News

Război în Ucraina, ziua 131. Șeful spionajului militar ucrainean anunță că finalul luptelor ar putea fi consemnat în 2023

Război în Ucraina, ziua 131. Armata ucraineană pierde total controlul în Lugansk, regiune din care și-a retras forțele. Rușii forțează și în celelalte zone din Donbas. Sloviansk a fost bombardat duminică.
04.07.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 131 Seful spionajului militar ucrainean anunta ca finalul luptelor ar putea fi consemnat in 2023
Război în Ucraina, ziua 131. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
04-07-2022
21:27

Vladimir Putin îi recompensează pe cei care au cucerit Lugansk-ul

Vladimir Putin vrea să acorde titlurile de ”Eroi ai Rusiei” unor comandanți care au contribuit la cucerirea regiunii separatiste din Ucraina, Lugansk. Liderul de la Kremlin urmează să semneze un decret în acest sens și i-ar fi comunicat acest lucru ministrului rus al apărării, Serghei Shoigu.

”Generalul colonel Oleksandr Lapin și generalul de armată Serhiy Surovikin mi-au raportat astăzi despre progresul sarcinilor care le-au fost puse în față. Sunt de acord cu propunerea dumneavoastră de a le acord titlul de Erou al Rusiei. Decretul prezidențial va fi semnat astăzi”, a spus Putin.

De asemenea, Putin i-a ordonat lui Șoigu să-i odihnească pe soldații care au luptat în Lugansk, potrivit stiripesurse.

 

04-07-2022
19:36

Generalul Kyrylo Budanov susține că războiul s-ar putea termina în 2023

Șeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kyrylo Budanov, a declarat luni că războiul cu Rusia se va încheia, probabil, în 2023.

La acel moment, generalul care conduce spionajul militar ucrainean estimează că trupele ucrainene vor ajunge la frontiera de stat a Ucrainei din 1991. Asta înseamnă recuperarea teritoriilor ocupate.

Într-un interviu acordat luni publicaţiei ucrainene RBC-Ukraina, şeful GUR a completat că în luna august va fi remarcat un punct de cotitură al acestui război. În continuare, Budanov a subliniat că până la sfârşitul anului, luptele vor scădea în intensitate în mod semnificativ.

Către sfârşitul anului, să zicem, intensitatea ostilităţilor se va reduce destul de mult. Dar acesta nu va fi încă sfârşitul. Este important să înţelegeţi corect ceea ce spun”, a declarat Budanov pentru RBC-Ukraina.

Acesta a mai declarat că Ucraina depinde de sprijinul partenerilor săi și a indicat că sprijinul militar acordat de occidentali nu este încă suficient pentru a elibera definitiv teritoriile ocupate de forţele ruse.

Astfel, avansarea unei date exacte a finalului războiului cu Rusia nu poate fi prezisă. Totuși, potrivit celor mai optimiste previziuni, acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de sfârşitul anului 2022.

Asta a declarat și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de publicaţia locală Zerkalo nedeli, conform Agerpres.

04-07-2022
17:18

Cosmonauţii ruşi de pe Staţia Spaţială Internaţională au celebrat cucerirea regiunii Lugansk

Cosmonauţii ruşi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au sărbătorit luni cucerirea regiunii Lugansk. Roscosmos a descris capturarea de către trupele ruseşti a regiunii Lugansk drept ”o zi a eliberării, care trebuie celebrată atât pe Pământ, cât şi în spaţiu”.

În acest context, Agenția Spațială Rusă a publicat fotografii în care apar cosmonauţii Oleg Artemyev, Denis Matveev şi Sergei Korsakov. Cei trei zâmbeau şi ţineau în mâini steaguri ale aliaţilor Rusiei din estul Ucrainei, autoproclamatele Republica Populară Lugansk şi Republica Populară Doneţk.

Aceasta este o zi aşteptată de multă vreme, pe care locuitorii din zonele ocupate ale regiunii Lugansk o aşteptau de opt ani. Suntem convinşi că data de 3 iulie 2022 va rămâne pentru totdeauna în istoria Republicii Populare Lugansk”, au scris reprezentanţii Roscosmos pe Telegram.

De cealaltă parte, liderii ucraineni au jurat să recâştige teritoriile pierdute. În același context s-a precizat că forțele ucrainene s-au retras din ultimul bastion pe care îl controlau (orașul strategic Lisiciansk) în acea regiune pentru a salva vieţile propriilor soldaţi.

Kievul a transmis că trupele ucrainene se vor regrupa pentru o contraofensivă purtată cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune, conform Agerpres.

04-07-2022
14:38

Pe Insula Şerpilor a apărut din nou steagul Ucrainei

Reprezentanții forțelor militare ucrainene au anunțat luni că steagul ucrainean a fost din nou arborat pe Insula Şerpilor din Marea Neagră. Aici s-a ajuns după ce forţele ruse s-au retras din acest loc strategic săptămâna trecută.

Operaţiunea militară s-a încheiat, iar teritoriul s-a întors sub jurisdicţia Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei.

Retragerea Rusiei din Insula Şerpilor ar putea relaxa blocada acesteia asupra porturilor ucrainene. Totuși, un diplomat străin de la Kiev a declarat pentru Reuters că retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor încă garantează tranzitul sigur al cerealelor ucrainene.

Este nevoie de o deminare, iar Rusia are în continuare capacităţi care să îi permită să blocheze căile navigabile”, a adăugat diplomatul citat, care a completat că Ucraina va avea nevoie de sprijinul aliaţilor pentru a-şi debloca porturile. El a mai precizat că și Turcia poate juca un rol-cheie în transportarea cerealelor, conform Agerpres.

 

04-07-2022
14:37

Vladimir Putin a cerut continuarea războiului cu unități militare care nu au participat la ”eliberarea” regiunii Lugansk

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a felicitat luni trupele pentru ”eliberarea” întregii regiuni Lugansk şi a ordonat generalilor să continue ofensiva în estul Ucrainei.

Într-o întâlnire cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, Putin a declarat că trupele implicate în operaţiunea de capturare a regiunii Lugansk trebuie să se odihnească. Liderul de la Kremlin consideră că militarii folosiți în luptele pentru orașele strategice Severodonețk și Lisiciansk trebuie să-și refacă toate capacitățile de luptă.

În acest context, Vladimir Putin a ordonat ca alte unităţi militare trebuie să le înlocuiască pentru a continua războiul din Ucraina. Președintele Rusiei a subliniat că armata ”trebuie să ducă la bun sfârşit misiunile potrivit planurilor deja aprobate”.

În cadrul întrevederii difuzate la televiziunea de stat, Putin a mai declarat: ”Sper ca în sectoarele lor totul să decurgă aşa cum s-a întâmplat la Lugansk.” Totodată, el a anunțat că-i va decora pe toţi cei care s-au remarcat în luptele pentru cucerirea regiunii Lugansk.

În acest sens, va semna un decret prezidenţial pentru conferirea titlului de Erou al Rusiei generalului-colonel Aleksandr Lapin şi comandantului adjunct al Armatei a 8-a din cadrul Districtului federal Sud.

Declaraţiile au fost prezentate la o zi după anunţul retragerii forţelor ucrainene din oraşul strategic Lisiciansk. Capturarea acestui oraș permite forţelor ruse să preia controlul asupra regiunii Lugansk în întregime.

Un înalt responsabil separatist, Vitali Kiselev, a declarat că forţele Moscovei avansează din două direcţii spre localitatea Siversk, în direcţia Sloviansk şi Kramatorsk, conform Agerpres.

04-07-2022
11:47

Rusia se consideră provocată de Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, susține că Ucraina a vrut să provoace Rusia prin atacarea cu rachete a orașului Belgorod.

De asemenea, Rusia acuză NATO că ar sta în spatele acestor atacuri coordonate asupra zonelor rezidențiale.

”Scopul regimului de la Kiev este de a ataca cu arme nedirijate în zonele rezidenţiale ale oraşelor. Înţelegem că aceste acţiuni ale regimului de la Kiev nu au fost doar coordonate cu apărătorii săi occidentali, ci, cel mai probabil, solicitate de aceştia”, a declarat Maria Zaharova.

04-07-2022
09:22

Ucraina a predat 400 de cadavre de soldați rușilor

Guvernul Ucrainei a anunțat că a predat, până în prezent, cadavrele a peste 400 de militari ruși căzuți în luptă.

Rusia ar ”recupera în secret” aceste cadavre, pentru ca populația din Rusia să nu vadă eșecul armatei. Anunțul a fost făcut de Irina Vereșciuk, viceprim-ministru.

Am returnat peste 400 de cadavre… Evident că sunt foarte puţine, pentru că ştim că-s mulţi mai mulţi militari ruşi morţi în război”, a explicat Vereșciuk.

”Rusia nu vrea ca cetăţenii săi să vadă că este predat un număr mare de cadavre. Îşi dă seama ce potenţial exploziv are un astfel de demers. O face aproape în secret, nu public, şi încearcă să nu ne predea nouă niciun cadavru”, a adăugat reprezentantul Kievului.

Totodată, ucrainenii se tem că tehnologia Rusiei e rudimentară atunci când vine vorba de identificat cadavrele soldaților ucraineni. Ucraina anunță că aproximativ 36.000 de soldați ruși au murit în război.

04-07-2022
06:52

Rușii nu vor face concesii Ucrainei

Moscova susține că Acordul de la Minsk a fost „șansa de la Kiev de a conserva” Ucraina. Un avertisment din partea Ministerului de Externe rus.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a afirmat luni că aderarea la Acordul de la Minsk era singura șansă a Ucrainei pentru a evita războiul.

Într-o postare pe Telegram, tradusă de NEXTA, Zakharova a anunțat că Ucraina a pierdut această șansă: „Zelenski, condus de occidentali, a fost respins în public. Acum, regimul de la Kiev nu va avea a doua șansă”.

04-07-2022
04:32

Explozie uriașă în Donețk, în teritoriul rusesc

O explozie uriașă a fost filmată Snijne, regiunea Donețk, care se află sub controlul Rusiei. Explozia, care a avut loc undeva la ora 2 noaptea, pare să fie consecință a lovirii unui depozit de muniții de către armata ucraineană.

Nu se cunosc mai multe detalii despre această explozie, însă internauții consideră că în acel loc era amplasat un important depozit de muniție rusesc.

Donețk, alături de Lugansk, este regiunea țintă a rușilor în ”operațiunea specială de eliberare și denazificare a Ucrainei”.

 

Treptat, armata rusă ocupă tot mai multe zone din Donbas. Duminică, regiunea Lugansk a căzut în mâinile invadatorilor.

Război în Ucraina, ziua 131. Armata ucraineană pierde controlul în Lugansk

Duminică, 3 iulie, Rusia a susținut că a preluat controlul deplin asupra Lisicianskului, orașul din estul Ucrainei care devenise ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Lugansk.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, Ministerul Apărării al Ucrainei a negat afirmațiile Moscovei, spunând că orașul nu se află sub ”controlul deplin” al Rusiei.

La orele serii, Kievul a anunțat capitularea în fața armatei ruse. Armata ucraineană a anunţat oficial că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk, un oraş-cheie din estul Ucrainei care se confruntă de mai multe săptămâni cu un violent asalt al trupelor ruse, relatează Sky News.

ADVERTISEMENT

”Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage din oraş”, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat.

Inițial, despre situația din Lisiciansk a vorbit și Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev spunea, la orele prânzului, că este ”imposibil de spus că Lisiciansk se află sub control rus”.

ADVERTISEMENT

Acesta dădea asigurări că luptele continuă la periferia acestui oraş. ”Sunt lupte în suburbiile” acestui oraş, aflat sub presiunea trupelor ruse de mai multe săptămâni, a adăugat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, susţinută alături de premierul australian Anthony Albanese.

Ocuparea orașului Lisiciansk îi permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk. Trupele lui Putin pot acum să amenințe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două orașe importante din regiunea industrială Donbas aflate sub control ucrainean.

ADVERTISEMENT

Bombardamente ale rușilor în Sloviansk, oraș din regiunea Donețk

În ziua în care a acaparat regiunea Lugansk, armata rusă a bombardat puternic și zone din Donețk.

Sloviansk, oraș din estul Ucrainei, a fost duminică bombardat cu lansatoare de rachete. În timpul atacurilor au fost ucise şi rănite numeroase persoane, a anunţat primarul acestui oraş, Vadim Leah, informează Agerpres.

”Au fost 15 atacuri. Mulţi morţi şi răniţi”, a scris Leah pe Telegram. El a mai spus că această serie de bombardamente a fost cea mai puternică dintre cele care au vizat în ultimul timp oraşul Sloviansk.

Ulterior, Tatiana Ignatcenko, o purtătoare de cuvânt a administraţiei regionale Doneţk de care aparţine Sloviansk, a precizat pentru mass-media ucraineană că aceste atacuri s-au soldat cu “şase morţi şi 15 răniţi“.

Aceasta a  reiterat apelul autorităţilor către locuitori ca aceştia să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului este deja la numai câţiva kilometri de Sloviansk.

Ulterior, presa din Ucraina a scris că una dintre pieţele din oraş a fost de asemenea incendiată de aceste bombardamente.

Rușii nu s-au rezumat doar la Sloviansk, duminică. Mai la sud, oraşul Kramatorsk, centrul administrativ al Donbasului controlat de ucraineni, a fost lovit pentru a doua zi consecutiv de rachete Smerci, potrivit primarului oraşului, Oleksandr Goncearenko.

Aceste atacuri, care au lovit un cartier rezidenţial şi un hotel în care nu se afla nimeni, nu s-au soldat cu victime, a precizat oficialul.

Bombardamente ale rușilor au avut loc și în Harkov. Cel puțin o persoană a fost ucisă, relatează Sky News. Mai multe blocuri de apartamente au fost avariate în acest oraș, bombardat frecvent în cele peste 130 de zile de război.

ADVERTISEMENT