News

Război în Ucraina, ziua 130. Armata ucraineană a anunțat retragerea din Lisiciansk. Explozii în orașul rus Belgorod soldate cu trei morți

Război în Ucraina, ziua 130. Continuă luptele grele între ucraineni și ruși la Lisiciansk, regiunea Lugansk. Între timp, Volodomir Zelenski acuză Rusia că atacă valori comune și cere Europei să răspundă cu unitate.
03.07.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 130 Armata ucraineana a anuntat retragerea din Lisiciansk Explozii in orasul rus Belgorod soldate cu trei morti
Război în Ucraina, ziua 130. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-07-2022
18:12

Ucraina a pierdut bătălia pentru Lisiciansk. Kievul și-a retras armata din zonă

Duminică seara, armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk, un oraş-cheie din estul Ucrainei care se confruntă de mai multe săptămâni cu un violent asalt al armatei lui Putin, notează BBC.

”După lupte grele, pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage din oraş”, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat.

Ocuparea oraşului Lisiciansk, în estul Ucrainei, i-ar permite Rusiei să controleze întreaga regiune Lugansk. În plus, armata Moscovei va avea șansa să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas aflate sub control ucrainean.

03-07-2022
14:59

O navă rusească cu grâu ucrainean a fost arestată în Turcia

Autoritățile vamale din Turcia au dispus arestarea unei nave ruse, despre care există suspiciuni că ar transporta grâu furat din Ucraina, informează Reuters.

Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port şi a fost arestată de autorităţile vamale ale Turciei”, a declarat ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar la Ankara.

Bodnar a acuzat de mai multă vreme că Rusia fură grâul recoltat în Ucraina și apoi îl exportă, în special în Turcia. 

Ambasada ucraineană a cerut de vineri ca nava rusească Jibek Joli, care a plecat din portul Berdiansk, să fie arestată de autoritățile turce care apoi au dat curs solicitării. Urmează ca soarta navei să fie decisă luni.

03-07-2022
13:21

O bază rusă din Melitopol a fost atacată de rachetele ucrainenilor

Primarul în exil al orașului Melitopol, Ivan Fedorov a anunțat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică rachetele ucrainene au distrus o bază militară rusă din această localitate, informează AFP, preluată de News.ro.

La 03:00 şi 05:00, 30 de lovituri au vizat exclusiv baza militară” a anunțat Feodorov, adăugând că orașul este acoperit de fum din cauza unui depozit de combustibil în flăcări. 

La rândul său, un oficial militar ucrainean a precizat că aviața a făcut circa 15 ieșiri în zona Zaporojia, unde se află și orașul Melitopol, fiind distruse mai multe obiective militare rusești.

Evgheni Balițki, șeful administrației pro-ruse din regiune, a confirmat atacul asupra bazei din Melitopol, însă a susținut că au fost avariate doar câteva locuințe din apropieire și că nu există răniți.

03-07-2022
11:27

Rusia anunță ocuparea orașului Lisiciansk

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că trupele sale au ocupat orașul Lisiciank, finalizând astfel cucerirea întregii regiuni Lugansk, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Serghei Şoigu l-a informat pe comandantul şef al forţelor armate ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, despre eliberarea republicii populare Lugansk”, se arată într-un comunicat de presă.

Sâmbătă, un reprezentant al Republicii Populare Lugansk anunțase că trupele ucrainene din Lisiciansk au fost încercuite.

Deocamdată autoritățile de la Kiev nu au confirmat pierderea ultimului bastion pe care Ucraina îl controla în Lugansk, însă duminică dimineață un consilier al președintelui Zelenski, Oleksei Arestovici, nu excludea posibilitatea ca Lisiciansk să fie pierdut întrucât trupele ruse au reușit să traverseze râul Doneț.

Acesta este într-adevăr o ameninţare. Vom vedea. Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două”, spunea Arestovici.

03-07-2022
06:25

Explozii în orașul rus Belgorod

Trei persoane și-au pierdut viața în urma unor explozii care au avut loc în orașul rus Belgorod, aflata în apropierea graniței cu Ucraina.

Potrivit guvernatorului regional Viaceslav Gladkov, alți patru oameni au fost răniți, printre care și  un copil de 10 ani, iar circa 50 de case au fost avariate, scrie agenția TASS.

Cauza exploziilor nu a fost stabilită încă oficial.

De la începutul războiului ruso-ucrainean, explozii au avut loc și în orașele rusești Kursk și Briansk, însă autoritățile de la Kiev nu au făcut niciodată comentarii legate de acestea, în  timp ce rușii i-au acuzat pe ucraineni că atacă ținte civile.

După ce au ocupat Severodonețk, rușii mai au un hop în calea cuceririi regiunii Lugansk. Acesta se numește Lisicianks. Aici, se duc bătălii crunte.

Război în Ucraina, ziua 130. Lupte grele în regiunea Lugansk

Sâmbătă dimineața, separatiştii pro-ruși au transmis că au încercuit total Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei, aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile.

ADVERTISEMENT

”Astăzi (n.r. sâmbătă, 2 iulie), miliţiile populare din Lugansk (n.r. armata separatistă) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisiciansk este complet încercuită”, a precizat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marociko, citat de agenţia rusă de presă TASS, scrie Agerpres.

În replică, armata de la Kiev a transmisă că Lisiciansk ”nu este încercuit”, contrar acestor afirmaţii făcute de separatiştii susţinuţi de armata rusă.

ADVERTISEMENT

”Luptele fac ravagii în jurul Lisicianskului. Din fericire, oraşul nu este încercuit şi se află în continuare sub controlul armatei ucrainene”, a declarat la televiziunea ucraineană Ruslan Muzitciuk, purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei.

Momentan, Lisiciansk este ultimul mare oraş din regiunea Lugansk aflat sub controlul destul de fragil al armatei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Așezarea este aproape de Severodoneţk, oraș cucerit săptămâna trecută de Moscova după retragerea forţelor ucrainene la finalul unor confruntări de mai multe săptămâni. Cele două oraşe sunt separate de râul Doneţk.

Cucerirea oraşului Lisiciansk ar ajuta armata lui Putin să avanseze spre Sloviansk şi Kramatorsk, alte două mari oraşe din regiunea industrială Donbas, pe care Moscova încearcă să o cucerească.

ADVERTISEMENT

Zelenski cere un răspuns al Europei față de agresiunea Rusiei

Tot sâmbătă, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a cerut Europei să răspundă unită la războiul de agresiune rus care atacă valori comune.

“Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor comune. Iar răspunsul nostru trebuie să fie unitar”, a scris Zelenski într-un mesaj în care a atașat imagini ale distrugerilor lăsate de război asupra ţării sale.

Ulterior, într-un alt mesaj, pe Facebook, Zelenski a dat asigurări că “forţele de ordine şi agenţiile de informaţii din Ucraina fac tot posibilul pentru a identifica toţi militarii ruşi responsabili de teroarea” la care sunt supuse oraşele Ucrainei.

“Niciunul dintre ei nu va putea eluda responsabilitatea, iar sancţiunile personale nu vor fi suficiente pentru aceste persoane. O condamnare şi închisoarea sunt minimum pe care îl merită“, a apreciat şeful statului ucrainean.

Ucraina, acuzată de Lukașenko de atacuri asupra Belarusului

Între timp, dinspre Minsk, de la aliatul numărul 1 al lui Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko, vin acuzații grave către Kiev.

Acesta a afirmat, sâmbătă, că Ucraina a încercat să lovească facilități militare de pe teritoriul bielorus în urmă cu trei zile, dar că toate rachetele trimise de ucraineni au fost interceptate.

”Ne provoacă. Trebuie să vă spun, în urmă cu trei zile, poate mai mult, o încercare de a lovi facilităţi militare de pe teritoriul belarus a fost făcută de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat președintele Lukașenko, conform agenției oficiale Belta citate de Sky News.

”Dar, slavă Domnului, sistemele antiaeriene Panțîr au reușit să intercepteze toate rachetele lansate de forțele armate ucrainene”, a mai spus Lukașenko.

Aliatul Moscovei a mai ținut să precizeze că nu există trupe din Belarus care luptă în ceea ce Moscova numește ”operațiune militară specială” în Ucraina.

ADVERTISEMENT