News

Război în Ucraina, ziua 129. Lukașenko acuză Kievul că a tras cu rachete spre Belarus. Ucrainenii au preluat controlul Insulei Șerpilor

Război în Ucraina, ziua 129. După atacurile din Kremenciuk și Nikolaev, rușii continuă să bombardeze zone rezidențiale din statul vecin. Peste 20 de civili au murit în Odesa, după o ofensivă cu rachete.
02.07.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 129 Lukasenko acuza Kievul ca a tras cu rachete spre Belarus Ucrainenii au preluat controlul Insulei Serpilor
Război în Ucraina, ziua 129. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-07-2022
18:10

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat rachete asupra Belarusului

Acuzații grave de la Minsk. Aleksandr Lukașenko a afirmat, sâmbătă, că Ucraina a încercat să lovească facilităţi militare de pe teritoriul Belarusului în urmă cu trei zile.

Președintele bielorus adaugă că rachetele trimise de ucraineni au fost interceptate, a relatat agenția de stat Belta, potrivit Sky News.

”Ne provoacă. Trebuie să vă spun, în urmă cu trei zile, poate mai mult, o încercare de a lovi facilităţi militare de pe teritoriul belarus a fost făcută de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat președintele din Belarus. 

Lukașenko nu a furnizat vreo dovadă în susținerea afirmațiilor sale. El a mai precizat că Belarusul nu vrea război cu Ucraina, dar spune că va lupta în caz că teritoriul său va fi invadat.
 
Armata ucraineană nu a comentat deocamdată acuzațiile.

 

02-07-2022
14:51

Armata ucraineană neagă încercuirea orașului Lisiceansk

Ruslan Muziciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale a Ucrainei, a dezmințit informațiile legate de încercuirea orașului Liseceansk de către armata rusă și miliția separatiștilor din Lugansk.

Luptele în jurul Lisichansk se dezlănţuie. Din fericire, oraşul nu este înconjurat şi se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Muziciuk.

Anterior, un oficial al republicii separatiste Lugansk afirmase că soldații ucraineni din Lisiceansk sunt complet încercuiți. Orașul este singura localitate majoră din provincie care încă se mai află sub controlul armatei ucrainene.

02-07-2022
13:05

Separatișii din Lugansk anunță încercuirea orașului Lisiceansk

Andrei Marociko, un reprezentant al armatei republicii separatiste Lugansk, a afirmat că orașul Lisiceansk a fost încercuit, informează AFP, preluată de News.ro.

Astăzi, miliţia populară din Lugansk şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisiceansk este complet înconjurată”, a declarat oficialul din Lugansk, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Dacă informația va fi confirmată, încercuirea orașului ar fi o lovitură importantă pentru armata ucraineană întrucât ocuparea acestei localități ar permite rușilor să atace alte două orașe importante din regiunea Donbas, anume Sloviansk și Kramatorsk.

Lisiceansk este ultimul oraș din regiunea Lugansk care mai este controlat de autoritățile de la Kiev. Orașul se află lângă râul Doneț, care-l separă de Severodonețk, ocupat de ruși săptămâna trecută.

02-07-2022
11:27

Trupele ucrainene au curățat Insula Șerpilor de echipamentele lăsate în urmă de ruși

Trupe ucrainene au debarcat pe Insula Șerpilor și au derulat o operațiune de curățare a acesteia de echipamentele militare lăsate în urmă de ruși, după retragerea lor, transmite Agerpres.

Potrivit administrației militare din Odesa, în echipamentul distrus de ucraineni figurează un lansator multiplu de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.

Serhii Bratciuk, reprezentant al administraţiei militare regionale din Odesa, a precizat că flota rusă își menține prezența în zonă, cu două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi cu trei mari nave de desant.

Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană”, a declarat Bratciuk precizând că „probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată”.

02-07-2022
06:24

Alți doi britanici vor fi judecați de separatiștii din Donețk

Autoritățile republicii separatiste Donețk au anunțat că vor trimite în judecată alți doi cetățeni britanici, capturați din rândurile voluntarilor internaționali care luptă alături de armata ucraineană, transmite CNN.com.

O investigație se află în desfășurare împotriva mercenarilor britanici Dylan Healy și Andrew Hill. Ei sunt acuzați pentru aceleași fapte precum cei trei mercenari deja condamnați”, a declarat un oficial al Republicii Populare Donețk.

Pe 9 iunie, britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner, alături de marocanul Brahim Saadoune, au fost condamnați la moarte sub acuzația că lupăt ca „mercenari” pentru Ucraina.

Deocamdată, sentința nu a fost dusă la îndeplinire, cei trei prizonieri avândd posibilitatea să inițieze un apel împotriva condamnării inițiale până pe 9 iulie.

Pentru a treia zi la rând, ofensiva armatei lui Vladimir Putin aduce zeci de morți și răniți în zonele rezidențiale din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 129. Rușii continuă să bombardeze zone rezidențiale: peste 20 de morți la Odesa

Cel puțin 21 de oameni au fost uciși în timpul loviturilor din cursul nopții de joi spre vineri în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, potrivit Sky News.

ADVERTISEMENT

Rachetele, similare celor care au căzut în urmă cu trei zile la Kremenciuk, au lovit vineri, la ora 1.00, un bloc de apartamente de nouă etaje din satul Serhiivka, care a fost complet distrus în urma exploziei.

O clădire de apartamente învecinată a fost, de asemenea, avariată, iar taberele de vacanță din apropiere au fost, de asemenea, lovite, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Ulterior, s-a aflat că un Centru de reabilitare pentru copii deținut de Republica Moldova în Serhiivka, Ucraina, a fost lovit de rachetele rusești care au vizat regiunea Odesa.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății de la Chișinău, Ala Nemerenco, care a precizat că un colaborator al centrului a fost ucis și alți 5 sunt răniți.

ADVERTISEMENT

”Cu regret am fost anunțați că 5 colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente.

Acești oameni pașnici au făcut zilele copiilor Moldovei mai frumoase, s-au ocupat de reabilitarea lor cu mult drag si dăruire și le dorim din suflet recuperare totală.

ADVERTISEMENT

Familiei colegului decedat exprimăm profunde condoleanțe si păreri de rău.

Nimic mai groaznic decât războiul. Suntem niște fericiți atât timp cât nu zboară rachete pe de-asupra noastră, prețuiți aceasta. Restul toate pot fi rezolvate”, a scris Ala Nemerenco, pe contul său de Facebook.

Rușii, acuzați de ucraineni că bombardează Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor

Avioane rusești modelul SU-30 au bombardat vineri seară Insula Șerpilor, scrie agenția ucraineană Unian, citându-l pe comandantul armatei Ucrainei, Valeri Zalujni.

”Astăzi (n.r. vineri), în jurul orei 19.00, avioane SU-30 ale armatei ruse au lansat două lovituri cu bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor”, se arată într-un comunicat emis de Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Norvegia, ajutor de 1 miliard de euro pentru statul ucrainean

Vineri seara, Norvegia a anunţat  un ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina pentru o perioadă de doi ani. Anunțul a fost făcut cu ocazie unei vizite a premierului norvegian Jonas Gahr Stoere, la Kiev.

Această sumă, care se adaugă ajutoarelor anterioare anunţate de statul scandinav, este destinată ”ajutorului umanitar, reconstrucţiei ţării, cumpărării de arme şi sprijinirii funcţionării autorităţilor” ucrainene, a precizat guvernul norvegian într-un comunicat.

”Suntem alături de poporul ucrainean”, a declarat premierul Stoere în comunicat. ”Contribuim la sprijinirea luptei ucrainenilor pentru libertate. Ei luptă pentru ţara lor, dar şi pentru valorile noastre democratice”, a mai spus el.

Tot în urmă cu o zi, și SUA a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 820 de milioane de dolari pentru Ucraina

Ajutorul Washingtonului va include noi sisteme de rachete sol-aer și radare de contra-artilerie pentru a răspunde loviturilor cu rază lungă de acțiune ale Rusiei.

De asemenea, Pentagonul a anunțat că va furniza ucrainenilor până la 150.000 de cartușe de muniție de artilerie.

Anunțul de vineri reprezintă al 14-lea pachet militar trimis de Casa Albă în statul vecin. În total, SUA au furnizat Ucrainei peste 8,8 miliarde de dolari în arme și antrenament militar.

ADVERTISEMENT