cât Ucraina primește mai multe arme, cu atât războiul va dura mai mult”

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus, marți, că furnizarea de arme către Ucraina din partea statelor vestice nu face decât să prelungească războiul.

”Cu cât Ucraina primește mai multe arme din vest, cu atât conflictul se va prelungi”, a spus șeful diplomației ruse, în timpul unei vizite în Turkmenistan, notează BBC.

Vorbind despre atacul forțelor ruse asupra mall-ului din Kremenciuk, același Lavrov a spus că ținta a fost, de fapt, un depozit în care erau arme primite de ucraineni din Europa și SUA.

”A fost bombardat depozitul unde au ajuns arme și muniții americane și europene. În urma detonării muniției, un centru comercial gol situat în apropiere a luat foc”, a spus oficialul rus.

28-06-2022
12:53

Primarul din Herson a fost răpit de forțele ruse

Încă un primar ucrainean a fost răpit de forțele ruse. În Hersonul ocupat temporar, invadatorii ruși l-au reținut, marți, pe primarul orașului, Igor Kolikaiev. Informația a fost furnizată pe Facebook de consilierul său Galina Leașevskaia.

”L-au luat pe Ihor Kolikaiev”, a scris aceasta pe site-ul de socializare, notează The Guardian.

”Suntem cu toții în pericol. Totul este atacat. Mă tem pentru viața lui Igor (n.r. primarul)”, a adăugat consiliera primarului.

Într-o primă fază, un consilier din Consiliul Regional Herson, Serhi Hlan, a afirmat că primește rapoarte despre răpiri comise de către invadatorii ruși din aproape toate locurile ocupate temporar de armata Rusiei.

28-06-2022
11:44

Rusia a interzis 25 de cetățeni americani

Rusia a decis să interzică accesul pe teritoriul rus a 25 de americani, printre care soția și fiica lui Joe Biden.

Jill şi Ashely Biden, Prima Doamnă şi fiica preşedintelui american Joe Biden conduc lista alcătuită de ruși, care ar fi gândită drept măsură care să răspundă sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Pe lista ”neagră” a Rusiei se mai află liderului minorităţii republicane în Senat Mitch McConnel şi alți senatori precum Charles Grassley, Kirsten Gillibrand şi Susan Collins. Lista mai cuprinde și nume de profesori universitari precum Francis Fukuyama.

28-06-2022
11:44

Dmitri Peskov cere capitularea Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Ucraina poate încheia războiul dacă se predă. Desigur, scenariul propus de ruși nu este luat în considerare de Kiev, care așteaptă la rândul său capitularea Moscovei.

”Partea ucraineană poate pune capăt în această zi. Trebuie doar să ordone unităţilor naţionaliste şi soldaţilor ucraineni să depună armele şi să pună în aplicarea toate condiţiile stabilite de Rusia”, a explicat Dmitri Peskov.

”Totul se va termina într-o singură zi. Toate celelalte sunt doar speculații ale șefului statului ucrainean. Ne orientăm după declarațiile făcute de președintele nostru că operațiunea militară specială decurge conform planului și își atinge obiectivele”, a adăugat Peskov. Rușii au transmis că vor câștiga, cu siguranță, războiul, indiferent de cât timp va fi nevoie pentru a îndeplini acest obiectiv.

28-06-2022
10:10

Rusia se justifică, după atacul de la Kremenchiuk

Rușii au transmis, prin intermediul Ministerului rus al Apărării, că armata nu a intenționat să lovească Mall-ul din oraș.

Din contră, rachetele au țintit un depozit de muniție care a explodat și a cauzat drama de la Mall, unde au murit 18 persoane și aproape 60 au fost rănite, conform ultimului bilanț prezentat de autorități.

Explozia ulterioară a muniției a fost cea care a provocat incendiul”, au anunțat rușii, în timp ce Volodimir Zelenski cere SUA să considere Rusia stat terorist.

28-06-2022
07:40

Turcii donează drone Kievului

Producătorul turc de drone Baykar a anunțat că va dona trei drone poporului ucrainean, pentru ca acesta să se apere de ruși. Turcii organizaseră o strângere de fonduri în acest sens.

Reprezentanții companiei au anunțat că nu au nevoie de bani pentru drone, acestea urmând a fi donate. Totodată, banii strânși ar urma să fie donați poporului ucrainean.

Baykar nu va accepta plata pentru TB2-uri și va trimite 3 UAV-uri gratuit pe frontul de război ucrainean”, au explicat reprezentanții companiei.

”Cerem ca fondurile strânse să fie trimise în schimb poporului ucrainean care luptă”. au mai anunțat aceștia.

28-06-2022
07:30

Bilanțul morților la Kremenchiuk crește la 18

Bilanțul morților după atacul rusesc cu rachete asupra Mall-ului din Kremenchiuk a crescut la 18.

”Optspreze morţi… Transmis condoleanţele mele sincere familiilor şi rudelor. Salvatorii continuă să acţioneze”, a anunţat marţi şeful interimar al administraţiei regionale Poltava, Dmitri Lunin.

Kremenchiuk, oraş situat la 330 kilometri sud-est de Kiev şi la peste 200 de kilometri de front, a fost atacat cu rachete de Rusia, fără niciun motiv aparent.

Înainte de acest anunț, bilanțul arăta că 16 persoane au murit și alte 59 au fost rănite, dintre care 25 au avut nevoie de spitalizare.

28-06-2022
06:02

Locuitorii din Mariupol vânează porumbei pentru a nu muri de foame

Primarul din Mariupol a anunțat că locuitorii din oraș sunt nevoiți să vâneze porumbei pentru a avea ce să mănânce. Populația orașului ocupat de ruși riscă, astfel, să se infecteze de la carnea de porumbel care poate provoca histoplasmoza, encefalită, ornitoză, salmoneloză, toxoplasmoză şi alte boli periculoase.

”Astfel de boli sunt deosebit de periculoase pentru copii şi bătrâni. În absenţa unei îngrijiri medicale adecvate, poate duce chiar la moarte”, a explicat Oleksandr Lazarenko, șeful Centrului de Asistenţă Primară a Sănătăţii nr. 3 din Mariupol.

Porumbeii sunt un mediu propice de dezvoltare a multor boli virale, bacteriene şi fungice”, completat Lazarenko.

Primarul Vadim Boicenko a declarat că locuitorii ”folosesc capcane improvizate” pentru a prinde porumbei. În schimb, rușii ”batjocoresc oamenii care îşi trăiau viaţa la maximum înainte de război – fără să ştie ce era foametea sau lipsa de apă potabilă”.

28-06-2022
04:02

Zelenski: ”Rusia, cea mai mare organizație teroristă din lume”

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis tuturor țărilor din lume că orice tip de afacere făcută cu Rusia e sinonimă cu sponsorizarea terorismului.

Zelenski a făcut declarația după ce rușii au atacat un Mall din orașul Kremenciuc, soldat cu 12 morți și 24 de răniți.

”Atacul rusesc de azi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai sfidătoare atacuri teroriste în istoria europeană. Un oraş paşnic, un mall obişnuit, cu femei, copii, civili de rând înăuntru. Înainte să sune alarma aeriană erau circa o mie de oameni în Mall. Din fericire, din câte ştim până acum, mulţi dintre ei au reuşit să iasă la timp. Au fost scoşi la timp. Dar înăuntru mai erau oameni: angajaţi, câţiva vizitatori. Doar terorişti complet nebuni, care nu ar trebui să aibă un loc pe Pământ, pot ataca cu rachete un astfel de obiectiv. Şi asta nu este o lovitură care nu a nimerit ţinta, ci este o lovitură rusească calculată, exact la acest mall“, a transmis Zelenski.

Zelenski le cere ucrainenilor să se adăpostească atunci când aud sirena de atac aerian și, totodată, a cerut SUA să declare Rusia drept stat terorist.

“Condoleanţele mele familiilor şi prietenior celor ucişi în acest groaznic atac terorist. Şi vă cer fiecăruia – oricând auziţi sirena de atac aerian, mergeţi în adăpost. Neapărat. Nu o ignoraţi. Rusia nu se va da în lături de la nimic. În această dimineaţă, am făcut apel la Statele Unite să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul. Rezoluţia în acest sens este aprobată de Comitetul din Senatul SUA şi decizia legală poate fi adoptată de Departamentul de Stat. Şi o astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie sprijinită de întreaga lume democratică. Le-am spus asta participanţilor la Summitul G7, care a avut loc în Germania”, a afirmat el.

“Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Acesta este un fapt. şi Trebuie să fie un fapt recunoscut legal. Şi toată lumea trebuie să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contactele cu băncile ruseşti, a plăti taxe şi vamă statului rus înseamnă a da bani teroriştilor”, a mai punctat Zelenski.

În paralel cu ofensiva din Donbas, Rusia continuă să ucidă civili și în alte zone din Ucraina. Bombardamente puternice, unele fără precedent de la debutul invaziei, au avut loc, luni, în Kremenchiuk și Harkov.

Război în Ucraina, ziua 125. Forțele ruse au bombardat mai multe zone de pe teritoriul ucrainean. Zeci de morți și răniți

În cursul după amiezii-zilei de luni, 27 iunie, o serie de rachete rusești au lovit un centru comercial din orașul Kremenciuk în regiunea Poltava a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Imaginile de la fața locului apărute pe site-urile de socializare au arătat clădirea în flăcări și oamenii fugind disperați din calea focului.

Imediat după atacul nemilos al invadatorilor, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a afirmat că peste 1.000 de oameni se aflau în interiorul centrului comercial în momentul în care au lovit rachetele rusești.

ADVERTISEMENT

”Ocupanții au tras cu rachete în centrul comercial, unde erau peste o mie de civili. Mall-ul este în flăcări, salvatorii luptă cu focul, numărul victimelor este imposibil de imaginat. Rusia continuă să-și pună neputința asupra cetățenilor obișnuiți. Este inutil să speri la umanitate din partea ei”, a scris Zelenski pe Telegram.

Bilanțul victimelor a crescut de la o oră la alta. Inițial s-a vorbit de 2 morți, apoi de 10, iar la ora publicării acestui articol sunt 13 morți și zeci de răniți. De asemenea, autoritățile ucrainene anunță și o serie de persoane dispărute.

ADVERTISEMENT

Bombardamente rusești cu morți și victime în Harkov și Lisiciansk

Ziua de luni a fost una neagră și pentru locuitorii din Harkov. Atacurile rușilor au ucis 5 civili în acest oraș, a anunţat guvernatorul regiunii din nord-estul Ucrainei, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

Oficialul a mai spus că atacurile s-au soldat şi cu 22 de răniţi, inclusiv cinci copii, “cu toţii civili din Harkov care mergeau pe străzi, la locurile de joacă”.

ADVERTISEMENT

”Condoleanţele mele sincere familiilor lor, a transmis guvernatorul printr-un mesaj pe Twitter.

Nu a fost liniște nici în Lugansk, regiune pe care rușii se chinuie de mai multe săptămâni să o cucerească.

La orele serii, cel puţin 8 civili ucraineni au fost ucişi şi alţi 21 au fost răniţi, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se aprovizionau cu apă în estul oraşului Lisiciansk, oraş situat lângă Severodoneţk, cucerit recent de forţele Moscovei.

”Ruşii au tras într-o mulţime de oameni cu mai multe lansatoare de rachete Uragan în timp ce civilii se aprovizionau cu apă dintr-o cisternă. Opt locuitori din Lisiceansk au murit, iar alţi 21 au fost duşi la spital”, a scris pe Telegram Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Lisicianks este ultimul bastion important rămas necucerit de forţele ruse în regiunea Lugansk, una dintre cele două provincii ale bazinului industrial Donbas.

Liderii europeni condamnă atacurile Rusiei

Liderii G7, aflați la summit în Germania, au condamnat atacurile criminale ale forțelor ruse.

”Acest atac îngrozitor a arătat încă o dată adâncimile cruzimii și barbariei la care se va coborî liderul rus. Încă o dată, gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor nevinovate din Ucraina.

Putin trebuie să înțeleagă că comportamentul său nu va face altceva decât să întărească hotărârea Regatului Unit și a celorlalte țări din G7 de a fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat Boris Johnson, premierul britanic, citat de The Guardian.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a condamnat și el atacul rusesc cu rachete de la Kremenciuk și l-a numit ”o lovitură îngrozitoare”.

”Tacticile rusești de a crea panică și intimidare nu vor funcționa niciodată. Ucraina va triumfa cu sprijinul partenerilor săi din G7 și nu numai. Condoleanțe profunde familiilor victimelor”, a spus oficialul UE.

De asemenea, ministerul francez de externe a spus că Rusia ”trebuie să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale”.

”Prin bombardarea fără discernământ asupra civililor și a infrastructurii civile în toată Ucraina, Rusia continuă încălcările îngrozitoare ale dreptului internațional umanitar”, a spus instituția de la Paris.

Volodimir Zelenski cere liderilor G7 noi sancțiuni contra Moscovei

Tot luni, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 să impună și mai multe sancțiuni Rusiei pentru invazia din Ucraina.

În replică, reprezentanții celor mai puternice economii ale lumii și-au declarat susținerea față de populația Ucrainei.

”Suntem uniți de partea Ucrainei și vom continua să o sprijinim atâta timp cât va fi nevoie. Vom continua să mărim presiunile asupra președintelui Vladimir Putin. Acest război trebuie să se încheie”, a spus cancelarul german Olaf Scholz, gazda reuniunii.

ADVERTISEMENT