News

Război în Ucraina, ziua 126. Stoltenberg: ”Relația NATO-Rusia, la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani” / ”China își construiește substanțial armata”. Update

Război în Ucraina, ziua 126. Numărul victimelor în urma atacurilor rusești din Kremenciuk continuă să crească. Între timp, la summitul NATO de la Madrid, Suedia și Finlanda sunt aproape de aderarea la Alianță.
29.06.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 126 Stoltenberg Relatia NATORusia la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani  China isi construieste substantial armata Update
Război în Ucraina, ziua 126. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
29-06-2022
19:26

Jens Stoltenberg: ”Relaţia NATO-Rusia, la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că planurile de creştere a numărului de trupe NATO aflate în alertă maximă la 300.000 ar trebui să fie ”în vigoare până anul viitor”.

Oficialul Alianței a mai subliniat că relaţia NATO-Rusia este, în prezent, la ”cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece”.

Stoltenberg a mai precizat că Moscova a fost invitată să participe la multe activităţi şi considerată un partener strategic al NATO în 2010, dar ”Rusia este cea care a renunţat” la încercările de a construi un parteneriat.

”Rusia a procedat astfel prin punerea în practică a unui tipar de comportament – folosirea forţei împotriva Georgiei, anexarea Crimeei şi utilizarea forţei în Donbas, în estul Ucrainei din 2014”, a punctat Stoltenberg.

Relaţia NATO cu Rusia este la ”cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece”, a mai precizat oficialul NATO, dar nu există nicio îndoială că Moscova este răspunzătoare de această situaţie.

Vorbind despre poziția Chinei din ultima perioadă, Stoltenberg a afirmat că regimul de la Beijing îşi construieşte ”substanţial” armata, inclusiv armamentul nuclear, relatează BBC.

29-06-2022
15:06

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, despre atacul asupra mall-lului din Kremenciuk: ”Un fake news”

Într-o declarație de presă făcută miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că informațiile potrivit cărora Rusia a atacat cu rachete mall-ul din Kremenciuk este o ”știre falsă”, relatează agenția TASS.

”O încercare de a pretinde că forțele ruse au lovit un mall din Kremenciuk pe 27 iunie este cea mai recentă flagrantă provocare a regimului lui Zelenski.

Oficialii de la Kiev au susținut că în mall se aflau aproximativ 1.000 de civili. Din păcate, toate aceste știri false au fost difuzate”, a declarat Zaharova.

”Țările occidentale ar putea la fel de bine să-și întrebe regimurile la ce folosește livrarea și depozitarea armelor și muniției în apropierea unui centru comercial.

Nici reporterilor occidentali, nici ONG-urilor occidentale și activiștilor umanitari, care sunt atât de îngrijorați de situație, nu le-a trecut niciodată prin cap de a pune această întrebare”, a mai spus Zaharova.

Reprezentanta diplomației rusești a mai spus că civilii sunt folosiți ca scuturi umane de dragul intereselor geopolitice ale Occidentului.

29-06-2022
12:05

Marea Britanie impune noi sancțiuni Rusiei

Sancțiunile vizează ”cercul” lui Vladimir Putin. Verișoara lui Putin și soțul ei, alături de un oligarh, Vladimir Potanin, sunt pe lista neagră a Londrei.

Potanin este cel mai bogat al doilea oligarh din Rusia, cu o avere de 16 miliarde de dolari. Verișoara lui Putin, Anna Tsivileva, președinte al companiei ruse de exploatare a cărbunelui JSC Kolmar Group a beneficiat de pe urma relației cu vărul Putin.

Atât timp cât Putin va continua atacul său oribil asupra Ucrainei, vom folosi sancţiunile pentru a slăbi maşina de război rusă. Sancţiunile de astăzi arată că nimic şi nimeni nu ies din discuţie, inclusiv cercul apropiat al lui Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului britanic.

Marea Britanie a sancționat peste 1.000 de persoane și peste 120 de companii de la începutul invaziei din Ucraina.

29-06-2022
07:58

Opt rachete rusești au lovit Nikolaev

Trei persoane au murit și cinci au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Nikolaev. Ținta rachetelor a fost un cartier rezidențial din oraș, potrivit Reuters.

Primarul Oleksandr Senkevici a declarat că opt rachete au lovit diferite zone ale oraşului. Un bloc cu mai multe etaje a fost lovit de o rachetă de croazieră rusească de tipul X-55.

Între timp, Ucraina acuză Rusia că ar pregăti un atac chimic asupra Odesei. Rușii ar vrea să însceneze acel atac „naționaliștilor din Ucraina”. Atacurile sub „steag fals” sunt o practică des întâlnită sub stindardul Armtei Roșii.

29-06-2022
06:34

Bulgaria va expulza 70 de diplomați ruși

Bulgaria a anunțat că va expulza 70 de membri ai corpului diplomatic rus, din cauza unor îngrijorări legate de spionaj.

Astăzi am expulzat 70 de diplomați ruși… Mulți dintre ei au lucrat direct pentru serviciile de informații, iar rolul lor diplomatic a fost mai degrabă o acoperire”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov.

Potrivit lui Petkov, în Bulgaria erau 114 de diplomați ruși la mijlocul lunii aprilie. Rusia nu a răspuns, deocamdată, la acuzațiile de spionaj.

“Duminică, ne așteptăm ca un avion plin, cu 70 de locuri, să decoleze spre Moscova”, a completat Petkov.

29-06-2022
06:30

Rachetele americane HIMARS, puse în funcțiune

Rachetele americane HIMARS au fost puse în funcțiune de armata ucraineană. Acestea au lovit o bază militară rusească, aflată la 50 de kilometri distanță.

Baza, aflată în adâncul teritoriului din Lugansk, în loclaitatea Perevalsk, era considerată sigură față de atacurile ucrainene, datorită distanței mari față de front.

Conform surselor locale, rachetele au fost trase la ora 7:20 și au provocat numeroase pagube și victime în rândul militarilor ruși.

Sistemele HIMARS sunt o problemă reală pentru Rusia, pentru că pot lovi ținte la o distanță mare, în afara zonei de răspuns a sistemelor de apărare rusești.

Bilanțul bombardamentului de la mall-ul din Kremenciuk a crescut la cel puțin 18 de morți și 59 de răniți, potrivit autorităților din regiunea Poltava. Zeci de persoane sunt încă dispărute.

Război în Ucraina, ziua 126. Zelenski cere anchetă ONU după bombardamentele din Kremenciuk

Despre acest subiect a vorbit și Volodimir Zelenski, marți, într-o intervenție la Consiliului de Securitate al ONU.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean a cerut ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că centrul comercial Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească.

Liderul de la Kiev a cerut un minut de reculegere pentru ”toți ucrainenii uciși în război” din partea celor 15 membri ai Consiliului ONU, inclusiv Rusia.

ADVERTISEMENT

”Dacă ați putea aduce un omagiu tuturor ucrainenilor care au fost uciși în acest război, tuturor adulților, tuturor copiilor noștri, zeci de mii de oameni… Vă cer să le aduceți un omagiu prin intermediul unui minut de reculegere”, a spus Zelenski la finalul discursului său, ridicându-se în picioare.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate l-au imitat, la fel ca și restul persoanelor din sală, potrivit imaginilor difuzate de canalul intern de televiziune al ONU.

ADVERTISEMENT

În aceeași intervenție, Zelenski a denunțat din nou invazia Rusiei în țara sa începând cu 24 februarie, încălcând astfel Carta ONU.

Rusia nu ar trebui să aibă dreptul de a vota” în chestiuni legate de războiul din Ucraina și nu are dreptul de a rămâne în Consiliul de Securitate”, a spus el, calificând-o drept un “stat terorist” care trebuie “pedepsit“.

ADVERTISEMENT

Suedia și Finlanda, aproape de aderarea la NATO

Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat, marți, că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianței din capitala spaniolă Madrid, transmite agenția Anadolu.

Cele trei țări au semnat un memorandum comun ”pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele”.

Anterior, Niinisto s-a întâlnit cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. La reuniune a participat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La finalul întrevederii, care a durat aproape patru ore, cei doi miniștri de externe au semnat un ”Memorandum de înțelegere” între cele două țări, care prevede că: ”Turcia va sprijini invitația Finlandei și Suediei de a adera la NATO la summitul de la Madrid din această săptămână”.

Cele două state scandinave, invitate, miercuri, să adere la NATO

După anunțul Turciei, țările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Agerpres.

”Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO” şi care răspunde “preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului”, a mai spus Stoltenberg.

”Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO va face Alianţa mai puternică şi mai sigură.Este o ştire fantastică pentru începutul summitului NATO”, a reacţionat marţi seară premierul britanic Boris Johnson, pe Twitter.

”Aderarea Suediei şi a Finlandei va face ca alianţa noastră magnifică să fie mai puternică şi mai sigură”, a continuat el.

ADVERTISEMENT